מיקי שחם - חידושי ומחקרי תאי גזע: שכתוב הגנום ליצירת תאים עמידים לאיידס.
תאים נעשו עמיד בפני איידס לאחר שחוקרים שיכתבו את הגנום שלהם המכיל וריאנט גנטי הקשור לחסינות נגד הווירוס.
נמסר על ידי מיקי שחם כי צוות באוניברסיטת קליפורניה, סן פרנסיסקו, בראשות פרופ' יואט וואי קאן, ערך את הגנום של תאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים (iPSCs) לחקות מוטציה שמתרחשת באופן טבעי, המספקת התנגדות להידבקות באיידס.
למרות שהם מקווים שזה יכול להיות מפתח לריפוי איידס, פרופסור קאן אמר ל New Scientist: "אחת הבעיות הוא המרת iPSCs לסוג של תא שמתאים להשתלה".
איידס - HIV מדביק את המערכת החיסונית על ידי התלבשות על חלבון הנקרא CCR5, שנמצא בתאי דם לבנים. כ- 1% של אנשים ממוצא אירופאי עמידים בפני הידבקות באיידס כי יש להם צורת מוטציה של CCR5 שהווירוס לא יכול לתקוף. חוקרים הציגו מוטציה זו באופן מלאכותי לתוך הגנום של תאי iPS, בדרך שמחקה את המוטציה הטבעית.
מעט אנשים נושאים מוטציה זו באופן טבעי ומציאת תורם מתאים לכל מטופל HIV תהיה בלתי אפשרית.
מיקי שחם מסביר, כי מאז שנת 1988, טבורי הוא המקור המועדף לתאי גזע בטיפולים המטולוגיים ורפואה מחדשת /רגנרטיבית.
מחלות וטיפולים רבים באמצעות תאי גזע מדם טבורי ברפואה רגנרטיבית נחקרים, דוגמת: אוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, ראיה, לב, סוכרת, אורטופדיה ועוד.
מחקרים אחרים השתמשו בעריכת הגנום לשנות את גן CCR5 של חולים נגועים באיידס באופן ישיר. שיטה זו דורשת השתלות חוזרות, שנחשבות לא רצויות. אם פרופ 'קאן יצליח ביצירת תאים להשתלה.
התאים החזיקו את המוטציה CCR5 העמידה ל HIV, ובלתי אפשרי עבור HIV לחדור את כל תאי הדם הלבנים.
ד"ר לואי פיקר אמר ל- Wired.co.uk: "השתלת מח עצם לא צפויה להיות אפשרות לטיפול ברובם המכריע של נושאי HIV חיוביים בטיפול יעיל, הטכנולוגיה היא לא פריצת דרך, אבל עשוי שהיישום יהיה בעל השפעה רחבה שהיקפה קשה לחיזוי בשלב זה ".