במאי האחרון (2009) החליטה ממשלת ישראל על ביצוע רפורמה מעמיקה במינהל מקרקעי ישראל. רפורמה זו באה על רקע ביקורת קשה, הן מצד הציבור והן מצד כלכלנים ואנשים המתעסקים בנדל"ן על מערכת המינהל ועל הבירוקרטיה הקשה איתה נאלץ הציבור להתמודד בפנייתו לקבלת אישור על רכישת קרקע או שינוי יעוד הקרקע שברשותו. במאמר זה ננסה להסביר את תפקיד מינהל מקרקעי ישראל ואת עיקרי הרפורמה.
מינהל מקרקעי ישראל הוא אחד הגופים החזקים במשק הישראלי. הוא מחזיק קרוב ל93 אחוז מאדמות המדינה (22 מיליון דונם) והוא אחראי על הקצאת הקרקעות. יתרה מזו, מינהל מקרקעי ישראל הוא זה שמאשר פתיחה וסגירה של מרפסת, הצבת פרגולות במרפסת ולמעשה כל אזרח שרוכש דירה איננו רוכש אותה באמת אלא רק מחכיר אותה מהמינהל. מצב זה גם אם הוא איננו ידוע לרוב האזרחים ולעיתים איננו מהווה בעיה עבורם, יוצר סרבול קשה, בירוקרטיה מעיקה ומרחיק את מינהל מקרקעי ישראל מהשוק המודרני, שוק שפועל על פי היצע וביקוש כמעט ללא השפעות חיצוניות (אלא במקרים של כשל שוק מובהק).
הרפורמה החדשה
הרפורמה עליה החליטה ממשלת ישראל ואותה קיבלה הכנסת נועדה לשנות את מבנה מינהל מקרקעי ישראל ולשנות את המצב הקיים היום. במסגרת הרפורמה תקום מינהלת חדשה אשר תעבור שינוי ארגוני שיתאים אותה למאה ה21 ולשוק המודרני. זאת במטרה להעניק לציבור שירות טוב יותר בכל רחבי הארץ.
עיקריה של הרפורמה קשורים ליחס אל אדמות המדינה. לפי הרפורמה אזרחים יוכלו לקבל בעלות על אדמות מגורים ועסקים. היקף האדמות בהן תעבור הבעלות עומד על אחוז אחד מאדמות המדינה. אך אם זאת במידה והמדינה תראה לנכון שעליה להפקיע אדמות לצורכי הציבור היא תוכל לעשות זאת.
אחרי שהאדמות יעברו לידי האזרחים, הם יוכלו לעשות בהם כרצונם כל עוד זה בהתאם לחוק. לפי הרפורמה של מינהל מקרקעי ישראל מדובר רק בשטחים עירוניים ולא בשטחים חקלאיים או שטחים פתוחים.
מחיר הרפורמה לאזרח
התשלום עבור העברת בעלות על הקרקע משתנה בהתאם לסוג המבנה. במידה ומדובר במבני תעסוקה או מגורים שנמצאים באיזורים שמוגדרים פריפריה או בתים צמודי קרקע עד 250 מ"ר במרכז הארץ, יעברו ללא עלות.
תשלום עבור מבנים במגרשים בינונים עד חצי דונם במרכז הארץ יהיה שווה ל3% עד 4.5% משווי הקרקע, במקרה ושטח הקרקע הוא מחצי דונם ועד דונם אזי שהעלות תהיה שווה ל6% עד 9% משווי הקרקע.
מגרשים מעל דונם אחד במרכז הארץ יצטרכו להעבור הערכת שמאי והרוכשים ידרשו לשלם 31% מהפער שבין שווי החכירה למחיר הבעלות.
בעד ונגד הרפורמה
הרפורמה של מינהל מקרקעי ישראל גררה ויכוח קשה. בצד התומכים לרפורמה עמדו המומחים שטענו שהרפורמה תשנה את מינהל מקרקעי ישראל, תעביר אותו אל המאה ה21, תשנה את היחס לאזרח ותעניק לו נכס ממשי ביד.
לעומת זאת המתנגדים לרפורמה טענו, שהרפורמה עלולה להביא להפרטת אדמות והשתלטות של בעלי הון על אדמות ציבוריות, כמו כן נשמעה טענה ששטחים פתוחים, קרי שטחים ירוקים, ייאבדו וישראל תהפוך למדינה מתועשת ומזוהמת יותר.
הרפורמה עצמה אמורה להתחלק לשני חלקים, בחלקה הראשונה יופרטו 2 אחוז מהאדמות (400 אלף דונם) כבר השנה ו2 אחוז מהאדמות ב2014.
אתר תגובות הוא מדריך עסקים שמביא לכם בנוסף למאגר עסקים מלא ומעודכן גם תגובות שכתבו גולשים על העסקים המופיעים בו.