חפש מאמרים:
שלום אורח
23.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

השכול כמנגנון קליטה

מאת: אסף זילברברגזהות23/04/20101371 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

"האם אני צריך להיהרג כדי שאימי לא תגורש מהארץ ותקבל אזרחות ישראלית?".

טענה נוקבת זו של סרן גרמן רוז'קוב ז"ל הופיעה במכתב שתכנן לשלוח לראש הממשלה מספר שבועות טרם נפילתו מירי מחבלים ליד קיבוץ מצובה במרס 2002 (בארוע נהרגו 5 אזרחים נוספים). טענתו מסמלת את הבעייתיות והמורכבות של סוגיית הזהות בחברה הישראלית.

מנקודת מבט דתית-אורתודוקסית, מי שאינו יהודי לפי ההלכה לא יוכל להיחשב כחלק מהחברה, גם אם התערותו בחברה מושלמת ומתבטאת בתחושת שייכות, בשפה, בתרבות ובשרות צבאי. אלמנטים אלו יכולים להיות מרכזיים בגישה האזרחית-ישראלית, שכן עבור רבים השרות בצה"ל הוא סוג של כרטיס כניסה לחברה הישראלית.

מקרה מותו של חייל אשר בני משפחתו אינם יהודים, או מקרה של פיגוע שבו נפגעים עולים רבים, יכולים להיות פתח לדיון באשר לאופייה של המדינה ולדפוסי הכניסה לחברה הישראלית.

עקב המלחמות הרבות, פעולות האיבה ופיגועי הטרור לאורך שנות קיומה של המדינה, ניתן לראות כי השכול נבנה כמיתוס מכונן בחברה ובמשך השנים נוצרה בארץ תרבות שכול המתגלמת במושג "משפחת השכול". המיתוס טוען כי הקורבנות, ללא הבדל ביניהם, הם חלק מהמארג שמאפשר את קיומה של המדינה.

לדעתי, המקרים שבהם מעורבים עולים מציבים אתגר למיתוס השכול, אתגר שהחברה והמדינה צריכים ויצטרכו להתמודד עמו.

במקרים בהם חיילים נהרגו, יש נטייה לבוא לקראת המשפחות, גם אם אינן יהודיות ולהכיל אותן כחלק מהחברה. באשר לפיגועים, ניתן לראות שככל שהפיגוע נתפס כטראגי יותר, כך קיימת נטייה לבוא לקראת הנפגעים בו ומשפחותיהם.

למרות שחלק מקורבנות הפיגוע בדולפינריום (יוני 2001) היו לא יהודים, הרי שבעיתונות נעשה מאמץ למזער את המחלוקת שהתעוררה סביב קבורתם. הפיגוע נצרב היטב בתודעה הציבורית, אבל הרוגי ופצועי פיגוע זה לא נתפסו כפרטים אלא רק כקולקטיב של "אסון הדולפינריום".

חלק ממוסדות המדינה וגורמים שונים בחברה הביעו נכונות לבוא לקראת העולים עקב האסון האישי שפקד אותם. אימו של גרמן רוז'קוב קיבלה לבסוף אזרחות ישראלית ונעשו ניסיונות למזער את המחלוקות סביב קבורת חלק מחללי הדולפינריום ופיגועים אחרים.

בנוסף לטרגדיה האישית, רבים רואים בכניסת העולים למשפחת השכול מרכיב נוסף בכניסתם ובהשתלבותם בחברה הישראלית.

קשה להעריך האם יהפכו מקרים אלו לנקודות ציון חשובות בתרבות הישראלית שיובילו לתמורות חברתיות, אבל ייתכן שמעורבותם של העולים בפיגועי הטרור בכלל ומקרים כמו המקרה של סרן רוז'קוב ואחרים, הם שיובילו להכרה בחשיבות חיפוש דרכי כניסה נוספות לחברה הישראלית.

מאמר זה מהווה תקציר של עבודת סמינר "השכול כמנגנון קליטה: החברה הישראלית כפי שהיא משתקפת דרך מנגנוני הכניסה אליה". אסף זילברברג.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אסף זילברברג

מאת: אסף זילברברגחברה ומדינה - כללי18/03/091197 צפיות
קטע זה מציג חזון חברתי שניתן לסכמו בפשטות - הרמוניה של שונים. עמדתי הבסיסית היא שזכותו של כל אחד לעצב את חייו הפרטיים, כל עוד לא פגע באחרים. כל אחד ואחת מאתנו יכול לחשוב ולדמיין כיצד היה חש אם משהו שהוא נהנה ממנו (ואינו פוגע באחרים) היה נמנע ממנו. תנסו רגע. זאת נקודת המוצא (אבל ממש לא נקודת הסיום) ליצירת חברה שכיף לחיות בה.

