חוות דעת הנדסית, נדרשת במגוון רחב של מקרים. ננסה לפרוס אותם בפניכם:
מקרים בהם בוחנים עסקאות נדלן - כאשר באים לקנות נכס מיד שניה, לעיתים קרובות מדובר ב"חתול בשק". בעין שאינה מקצועית, וללא הציוד המתקדם הנדרש, לא תוכלו לדעת מה מצבו האמיתי של הנכס, מהם הליקויים, מה צריך לתקן, ומה למעשה הנגזרת של ערכו הריאלי. הישראלים, שלא יעזו לגשת לקניה של רכב ללא בדיקה מקיפה, כאשר זה מגיעה לנכס ששוויו פי כמה וכמה, "מדלגים" על בדיקה חשובה זו של הנכס, ולעיתים ישלמו על כך מחיר כבד בהמשך.
השימוש בחחות דעת הנדסית במקרים אלו יכולה לעבוד במספר כיוונים:
1. תיקון הנכס או כימות עלויות התיקונים, ותשלום עבור שוויו הנכון של הנכס.
2. ביטול העסקה, ואי רכישה של הנכס, כלומר הימנעות מנזק כלכלי.
מקרים בהם חוות הדעת ההנדסית נדרשת על ידי חברות הביטוח - יותר ויותר אנו רואים חברות ביטוח אשר דורשות דוח חוות דעת הנדסית כחלק משערוך עלויות הביטוח. הדבר נפוץ במבני ציבור, ובנכסים נוספים.
מקרים בהם רכשתם דירה מקבלן, והתגלו ליקויים במהלך שנת הבדק, השנה הראשונה. כאן, ההתדיינות, לרוב, היא מול גוף מקצועי ומנוסה, היזם, וכדי לתת מענה מקצועי ולשמור על זכויותיכם ההנדסיות, חשוב שתיעזרו בחברת פיקוח בניה מקצועית, ובדוח חוות דעת הנדסית. הדוח יאושש האם הקבלן עמד בהתחייבויותיו, או שלא, ובנוסף, יתווה את הדרך לתיקון, והעלויות הכרוכות בכך.
מקרים בהם נעשה שינוי או שיפוץ משמעותי בנכס, אשר לעיתים גורר אחריו ליקויי בניה, ונדרש דוח מקצועי, הממפה את ליקויי הבניה, והכשלים שנוצרו כתוצאה מהשיפוץ עצמו, או התגלו כתוצאה מהשיפוץ או השינוי.
על מנת לקבל דוח חוות דעת הנדסית קביל בבית משפט, יש להיעזר בחברת פיקוח בניה מקצועית, מטעמכם, אשר תבצע את הדוח שיוכל לשמש למטרת פישור או אף כראיה בבית המשפט.