מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: נמצא פיגום מולקולרי שמגן על יכולת העור להגן מפני זיהומים.
מחקר מראה כיצד יחסי גומלין בין תאי גזע של עור - התאים אחראים על ההתחדשות המתמדת של עור, שומר על הארכיטקטורה של איבר זה. "ידענו את חשיבות תאי גזע של עור אבל המרכיבים התאיים המעורבים במבנה והתפקוד שלהם עדיין לא הובנו", אומר מנהל המחקר מירנה פרז-מורנו.
נמסר על ידי מיקי שחם כי גוף האדם חשוף מדי יום להתקפות חיצוניות כגון חיידקים, אור אולטרה סגול או חומרים כימיים. העור - האיבר הגדול ביותר בגוף, הוא קו הגנה הראשון נגד מזיקים אלה. הידבקות תא בין התאים אלה קשורה למחלות דלקתיות וסרטן ומכאן העניין המיוחד בתחום זה של מחקר בשנים האחרונות.
מחקר על ידי המרכז הלאומי הספרדי לסרטן (CNIO) שהופיע בשער כתב העת ביולוגיה של תא, מראה כיצד יחסי גומלין בין תאי גזע של עור, שומרים על הארכיטקטורה של איבר זה .
מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואה מחדשת /רגנרטיבית.
מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורתופדיה ועוד.
בשימוש בתאי עור שנלקחו מעכברים, חוקרים גילו כי אחד ממרכיבי המפתח בהיווצרות והייצוב של צמתים אלה הם מיקרוטבולות (חוט המורכב מחלבונים בשם טובולין (מיקרוטבולות הן חלק ממבנה השוטונים באורגניזמים בעלי תאים עם גרעין והם ממלאים תפקידים שונים בחלוקת התא ובתנועתו), ישמשו כעמודי תווך לשמור על הצורה והפונקציה שלהם.
"ראינו בפעם הראשונה שמיקרוטבולות בתאי גזע בעור מתחברים עם תאי צמתים כדי ליצור מבנים דמויי ולקרו שמחזיקים את התאים יחד," אומרת מרתה שבזי, חוקרת בצוות של פרז-מורנו.
החיבור בין שני מרכיבים אלה - מיקרוטבולות ותאי תאי צמתים - מתרחש באמצעות האינטראקציה בין חלבוני CLASP2 וקטנין P120 הצמודים למיקרוטבולות וצמתים תא בהתאמה.
"מצאנו כי היעדר של CLASP2 או קטנין P120 בתאי גזע אפידרמיס גרם להפסד של הידבקותם, ולכן המבנה של תאים אלה," אומר שבזי.
"התוצאות שלנו יתפתחו נתיבים חדשים לחקר כיצד חלבונים אלו מסדירים את הפיסיולוגיה עור", אומר פרז-מורנו, והוסיף כי ידע זה יהיה "חשוב להתפתחות האפשרית של התחדשות עתידית או טיפולים נגד הסרטן."