בטיחות בעבודה מתארת מצב של שליטה בסיכונים וצמצום אופטימאלי שלהם באתר הבנייה או בתהליך מסוים. בטיחות צריכה לעלות בקנה אחד עם גיהות תעסוקתית ולשלב בין פעולות חיזוי, הכרה, הערכה, בקרה ומניעה של גורמי סיכון. בטיחות יוצרת מצב נדרש של רווחה גופנית ועשויה למנוע נזקים בלתי הפיכים לחיי אדם, לרכוש ולציוד.
הנה כמה דגשים לשמירה על בטיחות בכל סוגי העבודה:
הגברת מודעות בקרב העובדים
בטיחות מתחילה במודעות. ככל שהמודעות לצורך בבטיחות גבוהה יותר, כך סביר להניח שפעולות המניעה יהיו אפקטיביות ויעילות. תפקידו של המנהל הוא להגביר את המודעות לבטיחות בקרב העובדים. בכל חברה או מפעל חייבים העובדים לעבור הסמכות וחפיפות טרם שימוש בציוד חדש. בנוסף, מנהלים נדרשים להראות דוגמא אישית ולהפנים בעצמם את החשיבות של בטיחות בעבודה.
שימוש באביזרי בטיחות מתאימים
דגש לא פחות חשוב כדאי לשים על שימוש באביזרי הבטיחות המתאימים. ציוד מגן יכול לשמש את כל סוגי העובדים ולמנוע מהם לספוג מכות ונפילות. הציוד הדרוש לעבודה בטיחותית כולל בין היתר משקפי מגן, סרבלים, כפפות, כובעים ועוד. במקרים מסוימים יש להקצות גם אמצעי גיהות אישיים ולהקפיד על ביצוע בדיקות רפואיות עבור שלל העובדים.
בדיקות תקופתיות
חובה לערוך בדיקות סביבתיות תעסוקתיות במקום העבודה. חובה זו חלה מטעם החוק והיא תקפה לכל סוגי סביבות העבודה. את הבדיקות עורכים בתכיפות של אחת למספר חודשים לפחות, למעט מפעלים או מקומות עבודה בהם עובדים בבנזין ובהם התדירות גדולה יותר.
מה אפשר להשיג בעזרת שמירה על הבטיחות?
ניצול נכון של הדגשים לבטיחות בעבודה מבטיח שורה ארוכה של יתרונות גם עבור העובדים וגם עבור המנהלים. שמירה על הבטיחות מונעת חשיפה לגורמים ביולוגיים מסוכנים כמו וירוסים וחיידקים או לגורמים כימיים כמו תרכובות כימיות ואורגניות. הבטיחות חשובה להתמודד עם נזקים מצטברים של תאורה, רעש, רטט וקרינה מסוגים שונים, או למניעת גורמי סיכון סביבתיים מהסוג של החלקות, מעידות, נפילות בגובה וכן הלאה.
לסיכום, הבטיחות היא חלק בלתי נפרד מסביבת העבודה המודרנית ויש להקצות עבורה את המשאבים.