מאת: אסף זילברברגחברה ומדינה - כללי16/03/091237 צפיות
התקשורת מלאה בידיעות על אלימות קשה בין בני (ובנות) נוער במקומות שונים (בתי ספר, מגרשי ספורט ומקומות בילוי) ובני זוג שפוגעים אחד בשני על רקע המכונה לעיתים (ובטעות לדעתי) "רומנטי". סכסוכים רבים מדי יוצאים מהר מדי ובקלות רבה מדי מפרופורציות. מעשי האלימות פוגעים בתחושת הביטחון האישי, גורמים לפגיעות קשות ובמקרים קיצוניים אף גובים חיי אדם. עם זאת, מצב זה אינו גזירת גורל וניתן לשנותו. לדעתי, צריך לבחון את כלל הגורמים למקרים השונים ולבדוק האם וכיצד היה ניתן למנוע את האלימות, כדי שלא ייקרו מקרים דומים.

מאת: אסף זילברברגכלכלה16/03/091700 צפיות
אתחיל קטע זה בהצגת עמדתי האישית שאין סתירה הכרחית או וודאית בין חברה וכלכלה, למרות המתח שיש לעיתים בין התחומים. לדעתי, פעמים רבות מנסים גורמים שונים להציג את המציאות כמורכבת משתי גישות סותרות - "חברתיים" מול "כלכליים". דבר זה נעשה משיקולים שונים, לעיתים גם על מנת להשפיע על דעת הקהל ואף לעוות אותה. אני חושב שניתן למצוא את האיזון (הדינמי והמשתנה) בין הגישות השונות ולגבש מצב בסיסי שבו יש תחרות חופשית הוגנת לצד רשת ביטחון חברתית-כלכלית... להמשך

מאת: אסף זילברברגצדק חברתי15/03/091497 צפיות
כאשר אנו מתלבטים האם לקנות מוצר כלשהו אנו בודקים האם הוא עונה לטעמנו ולצרכים שלנו, משווים אותו למוצרים אחרים (מבחינת מחיר, גודל והתועלת ממנו) וכדומה. לפי דעתי, למכלול השיקולים ניתן להוסיף גם את דרך ייצור המוצר וגורמים אחרים. אם נשתמש בזכותנו כצרכנים לדעת יותר על המוצר ורק אז להחליט אם לרכוש אותו או לא, נשפר את טיב המוצרים והשירותים שנקבל ונאפשר לגבש שוק עבודה שיהיה נחמד יותר לכולנו. להמשך...

מאמרים נוספים בנושא זהות

מאת: דר' ירוןזהות02/01/149303 צפיות
מהם השלבים של יציאה מהארון? מה השיקולים שצריך לקחת בחשבון לפני שיוצאים מהארון? מה מקל על תהליך החשיפה מול המשפחה? ד"ר ירון, פסיכותרפיסט המתמחה בטיפול פסיכולוגי לגייז (Gays), מתייחס לכמה מהשאלות הנפוצות ששואלים מטופלים.

מאת: עצת נפשזהות06/10/132276 צפיות
מאמר זה סוקר את שבעת הצעדים למתמודד עם המוסקסואליות: מהשיחה הראשונה ועד לסיום תהליך הבירור.

מאת: www.copy-writer.co.ilזהות12/06/132190 צפיות
קצת על מה שהקדמה עשתה לתודעה שלנו. קצת על ההתמכרות למסכים והרבה על הרצון לדעת את כל מה שלא בהכרח עושה אותנו יותר מאושרים.

מאת: דנה כותבתזהות06/12/1210999 צפיות
כבוד המשפחה הוא ערך עליון בחברה הבדואית וישנם מנהגים אשר מטרתם לתחום את האישה לספרה הביתית,לדכא את רצונה החופשי ואת תשוקותיה. בין המנהגים הללו קיים מנהג מילת הנשים.

מאת: מורן אופירזהות28/10/128485 צפיות
אך את רובן של הנערות והנשים מסבכות מחשבות אחרות, חששות מהלידה, הצירים, המחשבה שיווצר סיבוך וכמובן גם, פחדים רבים מההחלמה. בתור אישה שחותה על בשרה את השלב הזה יותר מפעם אחת, ההמלצה האיכותית שאני אתן לכן היא סה''כ להרהר ולחשוב אם איך מתמודדים עם כל חלק בעיתו, והחלק המהותי הינו ההכנה ללידה.

מאת: רונן רבינוביץ'זהות09/09/129260 צפיות
כיצד ניתן בעמוד אחד, להציג את תולדות עם ישראל, כולל מאורעות היסטוריים של ישראל והעולם, דמוגרפיה והגירה, אימפריות, תקופות, אישים, מנהיגים, ספרות ושפות?

מאת: יוסי קרמר זהות19/04/128946 צפיות
מיהו האינטרסנט? המשך במאמר...

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica