מעוניינים להקים עסק בעל פעילות נמוכה אך מנגד אין לכם רצון ממשי להתנהל מול רשויות המס. לצורך כך נועדה הגדרת עוסק פטור בחוק מס ערך מוסף התשל"ו - 1975, אשר מטרת העוסק הפטור לקל על העסקים קטנים את ההתנהלות מול רשויות המס והוראות ניהול ספרים.
מיהו עוסק פטור? עוסק פטור הינו עוסק אשר מוכר מוצרים או נותן שירותים במהלך עסקו הרגיל אך בשל היקף פעילותו הנמוכה מחזור עסקאותיו אינו עולה על תקרת הפטור הנקובה בחוק כמו כן העוסק אינו נמנה עם רשימת העוסקים אשר שר האוצר קבע כי אינם יכולים לפעול תחת הגדרת עוסקים פטורים.
תקרת המחזור לצרכי קביעת העוסק הפטור משתנה משנה לשנה ונקבע בחוק, בשנת 2013 תקרת המחזור הינה 77,993 ש"ח ובשנת 2014 תקרת המחזור תהא 79,482 ש"ח. עוסק פטור מעצם היותו עוסק פטור הינו פטור מתשלום מס ערך מוסף בגין עסקאותיו, היתרון הגלום בפעילות זו היא שבדרך זו העוסק הפטור יכול לגבות מחירים תחרותיים יותר מאשר אדם הפועל כעוסק מורשה (בהנחת משתמש סופי) כלומר כאשר אנו קונים מוצר או שירות בדרך כלל אנו משלמים מע"מ עבור השירות או המוצר הנ"ל במקרה של עוסק פטור לא משתלם מע"מ וכך הוא יכול לשלשל לכיסו את הפער מה שמקנה לו יתרון בפעילותו. אך אליה וקוץ בה, היות העוסק פטור מתשלום מס עסקאות, אינו רשאי לקזז מע"מ תשומות בגין תשומות שרכש לצרכי עסקו.
כמו כן, הוענקו הקלות מס נוספות לעוסקים פטורים כגון הקלה באופן ניהול הספרים של העוסקים הפטורים כך שעל עוסק פטור חלים כללים ניהול ספרים מקלים יותר כגון ספר קבלה, ספר חשבונית עסקה (לא חשבונית מס), תיק תיעוד חוץ וספר תקבולים ותשלומים. כמו כן קיימות הקלות באופן הדיווח לרשויות המס לעוסקים פטורים.
ספרים אלו ניתנים לניהול באופן עצמאי על ידי עוסק הפטור עצמו ללא צורך בבחירת רואה חשבון, אך אם אינכם מסוגלים לבצע זאת היות ואינכם מסודרים פנו אל רואה חשבון מיומן אשר יעשה לכם סדר בספרים. ההשקעה משתלמת היות ועדיף לשלם עוד כמה שקלים לייעוץ טוב מאשר להסתבך עם רשויות המס