מיקי שחם, ''בנק החיים''- דם טבורי, מביא דיווחי חדשנות רפואית מהעולם: שעון ביולוגי מווסת הפעלה של תאי גזע עוריים.
מחקר חדש חושף את התפקיד של שעון ביולוגי יומי (קצב צירקדיאן) ביכולת התחדשות של תאי גזע עוריים. כתוצאה משיבוש של הקצב קורית הזדקנות רקמתית מוקדמת ונטיה גדולה יותר להתפתחות גידולים עוריים. כוונון מחודש של השעון הביולוגי משפר את יכולת ההתחדשות הרקמתית לטווח ארוך ומוריד היסתברות להתפתחות גידולים.
חוקרים מקבוצת הומאוסטזיס אפיתליאלי וסרטן במרכז בקרה גנומית (CRG)ביצעו מחקר שפורסם בכתב העת Nature ומתאר איך שעון ביולוגי פנימי, המווסת את התנהגותנו במשך יום ולילה, מווסת תפקוד של תאים, שאחראיים להתחדשות יום-יומית של העור (תאי גזע עוריים).
מיקי שחם, מחברת בנק החיים , מבהיר כי תאי הגזע מווסתים התחלפות תאים ברקמות. במקרה של עור, הם אחראיים על יצירה מתמדת של תאים חדשים להחלפת אלו שנפגעו במהלך שימוש יום-יומי. תפקוד תקין של תאי הגזע הכרחי לשמירה על רקמה בריאה במהלך החיים.
העור נחשף לגורמים מזיקים רבים במהלך היום, כגון אור אולטרה סגול, פתוגנים כגון וירוסים וחיידקים. התפקיד העיקרי של העור הוא להגן על הגוף מסכנות פוטנציאליות, באמצעות היותו מחסום בלתי חדיר שמפריד בין גופינו לסביבה החיצונית.
חוקרים המשתתפים במחקר גילו שהתנהגות של תאי גזע מווסתת ע י שעון ביולוגי פנימי ושתפקוד תקין של השעון נחוץ לתחזוקת הרקמה.
השעון מווסת התנהגות של תאי גזע באופן כזה שלמשל במהלך שעות שיא של חשיפה לאור התאים מסוגלים להגן על עצמם מקרינה מזיקה (הסיבה העיקרית לסרטן העור) בעוד שבערב ובלילה הם יכולים להתחלק ולחדש את הרקמה ובכך להחליף רקמה פגועה בבריאה.
בדרך הזו, שעון ביולוגי מאפשר לתאי גזע להתחלק כשהעור לא חשוף יותר לנזק אפשרי, וכאשר הוא יותר רגיש להצטברות מוטציות בדנ”א, מה שיכול לגרום לאיבוד יכולת התחדשות או נטיה גדולה יותר לגידולים.
אם שעון ביולוגי מאפשר הסתגלות מדויקת של התנהגות זמנית של תאי גזע, בכזה אופן שהמערכת מותאמת לצרכים של הרקמה בהתאם לשעה ויש החלפה קבועה של תאי הרקמה עם סיכון מינימלי להצטברות מוטציות בדנ”א. אם הוויסות מופר, תאי הגזע יכולים לצבור דנ”א פגום וסבירות להזדקנות תאית ויצירת גידולים עולה באופן משמעותי , אומר סלוודור אזנר בניטה, המתאם של המחקר.
לפי מיקי שחם, מחברת – בנק החיים , דם טבורי מהווה המקור היישומי הטוב ביותר, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים כיום ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. מהיות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות חידוש איברים.
הגנים Bmal1 ו Period1/2 אחראיים על בקרת הקצב ופעילות התחדשותית של תאים או מנוחה. באמצעות השפעה גנטית של שני הגנים, החוקרים הראו ששיבוש השעון הביולוגי בתאי גזע עוריים מנע מהתאים מידע מתי להפעיל איזה תפקיד. זה גרם לבעיות לטווח ארוך - הזדקנות תאית ויצירת הרקמה. יותר מזה, ההסתברות לפתח סרטן עור, הסרטן הכי מאובחן בחברה מתועשת, עלתה.
שעון ביולוגי מארגן את כל הפונקציות הביולוגיות לפי מחזור טבעי של אור וחושך אליהם אנחנו חשופים על בסיס יום-יומי. התוצאה של הקבוצה מהמרכז לבקרה גנומית מראה שיצירת עור, החיונית למניעת הזדקנות והתפתחות גידולים, גם כפופה למקצבי השעון. ככל שאנחנו מזדקנים, הדיוק של השעון הביולוגי נוטה לדעוך בהדרגה עם שינויים בשגרה היומית.
זה קורה במיוחד בקרב נוסעים שחשופים לשינויים קבועים כמו ג'ט לג אם טסים בתדירות גבוהה. חוקרים מאמינים שזה יכול לגרום לפגיעה ביכולת רגנרציה של הרקמה והזדקנות ולסבירות גבוהה יותר להתפתחות גידולים. יש צורך בהמשך מחקר על מנת להבין למה שעון ביולוגי דועך ככל שאנחנו מזדקנים, והאם הדרך לשקם שעון צעיר יכולה לגרום להאטה של תהליך ניוון רקמתי ולהוריד סיכוי לגידולים.
המחקר התבצע באמצעות שימוש בתאי עור של עכבר עם תמיכה של מכון אמריקאי לחקר הסרטן (AICR),, משרד הבריאות והסוכנות לניהול תקציבי המחקר(AGAUR).. במחקר השתתפו חוקרים מ IRB בברצלונה, אוניברסיטת אוהיו בארה ב ואוניברסיטת פריבורג בשוויץ.
מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, דם טבורי ובנקאות דם טבורי, מבעלי החברות האחיות - בנק החיים וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
מיקי שחם, בנק החיים, פיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות לחולים מבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות מספר תאים גבוה.
· טיפול במספר מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות - בנק החיים , בלבד.