1.זיפות גגות שיש על גג הבית דודי שמש רבים רצוי לאטום עם זפת חם תקני + רשת פיברגלס או רשת אינרגלס ולא רצוי לעשות איטום עם יריעות ביטומניות היות ויש להרים את כל קולטי השמש ולהניחם על לבנים בחזרה, לאחר הלחמת היריעות הביטומניות, כמו כן יריעות ביטומניות רגישות להרבה מאוד חיתוכים בגג וסביב כל כניסות צנרת המים בגג.
פעולות אלה מייקרות את עבודת האיטום, ומורידות מאפקט האיטום של היריעות הביטומניות בשל החיתוכים סביב הצנרת, רגלי דוודי השמש וכד'.
2.ישנם שני סוגים עיקריים של זפת חם:
א. זפת מסוג 60/70 אשר אינו תקני ונמס כשהשמש לוהטת.
ב. זפת מסוג 75/25 בעל תקן אשר אינו נמס ועמיד בטמפרטורות גבוהות.
כאשר הנכם בוחרים לעשות זיפות על גג ביתכם יש לשים לב ולבדוק שהקבלן משתמש בזפת מסוג 75/25 ולא מסוג 60/70.
3. איטום חיצוני סביב בין חלונות אלומיניום לבטון אין לאטום ע"י סיליקון היות ואינו נדבק לבטון לאורך זמן, החומרים הטובים ביותר לאטימת חיבורים מעין אלה הם חומרים על בסיס פוליאוריטני בעלי אחוזי גמישות גבוהה אשר נמתחים ולא נסדקים, כמו כן לחומרים אלה כושר הצמדות מעולה גם לבטון וגם לאלומיניום.
4. בפס"ד רוס נ' נציגות הוועד המשותף נקבע ע"י בית המשפט העליון שדייר הסובל מרטיבות, והוועד לא מסכים לתקן את הנזילה, רשאי להזמין קבלן איטום או זיפות, ועל וועד הבית להחזיר לדייר את הסכום ששילם
5. ישנם חומרים שקופים אשר אוטמים קירות חיצוניים בלא לשנות את חזות הבנין, ואשר הינם על בסיס פוליאוריטני ולא סיליקוני, היות שסיליקון אינו מאפשר לצבוע את הקיר לאחר התזתו, וכמו כן חמרי סיליקון פחות יעילים לטווח ארוך לאיטום קירות.
6. זיפות גגות זוהי העבודה המסוכנת ביותר מכל עבודות הבנין ביחס בין מספר הנפגעים למספר קבלני הזיפות, ולכן כאשר הנכם בוחרים קבלן זיפות או קבלן איטום יש לבדוק היטב שהינו מנהל בטיחות בעבודה ועבר הכשרה בנושא. עבודות איטום ובידוד המבנה את עבודות האיטום והבידוד יש לבצע בכל שלב ושלב בבנייה, כהגנה על שטחים תת- קרקעיים, הגנה על שטחים מרוצפים, איטום הגג וכו'.
עבודות האיטום נועדו למנוע נזקים שמקורם במים - והגורמים לרטיבות ולחות.
המקורות לנזקי רטיבות :
א. מי גשמים, שלג וברד.
ב. מי תהום.
ג. רטיבות בבנין הנגרמת הנספגת בצורה קפלרית (נימית).
ד. נזילות הנגרמות מצנרת מערכת המים.
ה. מים כלואים, ללא מוצא שנאגרו בתהליך הבנייה (מתחת לריצוף, למשל).
ו. רטיבות הנגרמת ע"י לחות האויר בעיקר באזורים לחים (קרבת ים).
ז. נזילות מים מחדרי השרותים והמקלחות (צנרת פגומה).
ח. נזקים הנגרמים מאיטום לקוי בגגות, רעפים, או בגג שטוח.
נזקי הרטיבות :
1. נזקים בבריאות ובעיקר מחלות ראומטיות.
2. נזקים בריהוט ובביגוד.
3. נזקים אסתטיים (כתמי עובש וסדקים).
