מאת: איריתרייכמן
בוודאי גם אתם שמתם לב כי גיל הנישואיןעולה בהדרגה בקרב נשים וגברים כאחד. לעניין זה יש השלכות רבות, המתבטאות בעיקר בכל מה שקשור לתחום הכלכלי. ישנם זוגות רבים המגיעיםליום חתונתם, כשהם במצב אמיד ובעלי רכוש וממון. במקרה כזה,טבעי יהיה שהם יהיו מעוניינים להגן על רכושם. שלא לדבר על מקרה בומדובר בבן או בת להורים אמידים, שגם הם מעונינים להבטיח את כספם,במקרה והנישואים עולים על שרטון.
מסיבות אלהעלתה לאחרונה המודעות בקרב המינים בכל מה שקשור לעריכת הסכם ממוןלפני החתונה. עריכת הסכם ממון צברה פופולריות רבה, במיוחד לאור העובדה כי אחוז הגירושין גבוה וההכרה כי הליך הגירושין עשוי להיות מלווה במתח רב, אכזבות ,כאב ומצד שני - גם בפשרות.
מהוהסכם ממון?
הסכם ממון הוא הסכם הצופה את העתידומטרתו להסדיר את האופן בו יחולק הרכוש (חלוקת רכוש) בין בני הזוגבעת גירושי הצדדים. ישנם זוגות רבים, שאף מסדירים בתוך הסכם הממון גםאת סכום מזונות הילדים. בהסכם ממון אפשר לקבוע כל קביעה באשר היאלחלוקת הרכוש - לרבות רכוש עתידי (מתנות או ירושות). הסכם ממון הואפופולארי במיוחד בקרב זוגות להם אלו נישואין שניים (פרק ב' ), שכן הםמעוניינים להבטיח כי כל הרכוש שצברו במשך חייהם יעבור לילדיהם מנישואיהם הראשונים.
[מאמרים נוספים בנושא הסכמי ממון וגישור -עו"ד אירית רייכמן]
מדוע חובהלאשר הסכם ממון בבית משפט?
על פי חוק יחסי ממון,יש לערוך את הסכם הממון בכתב - וחובה לאשרו בבית המשפט לענייני משפחהאו בבית הדין הרבני. במקרה בו נכרת ההסכם לפני הנישואין, או בעתעריכתם, יש לאמתו אצל רושם נישואין או אצל נוטריון. אימות זה נותןתוקף חוקי להסכם הממון.
הדרישה לאישור ההסכם אינה דרישהראייתית אלא דרישה מהותית. אישור בית משפט יינתן להסכם רק לאחרשהצדדים הופיעו בפני השופט בעצמם ובית המשפט נוכח לדעת, כי חתמו עלההסכם מרצונם החופשי והם מבינים את המשמעות המשפטית שבחתימתם עלההסכם. כל שינוי של הסכם הממון חייב אף הוא להערך בכתב ויש לאשרובבית המשפט או בבית הדין הרבני על מנת שיקבל תוקף משפטי.
הסכם ממון בין בעל ואישה, שלא אושר על ידי בית המשפט, הוא חסרתוקף משפטי
לפסיקה זו הגיע בית המשפט לעניינימשפחה בעקבות תיק שניהלתי במשרדי. ההחלטה ניתנה בעניינה של אישהשבקשה לבטל את ההסכם שעליו חתומים היא ובעלה, מכיוון שלטענתה הואהיפלה אותה לרעה. טענתה הייתה כי ההסכם נחתם
תחת לחץ והוא חסר תוקףמשפטי, מכיוון שלא אושר על ידי בית המשפט. השופטת נילי מימון קיבלהאת עמדת האישה. השופטת קבעה כי כל הסכם ממון טעון אישור של בית המשפטלענייני משפחה, של נוטריון או של בית הדין דתי בעל סמכות
שיפוט.בענייני גירושין ונישואין.
הפוסט פורסם לראשונה בבלוגשל עו"ד איריתרייכמן