דרור אטרי
בשבוע שעבר פרסם החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, הוראות חדשות למשרדי הממשלה וליחידות הסמך הממשלתיות שמטרתן להגביר את שילובם של העסקים הקטנים והבינוניים בהתקשרויות הממשלה.
על פי אותן הוראות, יחויבו במשרדי הממשלה לבחון כיצד לשלב עסקים קטנים ובינוניים ברכש הממשלתי, ובכל הליכים התחרותיים אותם מבצעים המשרדים. ועדות המכרזים יידרשו לבצע ניתוח מקיף של הענף בו נערך המכרז, וכן לקבוע משקולות לאמות המידה ותנאים למתן שירותים. בנוסף יידרשו המשרדים לבחון את ההנחיות לדרישות הערבות ולתנאי הסף הנקבעים במכרז על מנת להפחית, ככל הניתן, חסמים בהליכי הרכש - וכך ולאפשר למספר רב של מציעים להתמודד בהליך.
פריחה של העסקים הקטנים-בינוניים - פריחה למשק
יישום הוראות אלה, יביא לפריחה ושגשוג של העסקים הקטנים והבינוניים, שייכנסו למשחק, שהיה שייך פעם רק למגרש של "הגדולים". מדובר בצעד חשוב ומשמעותי בתהליכים שמופעלים על ידי איגוד לשכות המסחר - שמטרתן היא לעזור לעסקים בפרט ולמשק בכללותו.
היה לי הזכות והכבוד ולהוביל את הלובי בכנסת בהנהגתו של נשיא הלשכה מר אוריאל לין שהביא לתיקון חוק המכרזים שבמתכונתו הקודמת הציב תנאים בלתי סברים להשתתפות במכרזים.
פה זה המקום להוסיף: אני קורא לעשות צעד מעשי ולהקצות 25% מסה"כ המכרזים הממשלתיים לעסקים הקטנים. יש להקל בקריטריונים, ולפתוח את השורות לעסקים הזקוקים לדחיפה.
לא סיסמאות - יוזמה
לא די לצאת ביוזמות מסוג "קנה כחול-לבן". יש לייצר תהליכים שיסייעו באופן מעשי לעסקים הקטנים והבינוניים וגם לבעלי המקצועות החופשיים כמו :אדריכלים, רואי חשבון, עורכי דין ובתי דפוס קטנים. גן להם מגיע לזכות במכרזים ממשלתים המאפשרים הכנסה בטוחה ללא חשש שהלוקח הפרטי לא ישלם. כיום עסקים אלה לא יכולים להשתתף במכרזים לאור הקריטריונים הדרושים, כמו: ותק באותו ענף, היקפי מחזור וכו'.
לסיכום, ברגע שמשרדי הממשלה יקחו בחשבון גם את ה"קטנים" - מי שייצא נשכר זה אני, אתם וכל המשק.