אדם אשר הוכנס אל מעצר ולו לתקופה הקצרה ביותר של 24 שעות, יוכל לספר לכם שהתחושה והחוויה היא בהחלט לא נעימה. במשפט הפלילי ישנם מספר סוגי מעצרים, התלויים במספר קריטריונים.
סוגי המעצרים הקיימים הם:
מעצר ללא צו - מעצר 24 שעות - שוטר מוסמך לעצור חשוד למשך 24 שעות (במקרים חריגים ל- 48 שעות) ולאחריה פגה חוקיות המעצר אלא אם החשוד מובא להארכת מעצר בפני שופט בבית המשפט.
מעצר ימים - הארכת מעצר - בטרם הוגש כתב אישום פלילי - מעצר חשוד למשך מס' ימים מוגבל וידוע מראש אשר ניתן להאריכו במידת הצורך, מטרתו היא למנוע שיבוש הליכי חקירה, הימלטות או סיכון אחר.
מעצר עד תום ההליכים - בקשה זו מוגשת לאחר שמוגש כתב האישום הפלילי לבית המשפט, ומטרתו למנוע שיבוש הליכים, הימלטות, או פגיעה בבטחון המדינה במהלך קיום המשפט .בדרך כלל מעצר עד תום ההליכים מוגש בשל ראיות ועילות לשהיית הנאשם במעצר עד תום ההליכים.
שחרור ממעצר בתנאים מגבילים - שחרור ממעצר של חשוד בערבות עצמית/צד ג' ולעיתים אף בהפקדה כספית גבוהה, הכל מתוך מטרה שיעמוד בתנאי השחרור שנקבעו וע"מ שיתייצב לחקירה ולמשפט בכל מועד שיידרש ושלא ישבש הליכי חקירה ומשפט.
הזכות להפגש עם עורך דין פלילי
לעצור זכות להיפגש עם עורך דין פלילי ולהיוועץ בו. הפגישה תיערך ביחידות ובתנאים המבטיחים את סודיות השיחה, אך באופן המאפשר פיקוח על תנועות העצור. הכלל הוא שעם בקשת העצור להיפגש עם עורך דין פלילי, יש לאפשר לו זאת ללא דיחוי.
במידה וקרוב משפחה שלכם נמצא תחת מעצר ולו המעצר הקל ביותר, חשוב להסתייע בעורך דין פלילי בכדי שזה ייצג את הנאשם או החשוד מול רשויות החוק וימנע מהחשוד או הנאשם לבצע פעולות שיסבכו את מצבו המשפטי.