מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: חלבון Akt – מפתח לכוח שרידות התאים סרטניים
החלבון קינאז Akt הוא רגולטור מפתח של צמיחת תאים, התפשטות, חילוף חומרים, הישרדות, ומוות.
עבודה חדשה על תפקידו של Akt בביולוגיה של תא גזע סרטני במעבדה של המחבר הבכיר הונגלין ג'ואו ווויהו לי, מחבר שותף, שניהם מהמרכז למדעים, המחלקה לרפואה דחופה, בית ספר פרלמן לרפואה, אוניברסיטת פנסילבניה, וקסווי שו, מהמחלקה לפתולוגיה, מופיעה בכתב העת CELL.
הממצאים גם פורסמו ב- Nature.
המחקר החדש מראה כי Akt עשוי להיות המפתח לשאלה מדוע תאי גזע סרטניים כל כך קשים להיפטרות. תועד כי היפר התכוף של קינאזות Akt מתרחש בסוגים רבים של גידולים מוצקים אדם וממאירויות דם. לפני עבודה זו, Akt הוצג גם כמשחק תפקיד מרכזי בגורלם של סוגים אחרים של תאי גזע, אם כי המנגנונים התאיים האלה עדיין אינם ברורים.
"כשהגעתי לפנסילבניה, המעבדה שלי מצאה ראשונה ש Akt מסדיר את פעילותם של החלבונים Oct4", מסביר ג 'ואו.
Oct4 הוא אחד גורמי תעתיק מארבעה המשמשים להפקת תאי גזע פלוריפוטנטיים מושרים, או תאי iPS.
ב 2006, חוקר מאוניברסיטת קיוטו וחתן פרס נובל שיניה יאמאנאקה הביעו ארבעה חלבונים - 4OCT היה אחד מהם, בתאים סומטיים של עכבר כדי להריץ אחורה את השעונים הגנטיים שלהם, להפוך אותם לתאי iPS דמוי עובריים.
ניסויים ביוכימיים אישרו כי Oct4 באינטראקציה ישירות עם Akt וההוספה של מולקולות פוספט ל Oct4 ידי Akt מסדירה את יציבותו, שם הוא מתביית בתא. יש AKT עם Oct4 יש את ההשפעה של מה שהופך את Oct4 לנודדים לתוך הגרעין, שם הם מקיימים אינטראקציה עם גורמי שעתוק אחרים ומווסתים את שעתוק גני המטרה.
עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
הממצאים גולשים עוד יותר לתוך תאי קרצינומה עובריים, אשר נגזרים מגידולים ממאירים גדולים ונחשבים לעתים קרובות העמיתים הממאירים של תאי גזע עובריים (ESCs). הצוות הראה כי תאי קרצינומה עובריים, עם הפעלת Akt וOct4 יותר עמידים לאותות מוות של תאים כגון קרינת אולטרה סגולה וטיפול ברמת סוכר גבוה.
החוקרים לומדים אם מסלול Akt/Oct4 והתפקיד שמשחק בסוגים אחרים של הסרטן בתאי גזע בנוסף לקרצינומה של תאים עובריים. אם זה נכון, מעכב Akt עשוי להיות מפותח כתרופה חדשה להרג תאי גזע סרטני בטיפול בסרטן.
עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, לא הכל טוב, שכן בעיית הבעיות של התחום מציל חיים זה היא ביעילות הנמוכה של איסוף הדם והמספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה מוגבלת.
המצב נמצא בשינוי בימים אלה, מיקי שחם פיתח את שתי טכנולוגיות ומכשירי הסיטוג'ן- הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר).