כאשר המשטרה מסיימת לחקור תיק פלילי, היא מגישה את התיק הפלילי לתובע (פרקליטות או מדור תביעות של משטרת ישראל). המשטרה בעצם מגישה המלצה לגבי התיק - להגיש כתב אישום פלילי או לסגור את תיק החקירה. הפרקליט יכול לקבל את ההמלצה או לפעול בדרך שונה.
הפרקליט יכול לקבוע שיש להגיש כתב אישום ולנהל משפט פלילי או להחליט שיש לסגור את תיק החקירה כנגד החשוד.
אם הפרקליט מחליט לסגור תיק פלילי, זה יכול להיות בשל הנימוקים הבאים:
- לסגור את תיק החקירה ב"העדר אשמה" - אם הראיות שנאספו כלל אינן מצביעות על ביצועה של עבירה פלילית על ידי החשוד, או שאין יותר "מ"שמץ ראיה" נגד החשוד, תהיה עילת הסגירה "חוסר אשמה" ( בג"צ 4539/92 קבלרו ואח' נ' מ"י ,פ"ד נ(3) 50).
- אין בתיק החקירה די ראיות נגד החשוד - הפרקליט קרא את חומר הראיות בתיק הפלילי והגיע למסקנה שבמידה ויוגש כתב אישום פלילי יתכן והמשפט יסתיים בזיכוי מכיוון שאין ראיות מספיקות להרשעת החשוד. במילים אחרות, אם הראיות שנאספו מקימות חשד כי החשוד ביצע עבירה פלילית, אולם כאמור, אין הראיות מספיקות להגשת כתב אישום, תהיה עילת הסגירה "חוסר ראיות" (סעיף 62 לחסד"פ ).
-
אין עניין ציבורי שהחשוד יועמד לדין ,ישנן ראיות מספיקות להוכחת העבירה אבל, אין עניין לציבור לנהל את התיק (סעיף 62 לחסד"פ).
לאור האמור לעיל, בקשה לסגירת תיק פלילי רצוי שתוגש ע"י עורך דין מקצועי העוסק בתחום הפלילי, שכן חוסר ידע מקצועי עלול לגרום נזק בלתי הפיך למגיש הבקשה - חיזוק הראיות נגד החשוד בתיק.
עורך דין פלילי ילמד את נסיבות המקרה ונסיבותיו האישיות של החשוד וכך יוכל להגיש בקשה מנומקת לפרקליט אשר יכולה במקרים מסוימים להביא לסיומו של ההליך הפלילי ואל סגירת תיק פלילי כנגד החשוד.
אין צורך להסביר את ההשפעה של פתיחת תיק פלילי והמשך הליכים משפטיים נגד חשוד. תיק פלילי זהו כתם לכל החיים ועל כן חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין פלילי בכדי לסגור תיק פלילי ובכך לנקות את שמו של החשוד בדבר העבירה המיוחסת לו.