4. נזקים הגורמים לקורוזיה של ברזל הבנין וצנרת המים. נזקים הנגרמים כתוצאה מירידת החוזק המיכני של חמרי הבנייה ומורידים. כושר האיטום והבידוד של הביטון. עבודות הבידוד משמשים גם כדי למנוע חדירת אויר למבנה חדירת אויר חם בקיץ, ואויר קר בחורף.
נקיטת אמצעים למניעת רטיבות בבנין:
א. העמדת הבית בכווני הרוחות בידיעה על גשמים, רוחות, שמש וקרינה. כיווני דלתות כניסה וחלונות.
ב. ניקוז יסודות הבית למניעת הצטברות מים ע"י מעטפת איטום.
ג. ניקוז המים הזורמים מקירות הבית.
ד. ניקוז הגג, שיפועים, יריעות איטום, מרזבים.
ה. תכנון הצנרת ואטימת דרכי הובלה של הצנרת.
ו. בידוד תרמי של הצנרת ותעלות מיזוג אויר. החומרים המשמשים לאטימה חומרים ביטומנים חומרים אילו הם תערובת של פחמימנים שהם בד"כ מוצרי לואי של תהליכי של תהליכי זיקוק נפט. חומרים אילו מתרככים בהשפעת החמום ונעשים צמיגים ומתקשים כשקריר. חומרים אילו עמידים בד"כ אך בחשיפה ארוכה לקרינת השמש - יעילותם נפגמת, לאחר שנים מספר יש לחדש את האיטום.
יש סוגים שונים של בטומנים :
1. ביטומן מזיקיק ישיר
2. ביטומן מופח - כמו הראשון אך עבר תהליך באמצעות אויר ובכך הוא עמיד יותר בתהליכי התרככות לטמפרטורות.
3. ביטומן שפיך בסוג זה משתמשים לסלילת כבישים.
4. ביטומן תחליבי שמופיע בצורה של אמולסיה, לביטומן זה רצוי להוסיף בזמן יצורו גומי או פולימרים סנתטיים. תחליבים אילו נקראים בשפת השוק "זפת קר", בנגוד לביטומן המופח שנקרא זפת "זפת חם".
תערובת של ביטומן ואגרטים ביטומן מופח ואגרגטים ומלאן נקרא מסטיק אספלט. ביטומן שפיך ואגרגטים נקרא מסטיק ביטומני קר. תערובת של תחליב ביטמני וחול נקרא מלט אמולסיה.
ביטמן מושבח בפולימרים נעשה ע"י הוספת גומי או פולימרים סינתטיים. חיזוק חומרי האיטום בתוספת סיבים ויריעות איטום שונות הסיבים המשמשים לאיטום באמצעות מריחות משוריינות הם בד"כ סיבים מתעשית הניר, שיער בעלי חיים, לבד, סיבי זכוכית, פיברגלס ופולאסטר.
- רקמת שיריון בלתי ארוגה כמו רקמת זכוכית שמייצרים בארץ נקרא בשם סיבמון. - רקמה שיריון בלתי ארוגה בתוספת סיבים בכיוון אחד בלבד נקראת גיזה.
- רקמת שיריון בתוספת סיבים בכיוון שתי וערב נקראת אינטרגלס..
- לבד ביטומני המשורין בקרטון או בלבד נקרא "ניר זפת" או "ניר טול".
- גיזת זכוכית ביטומנית ומשוריינת נקראת "ביטגלס" או "סיבאסט".
קימות גם יריעות ביטומניות משופרות אשר כושר ההתארכות שלהם פי 10 מיריעות רגילות הם משווקות ברצועות, לצורך כיסוי חפיפות, פינות ותפרים. ניתן לרכך אותם ולהתיך אותם באמצעות חימום, גם ללא חומר מדביק.
הלבנה - ההלבנה נעשית לאחר פריסת חומרי האיטום, במטרה להגן מפני קרינת השמש.
