לפניכם שלושה מושגים המשתייכים לתחום המשפט הפלילי בישראל - חקירה פלילית במשטרה, כתב אישום פלילי ועבירות אלימות במשפחה.
חקירה פלילית במשטרה - חקירה פלילית במשטרה היא תהליך של בירור וקביעת עובדות, גביית עדויות ואיסוף ראיות, המבוצע על ידי שוטרים ונועד להשיג יעדים במקרה של פשע מתחום הפלילים. המשטרה משתמשת בידע זה על מנת לשמור על החוק והסדר, לטובת מניעת פשיעה, גילוי עבירות, איתור עבריינים ומעצרם ואיסוף ראיות לשם העמדתם לדין והרשעתם.
עבירות אלימות במשפחה - עבירות אלימות במשפחה מתייחסות לכל עבירה (בדרך כלל מין ואלימות) המתרחשת בין בני משפחה, או ידועים בציבור. במקרים רבים עבירות אלה מדווחות לראשונה לגורמי הסעד ולא למשטרה במקרה הטוב, או שכלל אינן מדווחות לרשויות ונשארות בין כתלי הבית.
כתב אישום פלילי - כתב אישום הוא מסמך המוגש על ידי המדינה, ולמעשה פותח את ההליך הפלילי. כתב אישום יכול להיות מוגש על ידי תובע מוסמך (שוטר, פרקליט, ולעיתים אף עורך דין פלילי פרטי), אם הוא מצא כי קיימות ראיות להוכחת האשמה ועניין לציבור.
כתב האישום מוגש על ידי התובע, שהינו מוסמך על ידי היועץ המשפטי לממשלה. לכתב האישום מבנה קבוע של ארבעה חלקים: כותרת (פרטים טכניים של האישום, הנאשם והמאשימה), העובדות, סעיפי החוק ורשימת עדי התביעה.
שימוע פלילי - שימוע הוא הליך שבו ניתנת הזדמנות לאדם להשמיע את טענותיו בפני רשויות המשפט, על מנת להשפיע על החלטתם המתגבשת. שימוע לפני הגשת כתב אישום נהוג בישראל שנים רבות. בשנת 1991 נקבעו כללים בנושא זה בהנחיות היועץ המשפטי לממשלה ואלה עודכנו בנובמבר 2003.
בהתאם לסעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, מחוייבת רשות התביעה, שאליה הועבר חומר חקירה, להודיע על כך לחשוד, והוא רשאי לפנות תוך חודש, בבקשה מנומקת להימנע מהגשת כתב אישום. בזמן השימוע אין חובה להציג לחשוד את חומר הראיות שבידי התביעה.