ביום א' האחרון (15.11.09) הוזמנתי לקחת חלק בסיור יקב כרמל מזרחי בזיכרון יעקב. על ההזמנה צוין שבסיור ייקחו חלק שגרירים מטעם מדינות דרום אמריקה ועל האירוח ינצח מנכ"ל יקבי כרמל מר אדם מונטיפיורי ויו"ר אגודת הכורמים מר ישראל איבצן. 15 השגרירים התאגדו יחד על מנת להכיר לעומק את תרבות היין הישראלית, וטיבם של יינות ישראלים. מטרתם לפתח את תרבות הבילוי של התיירים ממדינותיהם באזורי השרון וצפון הארץ ולגלות בפניהם עולם שלם ומפתיע של תרבות יין ישראלי. הגיעו שגרירים מקוסטה ריקה, צ'ילה, ארגנטינה, גואטמלה, מקסיקו, פנמה וקולומביה. לא פשוט להביא מספר רב כזה של שגרירים ועוד ביום ראשון שהוא יום המנוחה שלהם. בשעה 11:00 הגעתי למרכז תרבות היין ביקב כרמל, ואכן בשעה שנקבעה עמדה חבורה מכובדת ביותר של דוברי ספרדית מחויכים עוד לפני ששתו יין. יקבי כרמל ואדם מונטיפיורי העומד בראש, חרטו על דגלם להציג את התרבות וההיסטוריה של עולם היין הישראלי ב- 120 השנים האחרונות: ישן אל מול חדש; היסטוריה אל מול טכנולוגיה; חוויית יין ייחודית ומרגשת במקום שבו מתרחשת בשנים האחרונות מהפיכת האיכות של היינות הישראלים. שגריר מארח שגריר אדם מונטיפיורי - שגריר היין הישראלי מקרין אהבה רבה ליין הישראלי והוא משווק אותו כנציגו הרשמי של מדינת ישראל. התפיסה היוקדת מעיניו הכחולות של אדם היא שליין הישראלי יש תפקיד נכבד וחשוב ביותר בעולם כולו. אדם מוביל את התעשייה המתפתחת הזו ועושה שימוש בהיסטוריה של היקב על מנת לבסס את מעמדה של מדינתנו מבחינת זכותנו על הארץ הזו. גפן מבוגרת שנטעה בזיכרון לעומת גפן צעירה שנטעה בגליל או בנגב. כיום יקבי כרמל עטופים בכרמים השייכים להם בכל רחבי הארץ. אדם גאה בעבודתו וביכולתו לשמור על מסורת ארוכת שנים של משפחתו לצד משפחת רוטשילד. מרכז תרבות היין של יקבי כרמל נמצא במתחם יקב זיכרון. האזור מסביב פורח וירוק וכבר בכניסה ליקב הרגשתי שאני נמצא בבורדו וריח עצים ואוויר נקי עוטף אותי. המיזם החדש של היקב מאחד בתוכו חנות יין מקסימה, מסעדה, שני חדרי טעימות יין, אולם הקרנה, וכמובן את המרתפים ההיסטוריים שנבנו על ידי הברון אדמונד דה רוטשילד (אמנם לא בשתי ידיו, אבל במיטב כספו). אדם מונטיפיורי ערך לנו את הסיור שבו זוכה כל קבוצה שמזמינה סיור, כולל הליכה במרתפי היקב הישן, תוך קבלת הסבר היסטורי על ראשיתו של היקב לפני 120 שנה. במרתפים אפשר לראות לראשונה את מיכלי הבטון הגדולים ששימשו להתססת היין לפני עידן הנירוסטה. היקב עושה בהם שימוש נבון עד היום וחיבר לפיסת ההיסטוריה הזו טכנולוגיה ומחשוב. עולם חדש מול עולם ישן בייצור יין. יקבי כרמל בשנים האחרונות השכילו לקרוא את השוק המתפתח של יקבי הבוטיק בארץ והקימו את סדרות הכרמים הייחודיים יתיר וקאיומי אשר אמונים על ייצור יינות הפרימיום של יקב כרמל. גם כאן עושה היקב שימוש בעולם ישן מול עולם חדש, ראיית העתיד שמקבל משענת היסטורית של 120 שנות ניסיון והתמדה. ההיסטוריה ביקבי כרמל היא לא ספר