כאשר נקלעים לתקופה בחיים שבה עומס רגשי רב, חלק מבני האדם נוטים להסתגר ולהתמודד לבד עם הדילמות הפנימיות, בעוד אחרים יסתמכו על שיחה עם אדם קרוב או מטפל מקצועי. מדובר באוזן קשבת הנותנת תחושת נחמה ומקלה עלינו בטווח הקצר בלבד. לחילופין, מרבית בני האדם נוטים לקבל שיגרת חיים לא מספקת כמצב נתון. בהרבה מקרים קל יותר להמשיך מצב שהתרגלנו אליו מאשר לשנות אותו, ובכך להשלים עם תחושות מתמשכות של דימוי עצמי נמוך וחוסר אונים. תחושות אלו רק מתגברות עם חלוף הזמן ומחמירות את הבעיות ביחסים עם בני האדם הקרובים אלינו ביותר.
סיטואציה של מפגש עם הזולת ותקשורת בינאישית תעורר בבני אדם דיכאוניים תחושות לחץ, דכדוך בעוד שאצל בן אדם מאוזן רגשית, אתגרי החיים יעוררו את ההפך, מוטיבציה להצליח, מצב רוח מרומם והנאה גדולה. מדוע שני בני אדם שונים רואים מזווית הפוכה סיטואציה מסוימת בחיי היום יום? הרבה פעמים אנו מייחלים להיכנס לנעליו של אדם מסוים במצב מסוים מפני שאנו יודעים שהוא אוהב את ההתמודדות בעוד אנו רוצים לברוח ממנה. היה טוב אם יכולנו "לתרגל" את מציאות שאותה אנו רואים בצבעים קודרים ומלחיצים עם גורם נוסף שיכוון אל הראייה הוורודה שבה ניתן להביט בה.
דרך נוספת של בן אדם חרדתי\דכאוני להתמודד עם מצבי לחץ היא ע"י פיתוח מעשי "פולחן" חוזרים ונשנים שאין בהם תועלת לחייו וגורמים לו לבזבז אנרגיות על פעולות שאינן מקדמות אותו.
ביצוע ה"טקס" גורם לאדם החרדתי לתחושת בטחון מדומה, שהנה יש אתגר שהוא מצליח לעמוד בו. הדוגמא הטובה ביותר הינה אובססיה לסדר. לאנשים מסוימים יש צורך לסדר את הבגדים והמצעים בארון בצורה ישרה כאילו הם הולכים לעמוד למבחן \למשפט בידי אחרים שדינו ייקבע בהתאם לסדר בארון.
ניתן לשנות הרגלים מעכבים שכאלו ולהיווכח ששגרת היום יום שלנו הופכת לקלה יותר, והחיים הם לא עמוסים ומתישים כפי שחשבנו לעצמנו.
ההרגלים המגונים (המעשים האובססיביים) נובעים בד"כ מחרדות מודחקות והם נועדו להוות מעיין רשת בטחון נפשית. ה"טקס" שאנו מבצעים זה כמו מאמין אללים שעושה טקס פולחן לאל שלו, נותן מעיין תחושה הקלה "שביצעתי משימה קשה המוטלת עלי ואני בסדר עכשיו".
פסיכותרפיה גופנית זו שיטת טיפול ייחודית להתמודדות עם הקשיים הרגשיים המתוארים לעיל, בה מתבצע הטיפול הרגשי ע"י שילוב של שיחה טיפולית עם התנסות חווייתית הכוללת פעילות ומשחק תפקידים. הפעילות מאפשרת למטופל להיפתח ביתר קלות וגם להציף רגשות מודחקים הקיימים בו. בסוג הטיפול החווייתי\התנסותי, הבעיה בולטת וקלה לזיהוי ואבחון ע"י המטפל. הריפוי מתבצע ע"י שיחה בשילוב של תרגול והתנסות. המטופלים מתרגלים ומתנסים בסיטואציות מציאותיות אשר בהן קיים קושי. סיטואציות אשר במציאות מתפרשות בעיניהם כמלחיצות או קודרות. המטפל מנחה אותם כך שיחוו באור אחר סיטואציות אלו, באור יותר בהיר ואופטימי.
טיפול רגשי לילדים באמצעות משחק. במקרה של הפרעת קשב וריכוז, מתבצע תרגול של המצבים בהם הילד\המבוגר נדרש לריכוז והקשבה, והתנסות בטכניקות למציאת שקט פנימי.