מיקי שחם Miki Shacham - מביא חידושי ומחקרי תאי גזע: שיטה למחיקת חוויות עבר שליליות של תאי הגזע
16 אוגוסט 2013
חומרים ה להמיר תאי גוף בחזרה לתאי גזע בתחילה להפעיל את כל הגנים בעובר.
חוקרי פרייבורג הוכיחו בפעם הראשונה מדוע הקוקטייל המולקולרי האחראי להפקת תאי גזע עובד. Sox2 ו Oct4 הם חלבונים שהשפעתם על תאים דומה לזה של מחק: הם מסירים את כל החוויות הקודמות של התא והופכים אותו לתא גזע פלוריפוטנטי. כמו תאים בעובר, תאי הגזע האלה יכולים להתפתח לכל סוג של רקמה.
בנוסף נמסר על ידי מיקי שחם, כי המגלה של טכניקת התכנות מחדש קיבל את פרס נובל בפיזיולוגיה ורפואה בשנת 2012. עם זאת, עד עכשיו מדענים לא הבינו בדיוק למה חלבונים אלה יכולים לתכנת מחדש את התאים ומה הפונקציה שיש להם בעובר.
צוות מהמחלקה לביולוגיה התפתחותית, בראשות ד"ר דריה ופרופ' וולפגנג, גילה כי חלבון Oct4 בעובר דג הזברה, הוא האחראי על מיתוג בגנים של העובר.
תאים עובריים צעירים יכולים להתפתח לכל הרקמות והתאים בגוף, בדיוק כמו תרבויות של תאי גזע פלוריפוטנטיים. תאים אלה הם מוקד תשומת לב רבה במחקר, כי מומחים מקווים להשתמש בם כדי לחדש איברים שניזוקו מבלי להזדקק לתאי גזע עובריים.
הובהר על ידי מיקי שחםMiki Shacham -, כי זה למעלה משני עשורים, דם טבורי מהווה את המקור המועדף לתאי גזע, שכן תאי גזע מדם טבורי הם ראשוניים יותר ואינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים באלפי מחקרים וניסויים קליניים בשלבים השונים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, הם משרתים גם את השתלות רפואת חידוש איברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
במאמר שפורסם בכתב העת Science, מדעני פרייבורג מסבירים כי חלבון דג הזברה Pou5f1, שהוא דומה מאוד לחלבון Oct4 האנושי, משמש כאות הזינוק העיקרית להתפתחות עוברית. Pou5f1 מעורר את הגנים לאחר תקופת המנוחה, לאחר הפריה.
נמסר למנהלי אתר זה כי מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, מבעלי סיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי - בפרט.
בכל בעלי החיים, הפיתוח תחילה נשלט על ידי חלבונים מהאם בתא הביצית; גנים של העובר לא יופעלו עד זמן מאוחר יותר. בדג הזברה, למשל, תהליך זה מופעל ברגע שהעובר יש אלף תאים.
תאי גזע עובריים אלה יכולים ליצור את כל סוגי התאים - כמו בתאי גזע פלוריפוטנטיים. במקרה של תאים שיכולים ליצור דם או שרירים, המדענים הדגימו כיצד חלבון Pou5f1 מגדיר את המפל של מוצרי גן שיוצרים שריר, דם, או תאי עצם מהתאים העובריים, בדומה לזה של תאי גזע פלוריפוטנטיים.
החוקרים הצליחו לייצר תאי גזע פלוריפוטנטיים לפני כמה שנים, אבל מצאו כקשה להפוך אותם לסוגי תאים יציבים עם אמינות מספיקה - אם תאי גזע אינם יציבים, הם יכולים להיות סרטניים. שימוש ברשת הרגולציה שהתגלתה בדג הזברה, יכולה ללמד איך ואילו סוגי תאים בגוף נוצרו מתאי גזע ומה שעושה אותם יציבים. ממדענים נדרשים תהליכים אמינים ליצירת רקמה יציבה לפני שיכולה לשמש ליישומים בתחום הרפואה.
עד כה, עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, ה ב ע י ה היא ביעילות האיסוף הנמוכה של הדם הטבורי, שתוצאתה במספר המוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה בעיקר לילדים ולא למבוגרים, הממשיכים להיסמך על תרומות תאי גזע נחותים ביכולותיהם של תורמים בוגרים. מיקי שחם פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן ואת האיסוף האקטיבי - הטכנולוגיות הראשונות בעולם באמצעותן ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 81%) שיכול לשרת גם:
· השתלות במבוגרים ולא רק בילדים.
· סדרות השתלות של רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
· טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיות זמינות בארץ ללקוחות בנק דם טבורי"דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.