מעבר לדירה חדשה, מעצם היותו כזה, כרוך בהוצאות כספיות לא מבוטלות, ובמחשבה שעושים הכול כדי לבצע את ההחלטה המושכלת ביותר. כל אדם העושה את הצעד החשוב הזה משקיע לא מעט מחשבה בבחירת הנכס הספציפי, או אפילו האזור בו הוא ממוקם. היתרונות של הנכס מוסברים לו בזה אחר זה על ידי הקבלן, כשגם בסקירה מדוקדקת של המבנה, הנעשית על ידי הרוכש, הכל נראה בסדר.
האמנם? העובדות מראות שכמעט בכל נכס בישראל – בלמעלה מ-95% מהם, ליתר דיוק – ניתן למצוא ליקויי בניה מסוגים שונים. מהן ההשלכות של כך? וכיצד ניתן להתמודד עם הבעיה?
על הסכנות שבליקויים
ליקויי בניה, ואת זה חשוב להבהיר כבר בשלב הזה, עשויים ללבוש אינספור צורות. ברמה הכללית, נהוג לחלק את הליקויים למספר קבוצות עיקריות. ראשית, יהיו אלה פגמים אשר נמצאים במקומות שונים בבניין או בדירה: הם עלולים להיות בקירות או ברצפה, במערכות האינסטלציה או החשמל או אפילו בחדר או בחלק ספציפי. חלק מהם נראה לעין, בעוד אחרים מתפתחים להם בשקט, מתחת לפני השטח, ונותנים את אותותיהם רק כאשר המצב נהיה מאוחר מדי.
סוג אחר של ליקויים הוא חוסר התאמה בין תכניות נכס המגורים, לבין המצב שלו בפועל. ליקויים אלה לא נובעים מבלאי או מהתיישנות, אלא מעבודה רשלנית, או כזו שאינה מקצועית, על ידי אחד הגורמים האחראים להקמתו של המבנה. מכאן, שהם יכולים להופיע, באותה מידה, במבנים חדשים וישנים.
הפתרון: בדק בית
בשנים האחרונות, יותר ויותר ישראלים גילו את היתרונות הרבים של בדק בית וביקורת מבנים. הליך זה מבוצע על ידי מהנדס בניין מהשורה הראשונה המוכשר למשימה, ובאמצעותו של ציוד מתאים לאיתור הליקויים שאינם נראים במבט ראשון. בסוף הבדיקה – שנמשכת לרוב מספר שעות – מקבלים מזמיני הבדיקה דו''ח מקיף, המפרט כל ליקוי וליקוי שנמצאו בה (כולל תמונות צבעוניות), מציע הצעות לפיתרון ומסביר על העלות המוערכת של כך. דו''ח זה, חשוב להדגיש, מחייב גם מבחינה משפטית.
את בדק הבית מומלץ מאד לבצע לפני שעוברים להתגורר בדירה, אפילו כשהיא חדשה: זאת מכיוון שבמצב הזה, האחריות על התיקונים תועבר לגורם המוכר, ולא תיפול על הרוכשים. יש בכך חיסכון כלכלי לא מבוטל, מטבע הדברים.