שמן הזית ידוע בכל העולם, ושמן הזית הישראלי נחשב ומוכר גם כן. הארץ שלנו בורכה בכמות מרשימה של עצי זית, וכמות גדולה של אנשים שאוהבים את עולם הזית והשמן, ומקדישים כל שנה זמן רב ומאמצים בכדי להפיק את השמן הטוב ביותר בתקופה הקצרה המתאפשרת לכך.
ניתן למצוא בחנויות בימינו שמן זית למכירה בכל השנה, אך האמת היא שחלון ההזדמנויות להפקת שמן הזית קצר במיוחד, ולא רבים מודעים לא. אלו שקונים שמן זית שנמכר בעונה הרחוקה מעונת המסיק וההפקה של השמן קונים לרוב שמן ישן, אך כשמדובר בשמן זית, אין זו בעיה, אלא אם כן, כמובן, מדובר בשמן שלא נשמר כראוי, או שהוא ישן מעבר לזמן הראוי.
שמן זית למכירה - איך בוחרים?
שמן זית שלא נמסק, עובד או נשמר כראוי יאבד מתכונותיו הייחודיות ומטעמו המשגע כבר בגיל צעיר מאוד. התהליך העיקרי המתרחש בשמן הזית, ואשר עלול לגרום לפגיעה באיכותו, הינו תהליך החמצון, והוא מתרחש בקצב מהיר כאשר השמן חשוף לשמש ישירה, חום, וחמצן.
כשאתם בוחרים בקבוק שמן זית למכירה, וודאו כי הוא אטום, וכי הוא לא יושב על מדף חשוף לשמש ישירה או לחום. החום והשמש מאיצים את תהליך ההתחמצנות, ועלולים לפגום באיכות השמן בצורה קשה.
מוכרי שמן זית, המתמחים בתחום, מודעים לעניין, אך חנויות רבות מחזיקות בשמן זית כמוצר נוסף בחנות, ולכן עלולים לאפסנו בטעות על מדף חשוף לשמש, או בסמוך למוצר חשמל גדול הפולט חום רב שעלול גם הוא לפגום באיכות השמן לאורך זמן.
שלב נוסף בבחירת שמן זית
כשאתם בוחנים שמן זית למכירה, בקשו לטעום מן השמן. אם זה בסמוך לתקופת המסיק, אתם יכולים להיתקל בשמן חריף מעט, שטעמו יפתיע אתכם. זוהי השובבות של שמן זית צעיר, מזיתים שנמסקו זה מכבר, והסימן טוב.
הריחו לפני יציאתכם לדרך שמנים אחרים, והכירו את טיבם. זיהוי של שמן זית טהור בהרחה או בטעימה דורש הכרות מוקדמת עם ריחות של שמן זית ושמנים אחרים, ויאפשר לכם לזהות מה טיב השמן שמולכם.
מעבר לכך שימו לב כי טעמו אינו כהה או עכור, טעם של מוצר מחומצן שלא נשמר כראוי.