חיי הנישואים הינם חיים משותפים מבחינות רבות לרבות הפן הכלכלי, כאשר לאורך הזמן צוברים בני הזוג ממון ונכסים רבים. במידה ובני זוג מחליטים לפרק את התא המשפחתי ולהתגרש בסופו של דבר, עולות שאלות רבות הקשורות לכל הרכוש שבאמתחתם וצורת חלוקתו ביניהם. חלוקת רכוש משותף הינה עניין רגיש ביותר, ועל כן מצאנו לנכון לסקור בפניכם מספר שאלות ותשובות מרכזיות בנושא זה.
באיזה רכוש מדובר?
הרכוש המשותף של בני הזוג שנפרדים עשוי לכלול אלמנטים רבים לרבות סכום העו"ש בבנק, חסכונות הילדים, קרנות השתלמות, זכויות בכספי הפנסיה שנצברו עד אותו מועד, כלי רכב, הדירה, בעלות על עסק, כספי ירושה ועוד.
האם כל הרכוש הנ"ל הינו משותף?
כל הרכוש של בני הזוג נחשב למשותף, אך כאשר מפרקים את הנישואין אין ההכרח אומר כי הם יתחלקו בו שווה בשווה. למעשה, במידה ובני הזוג התחתנו לפני שנת 1974 יחול עליהם הסכם השיתוף שאומר שכל הנכסים מתחלקים שווה בשווה ללא יוצא מן הכלל. במידה ובני הזוג התחתנו לאחר שנה זו, הרי שחל עליהם חוק יחסי הממון כאשר מבחינה אקטוארית יש לחלק את שווי הנכסים המשותפים בלבד, ולא את אלו שהיו בבעלות אחד מבני הזוג טרם הנישואים. כך גם לגבי גמלות מהביטוח הלאומי, ירושות ומתנות או כל פרט אחר עליו הסכימו בני הזוג מראש כי לא תבוצע חלוקת רכוש לגביו.
מה לגבי הסכמי גירושין וממון?
חלוקת הרכוש עשויה להיקבע בין כתלי בית המשפט וזאת בהתאם לחוק הסכם השיתוף או חלוקת הממון. יחד עם זאת, בני הזוג יכולים להגיע להסכמים ביניהם עוד בטרם הנישואין ובמהלכם (באמצעות הסכם ממון) או בזמן החתימה על הסכם הגירושין מול עורך דין או מגשר. הסכמים אלו עשויים לעזור במידה משמעותית בהימנעות ממחלוקות והוצאות עלויות המשפט, והם אמורים לשקף את רצונם של שני בני הזוג להעניק לאחר את ההזדמנות לחיים חדשים עם ביטחון כלכלי יציב.
מה החוק אומר לגבי ידועים בציבור?
במידה ובני זוג מוגדרים כידועים בציבור, חלים גם עליהם חוקי יחסי השיתוף והסכמי הממון החל מתחילת חייהם המשותפים. במידה ומדובר בידועים בציבור שהתחתנו לאחר תקופת מסויימת, הרי שבעת הגירושין תילקח בחשבון כל התקופה גם כן ולא רק מיום נישואיהם.
האם ישנה התיישנות משפטית בתחום?
במידה ואחד מבני הזוג מתמהמה בצורה משמעותית בפנייה לבית המשפט בנוגע למחלוקת בחלוקת הרכוש, אזי הוא מסתכן בהתיישנות וביטול הדיון בתיק ע"י בית המשפט. תקופת ההתיישנות המשפטית בדיני חלוקת רכוש משותף הינה כ- 7 שנים. אלא, אם נתגלה פרט חדש וחשוב שלא היה ידוע קודם (כגון, העלמת נכסים) ואז ניתן לתבוע את העניין בבית המשפט גם לאחר שעבר פרק זמן זה.