לא פעם אנחנו רואים בתקשורת, מסיבות עיתונאים בהם מודיעה חברה על כניסת משקיע חדש שייתן מהונו וניסיונו, וכעבור זמן קצר אנחנו מגלים שכניסתו של המשקיע במקום לתרום לחברה פשוט הרסה אותה. יכול להיות שבעלי החברה אכן עשו מחקר חכם ומושקע לפני ופשוט נפלו בגלל חוסר מזל, סביר מאוד ששלב חיפוש משקיעים אצלם לקה בטעויות ולכן הם בחרו במשקיע לא מתאים.
מה זה אומר חיפוש משקיעים? ובכן, כאשר אתם מקימים סטארטאפ או חברות מסוגים אחרים, יכול להיות שתגיעו לרגע בו תבינו שאתם לא יכולים להחזיק את העסק לבדכם. אז עומדות בפניכם כמה אפשרויות, אפשרות הראשונה היא להכניס שותף, דבר שדורש מכם לוותר על אחוז מסוים מהחברה, לקבל רעיונות ועמדות שלא בהכרח מתאימים לכם, להכניס לחברה אנשים "לא משלכם" ועוד.
אופציה נוספת היא לחפש משקיע חיצוני שיסכים להזרים כסף לחברה תמורת אחוזים ממנה (ללא סמכויות ניהוליות) או תמורת אחוז מהרווחים. ההחלטה תלויה באופן בו מתנהלת החברה, בדרישות המשקיע וברצונות שלכם.
כיצד מתבצע חיפוש משקיעים?
משקיעים בפי כל חברת סטארטאפ נקראים אנג'לים, בישראל פועלים עשרות אנג'לים, אנשי עסקים וסטארטפיסטים לשעבר ש"עשו" את זה וכעת רוצים להשקיע בחברות חדשות. הדרך הקלה להגיע אליה היא באמצעות חוצפה חיובית, כלומר פנייה ישירה, תוך הצגת הרעיון ותוכנית עסקית אך זה בהנחה ויש לכם אפשרות גישה אליהם (והרבה סבלנות וחוצפה) דרך אחרת היא באמצעות חברות ייעוץ עסקי שעושים את העבודה עבורכם. כמובן שאם יש לכם נטוורקינג עסקי רחב זה יכול לשרת אתכם.
על מנת להגיע אל המשקיעים מוכנים, אל תסתפקו רק במחשבה שיש לכם את הרעיון המבריק ביותר אלא תכינו תוכנית עסקית ברורה עם מצגת שתסביר בדיוק מה אתם מייצרים, על מי ועל מה זה יכול להשפיע, למה המוצר שלכם הוא הדבר הבא וכיצד המשקיעים יכולים להרוויח מזה.
חשוב לזכור שני דברים בהקשר של חיפוש משקיעים, הראשון הוא שמדובר במשקיעים בעלי ניסיון, מה שאומר שהם לא יסכימו להשקיע בכל חברה שמוצעת להם, בטח שהם לא יסכימו להשקיע בחברה "חצי אפויה" או במוצר שאין לו קהל או כזה שלא מקדם את השוק אליו הוא מכוון.
הדבר השני שיש לזכור הוא שעם הרצון הטוב של המשקיעים במיוחד אלה שכבר היה להם סטארטאפ משלהם וכעת רוצים לתרום מכספם וניסיונם לחברות צעירות, בסופו של דבר הם רוצים להרוויח, זו השורה התחתונה. חלקם יסכימו לקחת סיכונים אבל רק אם יראו רווח בהשקעתם.
חיפוש משקיעים הוא תהליך ארוך, יהיו משקיעים שיתייחסו אליכם בנדיבות ובסבלנות וגם אם לא יסכימו להשקיע בחברה שלכם הם יתנו לכם מספיק עצות שיכולות לעזור לכם, אחרים יבטלו אתכם ואתם תרגישו מיד שאתם לא מעניינים אותם. קחו את זה בחשבון. מומלץ להגיע מוכנים לפגישות איתם, עם הרבה סבלנות, להתמקד בעיקר ולדעת בדיוק מה אתם רוצים להשיג ואיך. אחרי שתשיגו את ההשקעה תוכלו לקחת את הפעילות שלכם צעד קדימה, ולהגשים את החלום שלכם.
למידע נוסף על דרכים להצלחת סטארט אפ http://www.leumitech.com/