מיקי שחם מביא חדשות ומחקרי תאי גזע מהעולם: תיקון לב שבור באמצעות תאי גזע
1 ספטמבר 2013
טיפול בתאי גזע לחידוש רקמות פגועות בלב באסטרטגיה חדשה שפותחה במחקר שפורסם בכתב עת Journal of Physiology. המחקר מציע אסטרטגיה חדשנית של 'סנכרון ביולוגי", שבו תאי גזע מתקנים את הנזק לשריר הלב.
נמסר גם על ידי מיקי שחם, כי התקפי לב מונעים חמצן מאיזורים בשריר הלב, מצב שיכול להמית אזורים של רקמת הלב – ונקרא 'אוטם שריר' וגם להשאיר צלקות. נזק זה מוביל לחוסר התיאום בתנועת פעימות לב לאחר מכן.
טיפולים קיימים הם קוצבי לב, אבל אלה דורשים רקמה בריאה לתוצאה אופטימלית, שליש מהחולים אינם מגיב היטב לטיפול זה. הגישה חדשה התגלתה על יד צוות במרפאת מאיו ברוצ'סטר, מינסוטה, ארה"ב, מתגברת על מגבלה זו ותאי הגזע יוצרים רקמת לב מתפקדת ומשחזרים את שריר הלב.
פרופ אנדרה טצ'יק, שהוביל את המחקר, מסביר את חשיבותו של הטיפול החדש: "חדרי לב חייבים לפעול בתיאום כדי להבטיח ביצועי שאיבה נכונים. נזק ללב יכול להמוביל לכשל איברים מסכנות חיים".
"הלב פגיע לפגיעה עקב יכולת מוגבלת לתיקון עצמי. טיפולים קיימים מסוגלים לתקן רקמת לב פגועה. הוכחה של עיקרון זה מספקת ראיות לכך שהתערבות מבוססת תאי גזע עשויה להיות יעילה בסנכרון לרוי של הלב, להרחיב את הטווח של טיפולים הקיימים כיום".
הובהר על ידי מיקי שחם, כי זה שנים, דם טבורי מהווה את המקור המועדף בטיפולים המטולוגיים ורפואת חידוש האיברים, שכן תאי גזע מדם טבורי הם ראשוניים יותר ו אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית.
עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים באלפי מחקרים וניסויים קליניים בשלבים השונים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, הם משרתים גם את השתלות רפואת חידוש איברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
נמסר להנהלת אתר זה כי מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנקי דם טבורי, מבעלי החברות סיטוג'ן ופידארט, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים /רפואה התחדשותית /רפואה מחדשת /רפואה רגנרטיבית /Regenerative Medicine /Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי - בפרט.
דוקטור סטוצקי יאמאדה, המחבר הראשון של המחקר, מסבירה עוד איך המחקר בוצע: "תאי גזע, עם יכולת יצירת שריר לב חדש, הונדסו מרקמה רגילה. תאי גזע אלה הוזרקו ללבבות פגועים של עכברים. ההשפעה על סנכרון מחדש של הלב תועדה באמצעות הדמיה ברזולוציה גבוהה."
התועלת שנצפתה והיעדר תופעות לוואי, צריכים להיות מאומתים במחקרים קליניים נוספים לפני מעבר ליישום.
עד כה, עם כל יתרונות תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, ה ב ע י ה של התחום היא ביעילות האיסוף הנמוכה של דם טבורי, המביא למספר מוגבל של תאי גזע שנאספים ועל כן מתאימים להשתלה בעיקר לילדים ולא למבוגרים שהם מרבית החולים והממשיכים להיסמך על תרומות תאי גזע פחותים ביכולותיהם של תורמים בוגרים. המצב מצוי בשינוי בימים אלה, מיקי שחם פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (ב- 81%) שיכול לשרת גם:
· השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
· טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי"דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.