הרשמה לקבלת חומרים מקצועיים בחינם ישירות למייל לחץ כאן
מענק - מתי לא יתחייב במס עסקאות?
רקע
סעיף 12 לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975 (להלן - החוק), קובע כי דין תרומה או סיוע אחר שקיבל עוסק ייחשבו כחלק ממחיר עסקאותיו, ומכאן, שיהא עליו לשלם מע"מ על סכומים אלו. מטרתו של סעיף זה הוא הרחבת בסיס המס. כך למשל, בעניין החברה הכלכלית[1] נקבע, כי קבלת מענק לבניית מעון יום לילדי העובדים נכללת בסעיף 12 לחוק, ועל כן, סכום זה חייב במע"מ.
מתעוררת השאלה: האם יכול עוסק או אדם כלשהו לקבל מענק מבלי שזה יתחייב במע"מ?
מובן שתחילה יש לבדוק שהמענק הנדון אינו מופיע ברשימת המענקים המפורטת בתקנה 3 לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1976, אשר לא ייחשבו כחלק ממחיר העסקה, ומונה בתוכה בין השאר:
א. מענקים למיניהם
מענק לפי חוקי עידוד השקעות הון, מענק למחקר ולפיתוח לפי אישור המדען הראשי, [כמפורט בתקנה 3(א)(1)(ה)], מענק ליצואן בידי משרד התמ"ת ומהקרן לעידוד השיווק בחו"ל, מענק לקליטת מדענים בפרוייקטים של מחקר ופיתוח שאישר המרכז לקליטה ומדע שליד המשרד לקליטת עליה, מענק לשם הפקת סרט על ידי מוסד ציבורי מסייע כהגדרתו בתקנות הקולנוע (הכרה בסרט כסרט ישראלי), התשס"ח-2005, מענק שניתן לעוסק בחקלאות לפי החלטת הממשלה לצורך רכישה של מיכון חוסך כוח אדם בענף החקלאות.
ב. תקבולים מיוחדים
תקבול שניתן לעוסק בחקלאות לפי החלטות ממשלה, שהוא בגדר תמיכה בחקלאים עקב ירידה בכמויות המים המוקצות למטרת חקלאות או עקב ייקור תעריפי המים, תקבול לעוסק לפי חוק הקרן הדו-לאומית למחקר ולפיתוח תעשייתי כמפורט בתקנה 3(א)(1)(ז), פיצויים בעד נזק מלחמה, נזק עקיף ונזק בצורת לפי חוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961, תקבול לעוסק מהקרן לסיוע לחברות יצוא מוכרות ומוסכמות המתנהלת במשרד התמ"ת, תקבול לעוסק ממינהל הדלק מתקציב "הוצאות משק הדלק", תקבול לעוסק מקרן היערכות לחשיפה המתנהלת בידי משרד התמ"ת, תקבולים מתקציבי הסוכנות היהודית לארץ ישראל, ההסתדרות הציונית העולמית, או איל"ן (איגוד ישראלי לילדים נפגעים), תקבולים מקק"ל למימון תכנית מחקר ופיתוח לפי אישור המדען הראשי במשרד החקלאות, הענקות ומענקים מקרן האיזון למחירי המים, תקבול מהאיחוד האירופי בהתאם לתכנית מחקר ופיתוח שלו לפי תקנה 3(א)(2)(ד), או תכנית שיתוף פעולה שלו לפי תקנה 3(א)(2)(ו).
ג. סובסידיות שונות
סובסידיות על מוצרי מזון בסיסיים, סובסידיה לשכר לימוד לגני ילדים, סובסידיה לתחבורה ציבורית, סובסידיה להספקת חשמל.
תכנון מס
בעניין גרין[2] נקבע כי סעיף 12 לא יחול על מענק שקיבלה חברה להפקת סרטים מהקרן לעידוד סרטים, משום שלפי ההסכם בין השתיים, היתה הקרן זכאית לקבל חזרה את סכום השקעתה. מכאן, שיתכן ואם בהסכם בין נותן המענק ומקבלו יוחלט כי חלק מהמענק יוחזר, או שיוסכם כי מדובר על מעין השקעה במיזם של מקבל המענק, הרי שסעיף 12 לא יחול בעניין זה, והסכום לא יתחייב במס ערך מוסף.
אפשרות אחרת לאי חיוב המענק במס עסקאות היא כאשר אין ראיות ברורות לכך שהכסף אכן ניתן לצורך העסק. כך היה למשל, בעניין פפר[3], שבו קיבל אדריכל סכום כסף מחמותו, ורכש מחשב לעסק. לא הוכח כי הכסף אכן התקבל למטרת העסק ולכן סכום המענק לא נכלל בעסקאותיו והדיון בסוגיה הוחזר מבית המשפט העליון לבית המשפט המחוזי. מכל מקום, הותר לו ניכוי מס תשומות[4].
[1] ע"א 563/86 החברה הכלכלית חיפה בע"מ נגד מנהל מע"מ (14.9.88), פ"ד מב(3) 215 והאתר המשפטי מסטקס.
[2] ע"ש 933/83 גרין הפקת סרטים נגד מנהל מע"מ (26.2.89), האתר המשפטי מסטקס ועדכוני מסים 37 עמוד 92.
[3] ע"א 278/88 צבי פפר נגד מנהל מע"מ (23.3.92), פ"ד מו(2) 320 והאתר המשפטי מסטקס.
[4] האמור לעיל מותנה בכך שלא יקבע כי העסקה היא עסקה מלאכותית על פי הוראות סעיף 138 לחוק.
הרשמה לקבלת חומרים מקצועיים בחינם ישירות למייל לחץ כאן
לכניסה לאתר שלנו לחץ כאן