אילו חומרים דרושים לכם להכנת בירה ביתית
כדי להתחיל בתהליך של הכנת בירה ביתית עליכם להצטייד בחומרי גלם מתאימים: מים, לתת, כשות, שמרים, תבלינים להוספת טעם מגוון לבירה, וגם מקורות סוכר נוספים. כדי שנבין את החשיבות של כל אחד מהמרכיבים המופיעים ברשימה, נפרט מעט על התרומה של כל אחד מהם לתהליך הכנת בירה ביתית.
מים – רוב הבירות בעולם מכילות למעלה מ-90% מים. הרכב המינרלים המצויים במים משפיע על טעמם, וכתוצאה מכך, טעם הבירה אף הוא יושפע מטעם המים. כעיקרון, מים "רכים" (מופחתי מינראליים) נחשבים למתאימים יותר להכנת בירות לאגר. לעומתם, מים קשים (עשירים במינראליים) נחשבים למתאימים יותר להכנת בירות אייל.
לתת – אם אתם מעונינים לדעת מאיפה מגיע הטעם המתוק של הבירה, את התשובה תמצאו בתהליך שעוברים גרעיני דגן (לרוב שעורה אך לפעמים גם חיטה או דגנים אחרים) שבמהלכו הם הופכים לסוכרים פשוטים המעניקים לבירה את טעמם המתוק.
כשות/כשותית - כשות/כשותית הינו צמח מטפס ממשפחת הקנאביים, המצוי בעיקר באקלים קר וגשום (מרכז וצפון אירופה, צפון-מערב ארה"ב). שלוש תכונות חשובות מעניקים פרחי הכשות לבירה: יכולת שימור טבעית, ארומה פרחונית ועשבונית ומרירות. לפרחי הכשות יש גם תכונות בריאותיות חשובות מאד, ביניהן, הוא מרגיע ועוזר לעיכול ועוד.
שמרים – שמרים הינם יצורים חד-תאיים אשר מקבלים את האנרגיות שלהם מסוכר. הם מפרקים את הסוכרים ופולטים אלכוהול (אתנול) ופחמן דו חמצני (CO2). מבחינת תרומתם להכנת בירה, שמרים הינם בעלי השפעה מכרעת על האופי והטעם של הבירה. סוגים שונים של שמרים ישפיעו באופן שונה על בירות שעשויות מחומרי גלם דומים.
תבלינים, פירות ותוספות שונות – ניתן להשפיע על טעמה הייחודי של כל בירה באמצעות הוספה של תבלינים, פירות וירקות שונים, עשבי תיבול ועוד. לעיתים אפשר לראות בבירות מסחריות תוספת של אלמנטים שונים.
מקורות סוכר נוספים – במדינות רבות בעולם נהוג להוסיף בעת התהליך של הכנת בירות מקורות סוכר נוספים פרט ללתת שעורה. בעיקר נוכל לראות מקורות סוכר כמו אורז ותירס. מקורות נוספים הם שיפון ושיבולת שועל. כל תוספת שאינה לתת שעורה נקראת אדג'אנקטס – ADJUNCTS. מקורות סוכר נוספים יכולים להיות סירופ מייפל, סוכר לבן/חום, סילאן, דבש, דקסטרוז (סוכר תירס/ענבים), לקטוז (סוכר חלב) וסוגים נוספים של סוכר.
על השלבים השונים של הכנת בירה ביתית
התהליך המעשי של הכנת בירה ביתית מתחיל באופן שמתחיל כל בישול, בחימום של מים המיועדים להכנת הבירה. כיצד מתבצע התהליך של הכנת בירית ביתית באופן מעשי:
1. חימום המים לטמפרטורה של 70 מעלות.
2. כשמגיעים לטמפרטורה הרצויה יש להוסיף את גרעיני הלתת הגרוס המצויים בתוך שקית רשת. יש להשרות את הגרעינים במשך 30 דקות.
3. מעלים את הטמפרטורה ל- 80 מעלות. מוציאים את שקית הגרעינים.
4. השלב הבא הינו שלב מכריע במסגרת של הכנת בירה ביתית, והוא שלב ההרתחה. מיד לאחר שהנוזלים הגיעו לנקודת הרתיחה שלהם, יש להוריד אותם מהאש/לכבות את האש, להוסיף להם את רכז הלתת ולהחזיר חזרה את הכלי/להצית את האש, לבישול של שעה נוספת ביחד עם הכשות.
5. לפני תום הרתיחה יש להוסיף כשות לארומה או כל תבלין אחר על פי טעמכם ורצונכם.
6. מקררים את הנוזלים (במהירות) ומעבירים אותם למיכל התססה. בשלב הזה מוסיפים לנוזלים שמרי בירה.
7. תהליך ההתססה נעשה בטמפרטורה של בין 23-16 מעלות והוא נמשך כשבוע.
חשוב ביותר להקפיד על חיטוי וניקיון כל הכלים שמשתתפים בתהליך הבישול.