אנשים עוברים תהליך גירושין מסיבות רבות. לרוב, אנשים מתגרשים משום שהם מרגישים שהם לא יכולים יותר לחיות ביחד בגלל מריבות וכעסים, או בגלל שהם לא חשים יותר באהבה שהייתה להם כאשר התחתנו. גירושין כמובן יכולים לקרות גם בגלל שאחד מבני הזוג התאהב במישהו אחר, או חס וחלילה בגלל בעיות קשות אחרות כמו התמכרות של אחד מבני הזוג, אלימות במשפחה וכו'. לפעמים, מי כמוני יודעת, עושה רושם ששום דבר רע לא קורה, אבל בני הזוג מחליטים לגור בנפרד פשוט מפני שהם לא מאושרים מספיק ביחד. תהיה הסיבה אשר תהיה, חשוב מאוד לדון בה עם הילדים, ולהסביר להם בצורה ברורה שמתאימה לגילם- מהי בדיוק הבעיה שגרמה להורים לרצות גירושין, כיצד גירושין יעזרו למשפחה, ומה זה בדיוק אומר- הן לגבי ההורים והן לגבי הילדים. האם ידעתם שנפוץ מאוד לשמוע מילדים שהם חושבים שהוריהם מתגרשים באשמתם? לכן, חשוב ביותר שתסבירו לילדים באופן חד משמעי שגירושין זה תהליך שקורה בגלל בעיות אישיות בין ההורים, שאינן קשורות בשום צורה לילדים, ושלא תהיה לתהליך כל השפעה על אהבתכם הגדולה אליהם. בנוסף, חשוב להסביר להם שאין שום דבר שהם יכולים לעשות כדי למנוע מההורים לעבור גירושין. לנו זה נראה כמובן מאליו שלהחלטה לעבור גירושין אין שום קשר לילדים, אך ילדים רבים מרגישים אשמים לגבי המצב, וחושבים שהיה באפשרותם למנוע אותו על ידי התנהגות טובה יותר, השגת ציונים גבוהים יותר או עזרה גדולה יותר בבית. חשוב מאוד שתסבירו להם שלא כך הדבר, והדגישו את העובדה שהם ילדים נפלאים שמתנהגים יפה מאוד, וששני ההורים מאוד מרוצים מהם.
ילדים שהוריהם עוברים גירושין עשויים לחוש רגשות רבים ומבלבלים. בנוסף, הרגשות שלהם עשויים להשתנות בצורה קיצונית לעיתים קרובות - בדיוק כמו שקורה למבוגרים במצב כזה. הילדים שהוריהם עוברים גירושין עשויים להרגיש לחוצים, כועסים, מתוסכלים או עצובים. בנוסף, הם עשויים להרגיש שעליהם לגונן על הורה מסוים, או תחושת אשמה כלפי אחד ההורים או שניהם. הם עלולים לחוש נטושים, מפוחדים, מודאגים או אשמים. אל תתפלאו אם הם דווקא חשים תחושת הקלה ואפילו שמחה, במיוחד אם היו בבית מתחים קשים או בעיות גדולות. כל טווח הרגשות הללו הם טבעיים ובריאים. אל תעלבו מהילדים ואל תבהלו מהרגשות שלהם. הסבירו להם שהם זכאים לחוש את התחושות האלו, שהן טבעיות ומובנות, וספקו להם אוזן קשבת, תמיכה והבנה. אם הילדים מסרבים לשתף אתכם ברגשותיהם, עודדו אותם לדבר עם חברים, קרובי משפחה או עזרה מקצועית.
בנוסף, ישנם דברים שונים שאתם יכולים לעשות כדי להקל על ילדיכם ולפשט עבורם את התהליך ככל שניתן.
שימרו על השלום והשקט. התמודדות עם תהליך גירושין, הן עבור הילדים והן עבור ההורים, היא קלה יותר כאשר ההורים מסתדרים ביניהם. גם אם אתם כבר ממש לא מחבבים זה את זו, זכרו שאתם אנשים בוגרים ושיש לכם ילדים לדאוג להם. היו תרבותיים, שקטים ומנומסים, לא רק לעיניי הילדים אלא באופן כללי. גם אם יש בכם כעס גדול כלפי בן הזוג, אל תראו את זה לילדים. הסבירו להם את הסיבה האמיתי לכך שאבא ואמא מתגרשים, אך הדגישו תמיד באוזניהם שגם ההורה השני אוהב אותם מאוד, מבלי שום קשר למה שהוא חש כלפיכם.
היו הוגנים. כאשר שואלים ילדים שהוריהם עברו גירושין, רבים מהם אומרים שאחד הדברים החשובים ביותר הו שההורים לא יכריחו אותם לבחור צד. הילדים צריכים להרגיש חופשיים לבלות ולדבר עם כל אחד מההורים, מבלי שההורה השני יראה סימני קנאה, פגיעה או כעס. אין זה הוגן לתת לילדים הרגשה כאילו אהבה לאחד ההורים פירושה חוסר נאמנות להורה השני. זכרו, שניכם אוהבים את הילדים ורוצים בטובתם. לא משנה כמה אתם לא מסתדרים ביניכם - הדבר החשוב ביותר הוא לעבור את זה בשקט ובבגרות עבור הילדים.
המאמר נכתב בחסות עו"ד גירושין יעקב בלס - משרד עורכי דין לענייני משפחה וגירושין.