מהי אלימות בתוך המשפחה? לפני מספר שנים התשובה החוקית על שאלה זו לאהיתה חד משמעית. היום התשובה החוקית על דילמה זו מקיפה וברורה הרבה יותר.החוק מתייחס לאלימות בצורה רחבה יותר וכולל מלבד מכות פיזיות בין בני משפחהגם סוגים נוספים של אלימות, כמו אלימות רגשית או התעללות מילולית בתוךהמשפחה. גם אדם שעוקב אחרי אשתו לשעבר או טריקות טלפון סדרתיות באמצע הלילהנחשבות לאלימות. כתוצאה מכך, גברים הפועלים באלימות שאינה מוגדרת כאלימותפיזית אינם יודעים שמעשיהם נופלים תחת ההגדרה של אלימות במשפחה. עם זאת,"תום לב" זה אינו פותר אותם מעונש: ניתן להגיש נגדם תלונה, והם מסתכניםבמעצר, הוצאת צו הרחקה ורישום פלילי.
מה נופל תחת הגדרת החוק?
כדי להבין בצורה מעמיקהיותר את העניין, נפנה קודם כל לחוק בישראל, הקובע כי אם האישה חשה מאוימת,זוהי באלימות, גם אם היא לא מוגדרת כאלימות פיזית. למעשה, החוק מתייחסלמספר סוגי אלימות, לכל אחד מאפיינים משלו, ובהתאם לקטגוריה נקבעת חומרתהמעשים והפעולות הננקטות נגדם.
החוק מתייחס בחומרה רבה כאשר מדובר במכות ו במין בכפייה, המוגדריםכאלימות פיזית חמורה. כביכול, מדובר באלימות שאינה משתמעת לשני פנים, אולםמנתונים שהוצגו בדיונים רשמיים של ממשלת ישראל עולה כי 22% מהגבריםהישראליים מאמינים כי הם זכאים להכריח את בנות זוגם לקיים עמם יחסי מין בכלעת. נתון זה מעיד באופן שאינו משתמע לשני פנים על האופן בו בן זוג אחדיכול להתייחס ליחסי המין ככפייה והצד השני יכול להתייחס ליחסי המין כדברמובן מאליו. כאשר האישה מתלוננת על אלימות מסוג כזה, בן הזוג ייעצר מיידיתויוטלו עליו צווים מגבילים. כן, ייפתח נגד הגבר תיק פלילי במשטרה שיסתיים,ברוב המקרים, במשפט והוא יורחק מביתו.
לא רק אלימות פיזית
על פי רוב, מתלונן אחד מבניהזוג, בדרך כלל האישה, כי במהלך ריב שהתלהט הגבר דחף אותה או הכה אותה.כתוצאה מתלונת האישה במשטרה, בן הזוג עלול להעצר ולהיות מורחק מבת זוגולמספר ימים, בהתאם להחלטת המשטרה. התנהגות זו נחשבת לאלימות פיזית מתונה,באופן יחסי לאלימות פיזית חמורה.
אבל לא רק אלימות פיזית מוגדרת כ"אלימות במשפחה". למשל, כאשר בריבמשפחתי אחד הצדדים טורק דלת בחוזקה או זורק חפצים זוהי אלימות המכונהאלימות פיזית עקיפה, והיא עשויה להסתיים במעצרו של הצד הפוגע. במסגרתהחוקים הקיימים היום, נכללים תחת הגדרת אלימות גם מעשים שבעבר לא נחשבוככאלה. למשל, ביצוע מעקב גלוי או סמוי אחרי בן הזוג, הטרדה מילולית,בטלפון, במייל או אפילו ב-SMS. כל אלו יכולים להיחשב כמעשה של אלימותרוחנית ולהוות סיבה לפנייה לסיוע משטרתי.
לפרטים נוספים וייעוץ בקרו באתרנו :
עורך דין אבי אילון | אלימות במשפחה,עורך דין,עורכי דין