רבים מאיתנו מגלים ששיערם נושר, מדובר בתופעה נורמאלית שנפוצה בקרוב כמעט 50% מהאוכלוסייה עד העשור החמישי לחייהם. נשירת שיער נורמאלית אך זו עלולה להפוך לנשירת שיער מוגברת הדורשת מעורבות של רופא. בכל מקרה, חשוב לדעת שכל שערה ושערה גדלה במחזוריות - היא גדלה, נחה ואז נושרת. לרוב, זהו מחזור שנתי. בכל זמן, בערך 90 אחוזים מקרקפת של בן אדם מכילה שיער שצומח בצורה מחזורית, מצב שנמשך בין שנתיים לעד ששה שנים.
השלה של 50 עד 100 שערות ליום נחשבת לנשירת שיער נורמאלית וטבעית. כאשר שערה נושרת, היא מוחלפת על ידי שערה חדשה, מאותו נקב של שורש, הממוקם מתחת לעור הקרקפת. שיער קרקפת גדל בערך 1-2 סנטימטר בחודש.
יש מספר סיבות עשויות לגרום לתופעה של נשירת שיער
הריון ולידה - כאשר אישה בהיריון, השיער שלה ממשיך לגדול. הממוצע של 50 עד 100 שערות אשר גדלות ליום, אינן נושרות. אבל, לאחר שהיא יולדת, הרבה שערות נכנסות למצב של המנוחה במחזור החיים שלהן, ביחד. לכן, לאחר חודשיים עד שלושה לאחר הלידה, השערות הללו מסיימות את השלב של המנוחה ומתחילות לנשור בבאת אחת, ולגרום לתחושה של איבוד שיער לא תקין כאשר מסרקים את השיער או מתקלחים.
חום גבוה, דלקת חמורה, ניתוח גדול, מתחים גבוהים וכדומה - מחודש ועד שלושה חודשים לאחר שאדם סובל מחום גבוה, דלקת חמורה, ניתוח גדול או מתחים גבוהים בחייו. המצב הזה לרוב חוזר לקדמותו, אך רצוי לזרז את המצב על ידי שימוש בתוספי תזונה ששומרים על חוזק השיער.
מחלות בבלוטת התריס - גם פעילות מוגברת של בלוטת התריס וגם חוסר פעילות יכולים להוביל לאיבוד שיער. נשירת שיער מוגברת הנגרמת מפעילות לא תקינה של בלוטת התריס יכולה להיות הפיכה אך דורשת טיפול מתאים.
מחסור בחלבונים בתזונה - חלק מהאנשים המקפידים על דיאטה צמחונית, או כאלה הנכנסים לדיאטות רצחניות שמוציאות חלבון לחלוטין מהדיאטה, וכאלה עם הפרעות אכילה קיצוניות עלולים לפתח תת-תזונה של חלבונים. כאשר זה קורה, הגוף נכנס למצב התגוננות כדי לעזור לעצמו, וינסה לשמור על מאגרי פרוטאינים על ידי שינוי מצב של שיערות בתהליך גדילה למצב מנוחה במחזור החיים שלהם. ואז, בהמשך מחזור החיים שלהם, חודשיים עד שלושה לאחר המחסור החמור בפרוטאינים, אותן שערות נושרות יחדיו. המצב ניתן לתיקון על ידי צריכה מוגברת ומתאימה של חלבונים או תוספי תזונה מתאימים לטיפול בתופעה של נשירת שיער.
גלולות למניעת הריון - נשים אשר מאבדות שיער בזמן נטילת גלולות למניעת הריון הן לרוב נשים עם נטייה תורשתית לשיער מדולל.
מחסור בברזל- מחסור בברזל בדם לפעמים מוביל לאיבוד שיער. רמת ברזל נמוכה יכולה להיבדק במעבדה על ידי בדיקות דם פשוטות, וניתן לטפל בבעיה במתן כדורי ברזל.
תרופות - תרופות מסוימות במרשם עלולת להוביל לנשירת שיער זמנית באחוזים קטנים אצל אנשים מסוימים. תרופות כמו מדללי דם, תרופות לאקנה, לפזוארזיס, ומספר תרופות לבעיות לב.