מיקי שחם מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: השתלת תא גזע מטפלת במחלות מוחיות
בפעם הראשונה, תאי גזע השיבו לעכברים את היכולת ללמוד ולזכור. מחקר באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון הוא הראשון המראה כי תאי גזע אנושיים יכולים לרפא מחלות מוחיות, אומר בכיר המחבר סו-צ'ון זאנג, פרופסור למדעי המוח ונוירולוגיה.
תאי גזע שהושתלו במוח עכבר ייצרו שני סוגים תאים נפוצים וחיוניים של נוירונים, המתקשרים עם כימיקלים GABA או אצטילכולין. "אלו שני סוגים של נוירון, המשפיעים על ההתנהגות האנושית - רגשות, למידה, זיכרון, התמכרות, בעיות פסיכיאטריות רבות אחרות" אומר ג'אנג.
בנוסף נמסר על ידי מיקי שחם גם כי תאי גזע עובריים אנושיים, תוך שימוש בכימיקלים כדי לקדם את ההתמיינות לתוך תאי עצב..
לאחר ההשתלה, העכברים הראו שיפור משמעותי של יכולת הלמידה והזיכרון. לדוגמה, במבוך מים.
המחקר החל עם נזק מכוון לחלק של המוח המעורב בלמידה ובזיכרון.
שלושה קריטריונים להצלחה הם: מיקום, תזמון וטוהר.
"ההרס הראשוני היה באזור ההיפוקמפוס, הוא היסוד היכולת שלנו ללמוד ולזכור" אומר ג'אנג.
התאים המושתלים הונחו בהיפוקמפוס - מרכז זיכרון חיוני בקצה השני של מעגלי הזיכרון. התאים החלו מתמחים ולהתחבר לתאים המתאימים בהיפוקמפוס.
עורכי האתר מעדכנים כי מיקי שחם – המומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, ימשיך לעדכן את גולשי האתר בחידושי תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי- בפרט.
המחקר פורסם בגיליון ביוטכנולוגיה.
"להבטיח כי כמעט כל התאים המושתלים יהפכו לתאים עצביים היה קריטי", אומר ג'אנג "המטרה השנייה היא להקטין את הסיכוי שהזרקת תאי גזע תייצר גידולים, זה לא קרה במקרה שלנו כי התאים המושתלים טהורים ".
"תיקון המוח באמצעות החלפת התא הוא הגביע הקדוש של השתלת תא גזע", ג'אנג אמר "שימוש בנוירונים מעורבים לריפוי אלצהיימר ותסמונת דאון, אבל GABA נוירונים רלוואנטיים גם לסכיזופרניה, אפילפסיה, דיכאון והתמכרות".
ג'אנג מציין כי "עבור הפרעות פסיכיאטריות רבות, אתה לא יודע איזה חלק של המוח השתבש".
עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, לא הכל טוב, שכן הבעיה של התחום מציל החיים הזה היא ביעילות האיסוף הנמוכה של הדם הטבורי, המביא למספר מוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה בעיקר לילדים ולא למבוגרים שהם רוב החולים והממשיכים להידרש לתרומות תאים פחותים ביכולותיהם של תורמים. המצב נמצא בשינוי בימים אלה, מיקי שחם פיתח את שתי טכנולוגיות ומכשירי הסיטוג'ן- הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 33% וב- 81%, בהתאם למכשיר).