מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: רשתית אנושית מתאי גזע אנושיים.
מחקר בראשותו של פרופסור מ 'ולריה קנטו-סולר מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, פורסם בכתב העת Nature Communications.
היא והצוות שלה הסבירו שהם יצרו השלמה תלת ממדית של רקמת רשתית אנושית במעבדה, שכוללת תאים קולטי האור שמסוגל להגיב לאור.
הם הגיעו ליצירה שעשו ניסויים עם תאים אנושיים מושרים פלוריפוטנטיים (iPS), שהם תאים בוגרים שתוכנתו מחדש גנטית בחזרה למצב הפרימיטיבי ביותר שלהם.
נמסר על ידי מיקי שחם כי תאים אלה מסוגלים להתפתח לרוב סוגי כ- 200 התאים בגוף האדם, הצוות מסביר, והם היו יכולים להפוך אותם לתאי אב ברשתית היוצרים רקמת רשתית רגישה לאור המצפה את החלק האחורי של עין.
בצלחות פטרי, החוקרים ציינו כי הצמיחה תואמת את העיתוי ומשך עם התפתחות הרשתית. בנוסף, קולטני האור הצליחו לפתח מגזרים חיצוניים, אשר הכרחיים לקולטני אור לתפקד.
מיקי שחם מבהיר, כי מאז שנת 1988, דם טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואה מחדשת /רגנרטיבית.
מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים ונוספים כל העת, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורטופדיה ועוד.
זהו הישג ??לא מבוטל, רקמת רשתית מורכבת משבעה סוגי תאים עיקריים עם שישה סוגים של תאי עצב המתכתבים עם שכבות תאים ספציפיות ותהליך אור, ומעבירות אותות למוח לשם פירוש.
כאשר רקמת הרשתית הגיעה לשווה הערך של הפיתוח 28 שבועות ברחם, החוקרים בדקו את מיני הרשתיות כדי לראות אם קולטני האור יכולים לחוש ולהפוך אור לאותות חזותיים.
"ידענו שמבנה תאי תלת ממדי הכרחי אם אנחנו רוצים לשחזר מאפיינים פונקציונליים של הרשתית", אומר קנטו-סולר, "אבל כשהתחלנו את העבודה הזאת, לא חשבנו שתאי גזע יוכלו לבנות את הרשתית כמעט בכוחות עצמם. במערכת שלנו, איכשהו התאים לא ידעו מה לעשות."
הצוות בדק את הרשתית על ידי הצבת אלקטרודה בתוך תאים קולטי אור יחידים ושליחת דופק של אור לתא. זה הגיב בדפוס ביוכימי דומה להתנהגותם של קולטני אור בבני אדם.
קנטו-סולר מסביר כי קולטני האור גדלו במעבדה בתגובה לאור באותה הצורה שהרשתית עושה והוסיף כי הרוב המכריע של קולטני אור בבני האדם הם מוטות - ולא קונוסים - המאפשרים ראייה באור נמוך.
המערכת שלהם מאפשרת להם ליצור מאות מיני רשתית בכל פעם מאדם עם מחלה ברשתית. בנוסף, הממצאים שלהם סיפקו מערכת ייחודית ללמוד את הגורם למחלה ברשתית ברקמה אנושית, ולא באמצעות מודלים של בעלי חיים.
קנטו-סולר מוסיף כי המערכת שלהם פותחת את הפוטנציאל לרפואה מותאמת אישית, הכוללת בדיקת תרופות לטיפול במחלות רשתית באופן ספציפי למטופל והם עשויים להיות מסוגלים להחליף את בסופו של דבר רקמת רשתית מתה עם חומר שגודל במעבדה כדי לשחזר את הראיה.
עם זאת, היא מזהירה כי קולטני אור הוא רק חלק מהתהליך המורכב של הראיה. המעבדה שלהם עדיין לא שחזרה את כל פונקציות העין האנושיות או הקשר עם קליפת הראייה במוח.
"האם הרשתית שלנו מסוגלת להראות שהמוח יכול לפרש לתמונה של הפקת אות חזותית?" היא אומרת. "כנראה שלא, אבל זו התחלה טובה."
המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לבריאות שחשף לאחרונה כי מדענים הצליחו להשתמש גירוי חשמלי של תאים ברשתית כדי לייצר את אותם דפוסי פעילות הרשתית שלנו כשהם רואים אובייקט. הם אומרים שזה יכול להיות צעד לקראת שחזור ראיה באנשים עיוורים.
מימיו הראשונים, הבעיה של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה של איסוף דם טבורי והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה לילדים בלבד.