מהו חוק פינוי בינוי?
חוק פינוי בינוי קיים כבר משנת 1965, ועבר תיקון משמעותי בשנת 2006. זהו חוק הוא חוק אשר מיועד לסייע הן לדיירים של בניינים ישנים, הן לקבלנים וליזמים והן למדינה עצמה. חוק פינוי בינוי מתייחס לבניינים ישנים, אשר סובלים מבעיות בטיחותיות שונות, כמו אי עמידה בתקנים נגד רעידות אדמה, פגעים מסוכנים וכן הלאה. החוק מאפשר לקבלנים להרוס את הבניין ולבנות בניין חדש במקומו, לאחר שאסף הסכמות מ-80% מדיירי הבניין לפחות. הדיירים מקבלים פיצוי על תקופת הבנייה ומקום מגורים חלופי, ולאחר מכן זוכים להטבות משמעותיות בבניין החדש שנבנה ובדירות הפרטיות שלהם.
הצד של דיירים
מכיוון שאנו חיים במדינה דמוקרטית, אי אפשר פשוט להרוס כל מבנה ישן. יש צורך בהסכמה של 80% מן הדיירים בבניין לביצוע התוכנית. אם הושגו די הסכמות, גם דיירים שלא הסכימו מחויבים לשתף פעולה עם התוכנית. כל הדיירים מקבלים פיצוי או מקום מגורים חלופי, ולאחר שמסתיימת העבודה, הם נכנסים לדירה חדשה, שערכה עולה בהרבה על ערך הדירה הישנה שלהם. הדיירים מקבלים דירות מורחבות, בניין עם מעלית ולעיתים גם תשתיות חדשות בסביבת הבניין.
הצד של המדינה
המדינה מרוויחה רבות מפרויקטים של פינוי בינוי – נבנות תשתיות חדשות, מחירי הנדל"ן יורדים ונוצר שיפור בשכונות ותיקות, כל זאת מבלי שהמדינה תצטרך להוציא כספים לצורך השיכון. בגלל הרווח הגדול של המדינה מפינוי בינוי, מעניקה המדינה הטבות רבות לקבלנים אשר מוציאים את הפרויקטים הללו לפועל, כמו למשל ביטול תשלום מס היטל השבחה, אשר מוטל בדרך כלל על נכסים ששוויים עולה.
פינוי בינוי – הצלחות
בישראל ישנם כיום כ-70 פרויקטים של פינוי בינוי אשר מתבצעים בפועל. באחד מן הפרויקטים המצליחים הוקמו 513 יחידות דיור חדשות במקום 170 יחידות דיור שהיו קיימות לפני הפרויקט. הרבה מאד פרויקטים הצליחו וממשיכים להצליח, ומעניקים לאנשים רבים אפשרות דיור בכבוד, כמו גם שדרוג משמעותי לדיירים שכבר גרים במבנים הללו. חשוב לדעת, כי לא כל שטח מתאים לפרויקט פינוי בינוי. המדינה היא זו שקובעת אלו שטחים מוגדרים כשטחי פינוי בינוי, בהתאם לחוק.