הפסוריאזיס הינה מחלת עור אשר משפיעה על תאי העור ומחזור החיים שלהם. עקב המחלה, תאים גדלים במהירות ונוצרים קשקשים עבים על פני העור. טלאים אדומים, יבשים ומגרדים אלה מגרים את עורו של האדם הנגוע במחלה. בדרך כלל הפסוריאזיס תוקף את הברכיים, מרפקים, גב תחתון, כפות ידיים, כף הרגל, חלקים ברגליים, קרקפת וציפורני הרגליים.
הפסוריאזיס הינה מחלה ארוכת טווח ומתמידה . החולה יכול לעבור תקופות אשר בהן יש הפוגות במחלה, ויש שיפור במצב . לפעמים המחלה הינה רק מטרד. מצד שני, זיהומי עור יכולים לנטרל אנשים אשר סובלים גם מדלקות פרקים. למרות שאין ריפוי ראוי לשמו, הטיפול יכול להקל במידה משמעותית על החולה. שינויים בצורת החיים וחשיפה לאור השמש הינם התרופה הטובה ביותר עד כה לטלאים.
מי הם חולי הפסוריאזיס?
כל אדם יכול לחלות במחלה זו, אבל היא בדרך כלל פוגעת במבוגרים. עקב היסטוריה משפחתית או וריאציה בגנים, גברים ונשים יכולים להיפגע מהמחלה באופן שווה.
מהן הסיבות ?
הפסוריאזיס פוגע בתאי הדם הלבנים של מערכת החיסון, אשר ידועים בשם תאי T. תאים אלו עוזרים להגן על הגוף בפני מחלות שונות וזיהומים. כאשר אדם חולה בפסוריאזיס, תאי ה- Tשלו הופכים להיות פעילים בטעות. כתוצאה מכך הם יוצרים תופעות שונות של תגובות חיסוניות אשר מביאות לנפיחויות, יצירת יתר של תאים וקשקשים על העור. לעיתים קרובות החולים מבחינים בהרעה ובשיפור של מצב העור לסירוגין. הסיבות להרעת מצב העור הן:
· שימוש של תרופה מסוימת.
· מתח
· זיהום
· עור יבש
איך לזהות את הפסוריאזיס?
קשה מאד לאבחן מחלה זו מפני שהיא דומה להרבה בעיות עור אחרות. צריך לגשת למומחה אשר יאבחן את הטלאים מבעד למיקרוסקופ.
פסוריאזיס יכול להיות סימן לשיבוש בגנים או יכול להיות כתוצאה מתורשה. ישנם גורמים שונים אשר יכולים להאריך את מצב המחלה ואת חומרתה. גורמים אלה הינם HIV, כוויות שמש, אלכוהוליזם ועישון. מחלות עור זיהומיות אלו, יכולים להשפיע על ילדים, נשים וגברים באופן שווה. ניתן להבחין שבנשים התפתחו קשקשי פסוריאזיס מוקדם יותר מאשר בגברים. רוב החולים במחלה זו נפגעים בגילאי 16 – 20 שנים. הקבוצה השניhה הרגישה למחלה היא בני 57 – 60 שנים. למרות שמחלה זו פוגעת במידה שווה בכל סוגי האוכלוסייה והגזעים השונים, האנשים החיים בארצות סקנדינביה נפגעים יותר מאשר יתר האוכלוסייה בשאר העולם.
שטחי המחקר של הפסוריאזיס
מחקרים חדשים מבוצעים היום במטרה לדעת יותר על מחלת הפסוריאזיס. ישנם 3 תחומי מחקר עיקריים, המופיעים כאן בהמשך:
· גנים
· טיפולים אשר משפרים את מצב העור, בלא להשפיע על מערכת החיסון של הגוף.
· הקשר בין המחלה לבין תנאים מסוימים, כגון: לחץ דם, סכרת והשמנת יתר.