פרסום תמונות עירום ללא רשות - איך להימנע ממאסר עד 5 שנים
לאחרונה, אושר במליאת הכנסת, בקריאה שניה ושלישית, חוק שנועד להתמודד עם אחת הבעיות המרכזיות בעידן הטכנולוגי: הפצה של תכנים מיניים, באינטרנט בכלל וברשתות חברתיות בפרט, ללא ידיעתו של האדם המצולם. המשמעות של החוק היא שמצבים מסוג זה חושפים את המפיץ בפני תביעה בגין הטרדה מינית, ועונש של עד חמש שנות מאסר. כמו כן, האדם המפיץ יוגדר כעבריין מין לכל דבר ועניין.
כשמתבוננים על הנזקים האפשריים של הפצת תמונות אלה, לעיתים עד להרס חיי האדם המופיע בהם, ברורים המניעים שהביאו לחוק. אלא שהוא גם מעלה לא מעט שאלות חשובות. אחת המרכזיות שבהן נוגעת לאנשים שהפיצו תמונות מהסוג הזה קודם לכן, כך שהם עלולים להיתבע בצורה רטרואקטיבית. מה ביכולתם לעשות על מנת למנוע זאת?
עבר, עתיד ומה שביניהם
בנקודה הזו, חשוב להדגיש כי החוק מתייחס, בעיקרו של דבר, למקרים עתידיים של הפצת תכנים מיניים מהסוג האמור. במילים אחרות: כעת, המצב ברור וחוקי המשחק ברורים, מי שיעבור עליהם עומד בפני אותו עונש חמור אפשרי. לא מן הנמנע שיהיה קושי מהותי בהוכחה של מיהו אותו הגורם המפיץ, אבל זו כבר סוגיה אחרת.
כשמתבוננים על התיקון להצעת החוק, לא ניתן שלא לשים לב לכך שהיא אינה כוללת בתוכה התייחסות למקרי הפצה שנעשו בשנים עברו, סוגיה עליה מיטב המשפטנים של ישראל יצטרכו בוודאי לתת את הדעת בשלב זה או אחר. עד שיתחולל אותו מפגש שיביא ליצירת תקדים, הנסיבות הספציפיות של אותו מקרה סביר שישחקו כאן תפקיד.
אז מה עושים?
נפגעת אשר צולמה בסרטון ללא ידיעתה יכולה בהחלט להגיש גל תביעות, במצב הנוכחי, כנגד אנשים שהפיצו סרטון אינטימי שלה: טיעונים דוגמת פגיעה בפרטיות או לשון הרע יכולים בהחלט להיכנס כאן לתמונה, כפי שקורה במקרים דומים בעולם. אולם, לגבי סוגיית העונש, נוצר כאן מצב מורכב מאין כמוהו.
המלצה ברורה היא שלא לוותר על שירותיו של עורך דין הבקיא בתחום כאשר עולה תביעה מהסוג הזה, ולו מכיוון שהוא יוכל להביא לפטירתו של אותו אדם מעונש המאסר. במילים אחרות: גם אם תעמוד האפשרות לתבוע את האדם, הוא יוכל לטעון להגנתו כי אם העונש החמור היה ידוע לו, היה נמנע מאותה הפצה. לכן, גם אם יימצא אשם, מרבית הסיכויים שייענש בצורה חמורה פחות.