עוברים דירה? בכל אחד מהמקרים, יש שאיפה אחת, והיא שהדירה הנבחרת, בין אם חדשה ובין אם מיד שניה, תוכל לשמש אתכם שנים. הבעיה המרכזית היא שכל אותם ליקויי בניה, שדומה שאף דירה אינה חסינה מפניהם, נכנסים לתמונה פעמים רבות. הם עלולים להוריד את ערך הדירה, ובמקרים מסוימים אף להוות מפגע בטיחותי של ממש. אז מה עושים?
חשיבותו של בדק בית
עם השני, יותר ויותר אנשים הבינו את היתרונות הרבים הטמונים בבדק בית ובביקורת מבנים. ממש על קצה המזלג, מדובר כאן בסדרה של בדיקות, הנערכות על ידי מהנדסי בניין מהשורה הראשונה, ובעזרת ציוד טכנולוגי מתקדם. אלה באות לאתר ליקויים מכל סוג בדירה, ובכלל זה:
- ליקויים אשר המקום להם הוא בנייה רשלנית ולא אחראית של הקבלן
- ליקויים הנובעים מבלאי או מהתיישנות - בעיקר בדירות יד שניה
- פערים הקיימים בין תכניות הבניין, לבין המאפיינים שלו בפועל
נשמע לכם תסריט בדיוני? העובדות מראות שבכ-96% מהדירות בישראל יש ליקויי בניין: גם אם לא כולם אכן נראים, וגם אם לא כולם מסכני חיים, ברור שנדרש לתת על כך את הדעת. חשוב לזכור שליקויי בניה לא נעלמים עם הזמן. להיפך, הם רק הופכים לחמורים יותר ויותר. לכן, ברור שלא ניתן לוותר על ביצוע הבדיקות, ורצוי מוקדם ככל האפשר.
מתי מבצעים בדק בית? ואיך?
ההמלצות הברורות הן לא לחכות עד שהליקויים יתנו את אותותיהם בפועל, מה שמקשה מאד על הטיפול בהם. כל גורם הבקיא בתחום הנדל''ן בישראל ימליץ על ביצוע בדק בית וביקורת מבנים כבר כשעוברים להתגורר בבית, בין אם חדש ובין אם מיד שניה. זאת מכיוון שאיתור הליקויים בשלב הזה מאפשר להטיל את האחריות על תיקונם לגורם המחזיק בדירות בשלב הזה, או לחילופין עשוי להביא להוזלה משמעותית במחיר הנכס.
בדק בית, מטבע הדברים, כרוך בתשלום: אלא שהוצאות אלה בטלות בשישים אל מול החיסכון הכספי שניתן להשיג באמצעות איתור מהיר של הליקויים, והתמודדות איתם לפני שהמצב מחמיר. בישראל פועלות כיום מספר חברות שזהו תחום ההתמחות העיקרי שלהן, ואליהן נדרש לפנות: בסוף הבדיקות שהן מבצעות, יועבר ללקוח מסמך המפרט את כל הבעיות שהתגלו, וכן הצעות לפתרונן.