יוסי ארז מזוודה ועזב את הבית. לבתו בת החמש ספר כי הוא הולך לגור אצל סבתא זמן מה, אבל מבטיח לה כי יחזור הביתה. במשך 3 חודשים פגש אותה לבילוי משותף . שספרה לו בתו על געגועיה אליו וכששאלה אותו מתי הוא חוזר לישון בבית, נהג לענות לה "אני לא יודע בדיוק, אבל אל תדאגי אני אחזור והכל יהיה בסדר". יוסי בתוככי עצמו ידע, כי אין בכוונתו לחזור הביתה וכי הגירושין בפתח. שאלתי אותו מה היה קשה לו. הוא ענה : "כאב לי הלב עליה. לא רציתי לפגוע בה ולהכאיב לה יותר. הבטחנו לה משפחה, בית...איך אפשר לשבור לה את החלום... והאמת גם לא ידעתי בדיוק מה לומר לה".
ילדים וגירושין: אחת השאלות המרכזיות איתם מתמודדים הורים בתהליכי גירושין היא: כיצד נבשר לילדים על הגירושין? כיצד נכין אותם לפרידה ? איך נעשה זאת מבלי להכאיב להם?
ובכן, ההורים לא יכולים למנוע את הכאב מילדיהם אולם יכולים להקל עליהם. הודעה לילדים על הפרידה היא בלתי נמנעת ויש לעשות זאת באופן מכיל ומרגיע. על ההורים להסכים ביניהם מראש באיזה מידע לשתף .
להלן מספר עצות רלבנטיות:
1. עיתוי ההודעה צריך להיות בהתאם לגיל הילדים. לילדים בגיל הגן מומלץ להודיע בסמוך לפרידה הפיזית - כשבועיים לפני הפרידה. לילדים בגיל 5-8 כחודש-חודשיים לפני הפרידה וילדים גדולים יותר יש להקדים את השיחה.
2. מומלץ כי שני ההורים יהיו נוכחים ויעבירו מסר כי הפרידה היא בין אבא ואמא. כי ההורים מתגרשים אחד מהשני אך לא מתגרשים מהילדים.
3. חשוב לציין מהי הסיבה לפרידה באופן כללי כגון: לאבא ואמא לא נעים ביחד, הרגשות שלנו אחד לשני השתנו, אנחנו לא מסתדרים יחד או לא מתאימים אחד לשני ורבים הרבה ולכן החלטנו לחיות בנפרד.
4. חשוב להדגיש כי למרות הגירושין עדיין נשארת להם משפחה, כולל המשפחה המורחבת, וכי הם ימשיכו לאהוב אותם ולדאוג להם ולצורכיהם כפי שדאגו בעבר.
5. מאחר וילדים נוטים להאשים את עצמם בגירושי הוריהם יש חשיבות להסיר מהם את תחושת האשמה לגירושין ולציין כי אין זה בגללם והם אינם אשמים בכך.
6. יש להכין את הילדים לשינויים הצפויים לאחר הפרידה ולמציאות החדשה ולמנוע מצב של חוסר בהירות . הבהירוו היכן יגורו, היכן יגור ההורה השני, מתי יפגשו את הורה השני וכו'. .בהמשך אפשר לשתף אותם באופן מעשי בשינויים כמו: לקחת את הילד לראות את מקום המגורים החדש של האב/האם ואף לבחור יחד איתו דברים לבית או לחדר הילדים.
7. הביעו תמיכה בצערם של הילדים על הפרידה ואף ניתן לשתף בצערכם. יחד עם זאת העבירו מסר של אמון ותקווה כי המשפחה תוכל להתמודד עם המצב החדש ואתם תעשו את המקסימום להקל עליהם..
8. עודדו את הילדים לשאול שאלות ולשתף במחשבותיהם גם בהמשך. באם הם נמנעים מלעשות זאת, תיזמו אתם את השיחה אם באופן ישיר או עקיף באמצעות ספרי ילדים בנושא.
9. במקרה הצורך, ניתן להתייעץ עם מטפלת זוגית ומשפחתית במסגרת הדרכות הורים.