עבירות איומים - עבירות פליליות לכל דבר!
עבירות איומים הן עבירות שבהן מתבצע איום על פגיעה באדם או באדם אחר, מתוך מטרה מכוונת לגרום לאותו אדם לפחד. עבירות אלו לא מתרחשות בהכרח בצורה ישירה, פנים אל מול פנים, אלא בכל דרך אחרת של התקשרות ואף באמצעות תיווך של אדם נוסף.
הרשעה על ביצוע של עבירות איומים עומדת למבחן האובייקטיביות ולא מתבססת על רשמיו הסובייקטיביים של האדם המאוים, ולכן הרשעות אלו הן בעייתיות. בנוסף, הרשעה של אדם בעבירה זו מחייבת הוכחה, כי הוא בוצעה כשהוא מודע באופן מלא ליסודות העובדתיים שלה.
עבירות איומים - כי מילים יכולות לאיים
ישנם שני סוגי עבירות איומים - איום מילולי וסחיטה באיומים.
- איום מילולי הוא איום על אדם לגבי ביצוע של פגיעה מכוונת בגוף שלו, ברכוש שלו, בחירות שלו, בפרנסה שלו ובשם הטוב שלו. עונש מירבי במקרה כזה הוא מאסר של עד 3 שנים. מהנסיון שלי, אם אין לאדם המאיים עבר פלילי, העונש על עבירה שכזו יהיה קל יותר.
איומים מילוליים שאינם בוטים מאוד, מעוררים את הקושי לקבוע אם אכן מדובר באיום. שופטי בתי המשפט מתמודדים עם הסוגיה, ומחפשים את האיזון שבין הגבלה של חופש הביטוי ובין תיוג הדברים שלו כעבירת איומים.
- סחיטה באיומים היא עבירה קשה יותר וגוררת עונש קשה יותר בהתאמה. זהו למעשה איום על אדם, על מנת לגרום לו לפחד ולהניע אותו לבצע או להימנע מפעולה כלשהי, אותה הוא זכאי לבצע על פי חוק.
במקרים אלו שכיח המצב שבו המאוימים מונעים מתוך פחד, ולכן לא פונים אל רשויות החוק, ופה טמונה הבעייתיות בגילוי של עבירות איומים מסוג זה. במידה ונתפסים מבצעי עבירות איומים מוטלים עליהם עונשים כבדים ביותר בהתאם לנסיבות הספציפיות של המקרה, ומאסר עשוי להגיע לתשע שנים.
איך מתמודדים עם עבירות איומים ?
גם במקרים שבהם עבירות איומים נשארות בגדר איומים ולא מתבטאות בביצוע עבירות אלימות, ההשפעה של אותם איומים על הקורבנות עשויה להיות קשה, לגרום ללחץ נפשי, לירידה בתפקוד הכללי של המאויים בחיי היומיום, לפגוע בחשיבה ההגיונית שלו ובדרכי ההתמודדות שלו עם המצב שבו הוא נתון. לעיתים עשויה להסתיים פנייה לבתי המשפט הנוגעת אל עבירות איומים באי הרשעת המאיים, ואף להחריף את כמות ואופי האיומים. מהסיבה הזו רצוי לגשת לפני הכל אל עורך דין פלילי, שייתן ייעוץ ראשוני, יעריך את המצב המשפטי שבו נמצא המאויים ויספק את המידע הדרוש.