מיקי שחם Miki Shacham מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: תאי גזע מנוזל מי השפיר לתיקון נזקים בבטן
תאי גזע שנלקחו מהשפיר, שימשו כדי לשחזר את מבנה הבטן בעקבות נזק למעיים, עפ"י מחקר חדש שפורסם בכתב העת "הבטן".
הממצאים סוללים את הדרך עבור צורה חדשה של טיפול להיפוך נזק חמור של דלקת במעיים של תינוקות.
המחקר חקר דרך חדשה לטיפול בנפאסיאטיס (NEC) - דלקת חמורה שהורסת רקמות בבטן. NECהוא מקרה קשה במערכת העיכול ונפוץ ביותר אצל תינוקות רכים, עם שיעור תמותה של 15 עד 30 אחוזים בבריטניה.
בנוסף נמסר על ידי מיקי שחם גם כי בעוד חלב, מוצרי פרוביוטיקה יכולים לעזור להפחית את השכיחות של המחלה, טיפולים רפואיים לא זמינים כעת מלבד ניתוח להסרה כירורגית של הרקמה המתה במעי הגס, היכול להוביל לכישלון מעיים, עד כדי חובת השתלת מעיים.
במסגרת המחקר, תאי גזע מנוזל מי השפיר (AFS) הושתלו בחולדות עם NEC ונצפה שיעור הישרדות גבוה משמעותית שבוע לאחר הטיפול. בדיקה של המעיים שלהם, לרבות עם מיקרו תהודה מגנטית (MRI), הראתה צמצום משמעותי בדלקת, עם פחות תאים מתים, התחדשות עצמית גדולה יותר של רקמת הבטן ותפקוד המעי באופן כללי.
הוסבר על ידי מיקי שחם, כי זה למעלה משני עשורים, דם טבורי מהווה את המקור המועדף בטיפולי מערכת הדם ורפואת חידוש האיברים /ריפוי תאי, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר מתאי מוח עצם ואינם נושאים עדיין את המערכת החיסונית (מתפתחת רק חצי שנה לאחר מכן). עשרות רבות של מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרות באלפי ניסויים קליניים רשמיים בשלבים השונים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים השונים של כ 250 סוגי תאי הגוף, הם משרתים גם את השתלות רפואת חידוש האיברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
ההשפעות המיטיבות של טיפול בתאי גזע ב- NEC הן באמצעות מנגנון שונה. בעקבות הזריקה שלהם לתוך הבטן, התאים AFS יעבור למצב סיס, כמו אצבע שבולטת מהרירית הדקיקה שבדופן ומהעביר חומרים מזינים מהמעי לדם.
עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
ד"ר פאולו דה אסקרי, שהוביל את המחקר, אמר: "תאי גזע ידועים היטב כבעלי השפעות אנטי דלקתיות, אבל זו הפעם הראשונה שהראינו כי תאי גזע מנוזל מי השפיר יכולים לתקן את הנזק במעיים. בעתיד, אנו מקווים כי תאי גזע שמצאו במי השפיר יהיו בשימוש נרחב יותר בטיפולים, במחקר, במיוחד לטיפול של מומים מולדים. תאי גזע נוזל מי השפיר הם בקיבולת מוגבלת להתפתח לסוגי תאים שונים מאשר אלה של העובר, ובכל זאת מראים ההבטחה גם לחלקים רבים של הגוף כולל הכבד, שרירים ומערכת העצבים."
ד"ר סיימון איטון, מהמכון לבריאות הילד, ממחברי המחקר, מוסיף: "ברגע שתיהיה לנו הבנה טובה יותר של המנגנונים, אילו תאים מעורר תיקון ושחזור פונקציה בבטן, נוכל להתחיל לחקור טיפולים חדשים לתינוקות עם דלקת מעי נמקית. "