פסוריאזיס הינה מחלה כרונית
הפסוריאזיס הינה מחלה כרונית אוטואימונית, אשר מאופיינת ע"י טלאים עם קשקשים, לוחיות וגירויים בעור. למרות שהסיבה למחלת עור זו אינה לגמרי מובנת, היא נחשבת לשיבוש גנטי. הפסוריאזיס מתפתח כשהמערכת החיסונית מאתרת תאים רגילים, ונותנת להם פקודה להתחיל בהתרבות יתר. הפסוריאזיס הינה מחלה ארוכת טווח וגורמת לסבל ואי נוחות רבה, ועל החולה להשתמש בתרופות עבור טיפול בפסוריאזיס.
הסוגים הנפוצים ביותר של הפסוריאזיס הינם:
- פלאק (פסוריאזיס וולגריס (PSORIASIS VULGARIS) - הסוג הנפוץ ביותר. בדרך כלל הקשקשת מופיעה באזור המפרקים והקרקפת, הברכיים והציפורניים.
- פסוריאזיס אינברסה - הקשקשת מופיעה באזורים פנימיים וקפלים כבית השחי מפשעה וטבור.
- גוטטה פסוריאזיס - נקודות אודם קטנות, מופיעה בעיקר בילדים לרוב לאחר זיהום חריף כדלקת גרון שנגרמה על ידי חיידק מסוג סטרפטוקוק.
- ארתריטיק פסוריאזיס - פסוריאזיס המלוּוה בדלקת מפרקים.
- פוסטורל פסוריאזיס - צורה לא שכיחה בה מופיעים נגעים המכילים מוגלה על גבי כפות הידיים והרגליים (Zumbush). המוגלה לא מכילה חיידקים ועל כן אינה מדבקת. קיים תת-סוג הנקרא Generalized postural psoriasis שהיא אגרסיבית יותר, לעתים קרובות אחרי גלי חום גבוהים המגיעים עד 40 מעלות והיא נחשבת כמסכנת חיים.
- פסוריאזיס אריתרודרמה - כל הגוף נגוע בפסוריאזיס והעור אריתומטוטי (אדום), לעתים קרובות הרמזים היחידים המעידים על פסוריאזיס הם שינויי ציפורניים וחוסר מעורבות של הפנים. המחלה יכולה להופיע ע אחרי הפסקה מהירה של סטרואידים סיסטמיים.
סיבות להתפתחות הפסוריאזיס:
- אירוע טראומתי של הקיבה או מערכת העיכול (לרוב בשל נטילה של אנטיביוטיקה( שבעקבותיו הגוף כושל בתהליך עיכול של חלבונים מסוימים.
- ידוע שהמחלה קשורה בגנים מסוימים.
- פסוריאזיס יכולה להתפרץ או להחמיר בעקבות מצבי לחץ.
- קיים קשר בין תפקוד כבד פגום, בעיות בעיכול חלבון, רעלת דם במעיים, צריכת אלכוהול ושומנים מן החי בצורה מוגזמת ופסוריאזיס.
- בסטטיסטיקה נמצא אחוז הנשים המעשנות הלוקות בפסוריאזיס גבוה מאחוז הנשים הלא מעשנות. אצל גברים לא נמצא כל קשר לעישון.
הגורם הישיר למחלה אינו ידוע והסיבות להיווצרותה לרוב מתבססות על ממצאים סטטיסטים ללא קשר רפואי-סיבתי.
כל אדם יכול לחלות במחלה זו, אבל היא בדרך כלל פוגעת במבוגרים. עקב היסטוריה משפחתית או וריאציה בגנים, גברים ונשים יכולים להיפגע מהמחלה באופן שווה.