ניתן לצבוע ע"י צביעה בסיד סינתטי או בהידרט הסידן ( סיד טבעי) אך בכל מקרה, רצוי להוסיף חומרים מדביקים. שיטת הלבנה אחרת באמצעות צבעי אמילסיה על בסיס אקילי. חומרים פולימרים חומרים אילו מופיעים כיריעות וכנוזלים לאיטום גגות.
החומרים הפולימרים מופיעים בשתי צורות:
א. מחומרים תרמופלסטיים שניתנים לריכוך באמצעות חום כמו P.V.C. שניתן ע"י חימום.P.V.C . (פוליניל - כלוריד).
ב. חומרים תרמוסטיים שניתן לחבר אותם רק ע"י הדבקה, כמו הגומי הבוטילי .E.P.D.M- ( אתילין פרופילן דיאנמונומר).
צורות נוספות של פולימרים קיימות בעלי תכונות תרמופלסטיות ותרמוסטיות כאחד.
סיליקונים הפולימרים הסיליקונים הם חומרים אורגניים למחצה. הם מכילים שרשרות של סילקונם, חמצן וקבוצות אורגניות חומרים אילו מצטיינים בגמישותם ובעמידתם בטמפ' שונות בפני קרינה ובפני אוזון, הם נספגים בקירות ומקטינים את חדירת המים - ושומרים בשל כך על יציבות אורתנים גם הם חומרים פולימרים בעלי תכונות תרמוסטיות ביישום נכון, הם מונעים ריאקציות של האויר עם המים ותורמות לאיטום טוב יותר.
איטום הגגות
אטום הגגות הוא בין עבודות האיטום החשובות ביותר בבנין. חשיפתו של הגג לגשמים, לקרינה, ולשוני טמפרטורות היא רבה ביותר.
טיב האיטום תלוי קודם כל ברמת בעלי המקצוע המישמים אותו ובסוג האיטום תכנון ובניית הקונסטרוקציה של המבנה ימנע שקיעות יסודות וסדקים.
ניקוז נכון - מחייב שיפועי ניקוז של 1.5% לפחות, לכיוון הנקזים (המרזבים ) ומספר נקזים מספיק על הגג בחישוב של נקז "4 (צול) לכל 100 מ"ר גג.
הגבהה היקפית - בהיקף הגג לסיום תקין של שכבת האיטום הגבהה מתקנים שונים : כגון דודי שמש, אנטנות ומיזוג האויר, את ההגבהות יש לבצע לפני פעולות האיטום.
הקפדה על האיטום מסביב לצנורות המרזב הגנה על שכבת האיטום - רצוי לסייד ולהלבין את שכבת האיטום שנה בשנה, אך אם לא מבצעים את ההלבנה כל שנה, רצוי להשקיע מראש הגנה עליונה יקרה יותר שתחזיק מעמד מספר שנים. אחריות לטיב האיטום בד"כ ניתנת ל 3-5 שנים.
איטום קירות תת קרקעיים במבנים בעלי קירות תת- קרקעיים, חשוב ביותר לבצע עבודות איטום. במקרה זה , עבודות האיטום קשה יותר לביצוע מאיטום גגות כי יש צורך בפיגומים וקיים פחת של חומר בשיטת המריחה (חלק ניכר נוזל) - כל חומרי האיטום שהוזכרו באיטום גגות טובים גם לתכלית הזו.
איטום הקירות מתבצע מלמעלה כלפי מטה ובמפגש בין תחתית הקיר ליסוד יש לבצע רולקה.
איטום אנכי מחייב הגנה של חומר המלוי בקרקע חולית משתמשים בפלטות פוליסטירן מוקצף ("קל קר") בעובי 2 ס"מ בקרקע כבדה יש צורך בפלטות בעובי 5 ס"מ, או בעובי 10 ס"מ. איטום רצפות איטום רצפות מתבצע בתחילת הקמת המבנה ולצורך זאת, טובים כל חומרי האיטום שהוזכרו באיטום גגות.
למידע נוסף בנושא בקרו באתר: http://www.zohar-itum.co.il