כניסת שבת היא הזמן שבו נכנס יום השבת בשבוע. כניסת שבת מיוחדת בעיקר בשל העובדה שעל פי המסורת היהודית צריכה להיפסק כל עבודה וכל עיסוק פרט למנוחה.
מקור השבת
לפי ספר בראשית, ברא אלוהים את כל העולם בשישה ימים. ביום השביעי לפי התנ"ך נח מכל מלאכתו אשר עשה", או במילים אחרות נח מהעבודה. בעקבות כך נכנס יום השבת חזק למסורת היהודית וזהו יום המנוחה של היהודים.
זמני כניסת שבת
לפי ההלכה כניסת השבת מתרחשת משקיעת החמה. מכיוון שבעונות השנה השונות השמש שוקעת בזמנים אחרים, נהוג להתאים את שעת כניסת השבת לתקופה. בקיץ למשל נכנסת השבת מאוחר יותר מהחורף. בחו"ל זמני כניסת השבת בחו"ל שונים מבארץ ולכן נהוג לציין את כניסת השבת בחו"ל כשעה לאחר שהשבת נכנסה בארץ ישראל.
האיסורים בשבת
לפי ההלכה בשבת אסור לבצע כל מלאכה. האיסור המפורסמים: אסור לבצע עבודה תמורת שכר, כלומר כל עבודה שעבורה מקבלים כסף אסורה. אסור לסוע בתחבורה, רכב או תחבורה ציבורית. זו אחת הסיבות לחוק מעורר המחלוקת שאוסר תחבורה ציבורית בשבת בארץ. איסור הדלקת אש או אור: בשבת אסור להדליק אש וגם את האור בבית. מה שעושים בד"כ זה משאירים אור דלוק באחד החדרים ונעזרים בו במידה וצריכים לבצע פעולה כלשהי. הטכנולוגיה כיום מאפשר להתמודד עם יום השבת ביתר גלות. דוגמה מצויינת היא מעלית שבת. אסור להזמין מעלית ביום שבת, ולכן פותח מנגנון שמעלה ומוריד את המעלית בין קומות באופן אוטומטי. דבר זה מאפשר לאנשים להשתמש במעלית גם בלי להזמין אותה
כניסת השבת והמשמעות החברתית
לכניסת השבת יש ערך חברתי רב. מהבחינה הדתית היא גוררת אחריה מנהגים ומחויבויות רבות. אבל אם נסתכל על הפן החברתי נבין שליום הזה קיימת חשיבות רבה מלבד הצד הדתי. המנהג הזה גורם למעסיק להעניק יום חופש בשבוע לעובדים שלו וכיום זה גם נחקק בחוקי העבודה של ישראל. לאדם לא תיהיה כל מוטיבציה לעבוד אם לא יהיה לפנוי לפחות יום חופשי אחד, עבודה כזו שוחק ואינה פרודוקטיבית, ולכן ליום השבת משמעות חברתית רבה.