האם ניתן למנוע את ניכיון הצ'קים שלי?
בעל פנקס המחאות המעוניין למנוע ניכיון צ'קים צריך לוודא שהוא רושם בבירור את המונח "למוטב בלבד" ומוסיף שרטוט של שני קווים מקבילים. קווים אלו נקראים בעגה המקצועית "קרוס" ויחד עם המוטב בלבד הם מבטיחים שהצ'ק לא יוכל לעבור לצד שלישי, אדם פרטי או גוף אחר. במידה והצ'ק לא נכתב עם ההערה הזו, ניתן לבצע ניכיון ולהשתמש בצ'ק לטובת תשלום לצד ג'. יחד עם זאת, אין באמת חיסרון אמיתי בשימוש בצ'ק שאין עליו קרוס או הנחיה למוטב בלבד.
ניכיון צ'קים הוא שירות חוקי למהדרין המקובל בכל המדינות בעולם. זהו שירות אידיאלי עבור לקוחות פרטיים, בעלי עסקים וגם חברות ותאגידים. באמצעות השירות ניתן לשמור על תזרים מזומנים ולהימנע מצבירת חובות.
מה צריך לדעת על ניכיון צ'קים?
יש כמה דברים שחשוב לדעת לגבי שירותי ניכיון לפני שמחליטים האם להגביל את הצ'ק למוטב בלבד או להפוך אותו ללא סחיר:
א. המרת תקבול עתידי למזומן – המטרה העיקרית של שירותי ניכיון היא להמיר את התקבול העתידי המופיע על גבי הצ'ק למזומן. לפיכך, בעל הצ'ק הוא אינו צד בעסקה ושירותי הניכיון לא אמורים להשפיע עליו. בעל הצ'ק בכל מקרה נדרש להעביר למקבל ההמחאה את הסכום המופיע עליה. השימוש בסכום נתון לבחירתו של מקבל ההמחאה ואין סיבה לחשוש מכך.
ב. חברות ועוסקים – ניתן למנוע את שירותי הניכיון גם עבור צ'קים השייכים לחברות בע"מ או לעוסקים מורשים. השימוש בשירותי ניכיון בקרב לקוחות מן הסוג הזה רחב ונפוץ. זו פעולה פשוטה המספקת פתרון למצבים מורכבים וניתן להיעזר בה בתור מכשיר פיננסי זמין ויעיל.
ג. שם המוטב – בכל מקרה לא מומלץ לתת צ'קים ללא שם המוטב. זהו פתח לבעיות העלול ליצור נזקים גם עבור בעל הצ'ק וגם עבור מקבל ההמחאה.
לסיכום, אפשר למנוע ניכיון צ'קים אם מזמינים מהבנק המחאות עם הגבלת סחירות או שרטוט באופן עצמאי של המילים "למוטב בלבד" יחד עם קרוס. אפשרויות אלו יכולות למנוע את הניכיון אולם הן לא תמיד חיוניות.