מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: מחקר תאי הגזע ממריא לחלל
מחקר תאי הגזע ממריא – פשוטו כמשמעו. לתחנת החלל הבינלאומית נשלח מטען של תאי גזע עובריים – לניסוי בעכברים כדי לחקור את ההשפעות הבריאותיות של טיסות החלל למרחקים ארוכים.
בנוסף נמסר על ידי מיקי שחם גם כי הרעיון הוא לחשוף את התאים לפרקי זמן ארוכים יותר מתוחלת החיים של עכבר בו הושתלו ולאחר מכן להשתמש בתאים כדי ליצור עכברים חדשים.
טאקאשי מוריטה מאוניברסיטת אוסקה ביפן ועמיתיו מנצלים נסיעת האספקה הבאה לתחנה כדי לבצע את הניסויים. אסטרונאוטים ששבו מתחנת החלל חזרו לכדור הארץ היו עם נזק למערכת החיסונית שלהם, לכדוריות הדם האדומות, או למערכות הרבייה וחשבו שנגרם מכוח המשיכה הנמוך בשילוב עם קרינה גבוהה של חלקיקי השמש - הקרניים הקוסמיות.
הוסבר על ידי מיקי שחם, כי זה למעלה משני עשורים, דם טבורי מהווה את המקור המועדף בטיפולי מערכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר מתאי מוח עצם ואינם נושאים עדיין את המערכת החיסונית (מתפתחת רק חצי שנה לאחר מכן). עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים בשלבים השונים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים השונים של כ 250 סוגי תאי הגוף, הם משרתים גם את השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
הצוות של מוריטה משתמש בעכברים ללמוד איך בני אדם מושפעים מהשהיה בחלל בכל הנוגע לחשש כי החשיפה לקרינה בחלל עלולה להפוך אותם עקרים או רגישים יותר לסרטן.
עכברים חיים רק במשך שנתיים, החוקרים שולחים תאי גזע עובריים שלהם שיישארו על תחנת החלל במשך שלוש שנים עד החזרה לכדור הארץ והתאים יושתלו בנקבות עכברים. החוקרים ילמדו על היבטי בריאות שונים, כמו גם מוטציות ל DNA שלהם.
לא ידוע אם העוברים ישרדו, אומר מוריטה. אם עכבר תינוק ייולד, הממצאים עשוי לתת רמזים כיצד קרינת חלל משפיעה על התאים בגוף האדם. יכולת זו תאפשר לחוקרים לפתח תרופות או כדי להגן על המטיילים במסעות ארוכים לחלל. החוקרים ילמדו גם אם העכברים שנוצרו מתאי גזע עובריים יעבירו את התופעות אל צאצאיהם.
עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
זו לא הפעם הראשונה שתאי גזע עובריים טיילו בחלל. בשנת 2010, נאס"א שלחו תאי גזע לחלל לצורך בדיקתם.
ג'ולי רובינסון, מדען ראשי של תוכנית ISS של נאס"א, מצפה לבום במחקר הביולוגי – חללי הזה, ע"י מדענים, חברות תרופות. היכולת לבצע ניסויים נוספים בחלל היא תוצאה אפשרית של תעשיית החלל המסחרי המתהווה זה מספר שנים.
המחקר בתאי גזע בחלל ישפר גם טיפולים על פני כדור הארץ. הכבידה הנמוכה מאפשרת לתאי הגזע לגדול מהר יותר ומונעת מהם להתמיין ללא שליטה.
הקבוצה מאוניברסיטת הירושימה ביפן עומדת להתחיל בניסוי קליני שבו אנשים עם דלקת מפרקים ניוונית המטופלים בעצמות ושרירים באמצעות תאי גזע שגדל בסביבות כבידה נמוכה. אם הם נשארים כתאי גזע לתקופה ארוכה יותר בטרם הפיכה לתאים מסוימים.
מיקי שחם פיתח את שתי טכנולוגיות ומכשירי הסיטוג'ן- הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר) שיכול לשרת גם:
· השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
· טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.