מאובק, ההיסטוריה מובילה את היקב ונותנת ליקב גאווה רבה על ראשוניות, התפתחות וידיעה כי ההיסטוריה לעולם חוזרת. מרכז תרבות היין של יקבי כרמל מרכז תרבות היין של יקבי כרמל הושק לפני כמה חודשים ומנוהל על ידי רותי בן ישראל - אשת יין וסומלייה בהשכלתה אשר טיילה בעולם לא מעט ובטיוליה הרבים ביקרה והתרשמה ממרכזי מבקרים בצרפת, ספרד ואיטליה – מדינות אשר עושות שימוש נבון במרכז המבקרים על מנת לקדם את תעשיית היין שלהם בעולם תוך כדי לימוד היסטוריה, חקלאות ואהבה למדינה. החזון של רותי שהתגבש יחד עם אדם מונטיפיורי וישראל איבצן, יושב ראש אגודת הכורמים הביא לפתיחה של מרכז מבקרים לא שגרתי. יקבי כרמל פתחו מרכז לתרבות היין מתוך ראייה ותפישה כי יין איננו משקה שגרתי, אלא חלק מתרבות עתיקת יומין, חוצה גבולות, מדינות, דתות, ומקרבת לבבות. יין מייצג את כל הזמנים - עבר ,הווה ,עתיד. רותי אשר אמונה על הסיורים ביקב מתאימה את אופי הסיור על פי רצון קבוצה תוך שימת דגש והקפדה כי המסר של תרבות היין יועבר באופן מלא בשילוב של כל החושים: ריחות היקב במרתפים הישנים, ראיית היקב בהיבט ההיסטורי מול ההווה וכמובן הכנתו לעתיד. הסיור נגמר בחוש הטעם - המבקר זוכה לשבת בחדר טעימות מאובזר בכוסות יין איכותיות ומזיגת יינות היקב תוך הסבר ולימוד בסיסי בשתיית יין. רותי, תמיד עם חיוך גדול, מסבירה וממנפת את היין הישראלי. החוויה שמקבלת קבוצה בסיור מעין זה הוא עצום ומרגש. מסעדת מרכז התרבות מעוצבת כביסטרו עממי ונמצאת בבית היסטורי משנת 1892 ומציעה תפריט ים תיכוני של פסטות, פיצות מהטאבון ודגים טריים מאוד. האוכל טעים ומתאים ליין שהיקב מציע היין ייחודי וידידותי לסועד ומאפשר גם לחובב היין ולא רק למומחי היין ליהנות מיין מושלם לארוחה שתוצע לו. כתובת: דרך היקב זכרון יעקב 04-6391788. טעימת יינות שגרירים פתחנו את הבוקר עם ברוט פרייבט קולקשיין המתאפיין בגוף בינוני, בריחות ליים, תפוח עץ ירוק, חמיצות מאוזנת עם סיומת ארוכה. יין מבעבע מהנה. שמתאים לפתוח איתו כל ארוחה. ויונייה 2008 - יין רייחני ופירותי מאוד, האח הצעיר והנשי של השרדונה, יין שצריך להגיש מצונן היטב. מרלו 2006 - ריחות של פירות יער בשלים עם עישון קל. היין עוצמתי וחמאתי , מרלו במיטבו. שיראז 2006 כרם קאיומי - ריח עדין, מעט מאוד עץ. שיראז בסגנון אוסטרלי. יין קליל, ללא יומרות של גוף ומשחקים, נעים לשתייה ומאוד מעניין. גוורצטימינר 2006 - יין קינוח מתקתק שמהווה סיומת נפלאה לכל ארוחה. היין צריך להיות מוגש קר או אפילו עם קוביית קרח על מנת לאזן את מתיקותו אם שותים אותו לקינוח. אני ממליץ להגיש אותו כתוספת למנה ראשונה עם מנת כבד אווז משובחת או עם גבינות ארומטיות ופירות. לאחר שראיתי את האש היוקדת מהאהבה הגדולה ליין הישראלי ביקב כרמל, אני רק יכול לקוות כי פרס ישראל יוענק בקרוב לשגריר היין הישראלי אדם מונטיפיורי. אני קורא מכאן לציבור שותי היין ואוהבי התעשייה הנפלאה הזו לתמוך ברעיון.
http://www.adomolavan.co.il