כחלק מענייני הקניין הרוחני, רישום פטנטים מהווה את אחד היסודות. בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת בצעדים כל כך גדולים, חשוב לדעת מהם הכלים המשפטיים העומדים בפני הממציאים, על מנת להגן על רעיונותיהם והמצאותיהם.
מהו רישום פטנטים?
מדובר בהענקת זכות משפטית לממציא, אשר תאפשר לו לפתח את הרעיון, ללא חשש מפני גנבתו. אף אחד אחר, מלבדו, לא יוכל לעשות שימוש בהמצאה, ללא אישורו. במילים אחרות, לממציא ניתנת רשות לפתח את המצאתו - בצורה מונופוליסטית, על מנת לאפשר לו הזדמנות להתפתחות עסקית.
מהו התהליך?
לאחר היגוי הרעיון, יש להגיש בקשה לרישום הפטנט ולהציג דגם. באופן עקרוני, אנשים רבים בוחרים להיעזר דווקא בעורכי דין מתאימים או בחברות המציעות שירות ליווי לממציאי פטנטים, על מנת להגדיל את הסיכוי לזכות באותה זכות משפטית. גופים כאלו - שיש להם ניסיון רב בתחום - מסוגלים להכווין ולהועיל רבות עבור אותו בעל רעיון, כך שבקשתו תעמוד בכל הסטנדרטים המבוקשים - בצורה הטובה ביותר.
האם לפטנט יש תוקף?
לאחר ההכרה המשפטית המיוחלת, ניתן תוקף של עד עשרים שנים, בהם יכולים הממציאים לסחור בפטנטים שלהם כרצונם. ישנם מקרים חריגים, בהם ניתן להגיש בקשה להארכת התוקף. יש לציין כי בכל כמה שנים, יידרש הממציא לשלם אגרה, על מנת לשמור על תוקף הזכות שהוענקה לו.
חשוב לומר: לא כל המצאה מתאימה להיחשב כפטנט. רק המצאות של מוצרים או תהליכים - בתחום טכנולוגי - אשר יש בהם מן החידוש לעולם, ברמה התעשייתית, יוכלו לקבל את ההכרה המדוברת. כמו כן, פעמים רבות, ממציאים רבים זוכים לדחיות בשל מילוי הטפסים באופן לקוי או אי תשלומי אגרה. בדיוק לשם כך, פועלים עורכי דין ועורכי פטנטים - על מנת לשתף מניסיונם, לייעל את התהליך כולו ולעזור לממציא לקדם את המצאתו - עד להכרה בה, וגם לאחריה.