בתקופות של משברים בשווקים (ובעיקר לאחר המשבר האחרון שפקד אותנו), אנו עדים לחברות שפושטות את הרגל ואינן משלמות את חובותיהן. כחלק מהדירוג, חברות הדירוג המקומיות מעריכות את יכולת החברות המקומיות להחזיר את חובותיהן למשקיעים, לחברות הדירוג סולם דירוג וטבלאות כשל ידועות לכול. הדירוג מבטא את ההסתברות שהחברה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה ואת ההסתברות לקבלת שיקום מחברה בכשל (Recovery Rate).
טבעי שבעת משבר שיעור הכשלים יעלה וחברות יתקלו בקושי לגייס כספים (שעלול להיות בעייתי בעיקר אצל חברות ממונפות), השוק מייצא ומייבא פחות ובנוסף, המכירות קטנות וחוסר היציבות שחש הציבור גורם להוצאה פרטית קטנה יותר.
בימים בהם חברות אינן מצליחות להחזיר את חובותיהן, ישנה ביקורת על חברות הדירוג, שלא עשו את תפקידן (כפי שתופס אותו השוק) ושנתנה הערכה מוטעית לאיתנותם של המשק ושל החברות בתוכו.
האם הביקורת מוצדקת?
יש לזכור כי כל דירוג הינו הערכה הסתברותית ליכולת החזר החוב, לכן, לא ניתן לבדוק בטווח קצר האם הדירוג שניתן לחברה היה גבוה או נמוך, יש לבדוק סטטיסטית מהו שיעור הכשלים בכל החברות בעלות אותו הדירוג וכיצד חברות הדירוג מעריכות את שיעור הכשל באותו הדירוג.
לדוגמא: נניח כי יש 100 חברות המדורגות בדירוג 1A מקומי עם מח"מ של 10 שנים (נניח שזה גם תקופה מחזורית של עליות וירידות של שוק ההון), ולפי טבלאות הכשל של חברות הדירוג ההסתברות לכשל (Expected Loss) עבור דירוג 1A מקומי הינו 7.42%, היינו צופים שב-10 שנים נראה 7.42%*100 כשלים כלומר, היינו צופים כי כ-7 חברות מתוך ה-100 שדורגו בדירוג A1 יהיו בכשל. סביר שהתפלגות הכשלים לא תהיה אחידה על פני עשרת השנים אלא, נראה כי בתקופה של משבר יהיו יותר כשלים, נניח כי 5 חברות יהיו בכשל בזמן משבר ובכל תשע השנים האחרות רק שתי חברות יהיו בכשל, במקרה כזה הדירוג משקף את ההסתברות לכשל (כיוון שהיינו רואים הסתברות לכשל של 7%). עם זאת, בעקבות נפילה של 5 חברות בשנה אחת, הייתה בוודאי ביקורת שחברות הדירוג לא העריכו נכונה את יכולת החברות להחזיר את חובן ונתנו דירוגים גבוהים לחברות בעלות איתנות חלשה.
כדי לערוך בדיקה כזאת, נידרש להמתין מספר שנים ולהסתכל על תקופה מחזורית של שוק ההון, ברגע שתסתיים תקופה מחזורית נוכל לבדוק מה היה שיעור הכשלים לכל דירוג והאם זה תואם את ההערכות של חברות הדירוג (כמובן שעל מנת לבדוק זאת נצטרך מדגם סטטיסטי, בשוק הישראלי הצעיר, לא ניתן לעשות בדיקה כזאת לכל דירוג, עקב מיעוט בתצפיות שעלולות ליצור הטיה בתוצאות). יש לבדוק בנוסף את רכיב השיקום שהחברות בכשל משלמות ולבדוק האם חברות שאינן מדורגות או מדורגות בדירוג נמוך מתקשות יותר מחברות בעלות דירוג גבוה להחזיר את חובן.
יש לזכור כי אנו חיים בעולם דינאמי שבו כל תרחיש הוא אפשרי ועל חברות הדירוג התפקיד להעריך את יכולת החברה לפרוע את חובה, אך יכולת זאת חייבת להיעשות על ידי הערכת ההסתברות לסיכון.
קרא עוד באתר get-cash.co.il