האם הספר שכתבתי הוא יצירה אמנותית? האם יש סיכוי שהוא יתקבל אל הוצאה לאור? האם במצב הנוכחי, כאשר התחרות על לבו של הצרכן הישראלי, יש סיכוי בכלל להתקבל? והאם היותי אנונימי יצמצם באופן ניכר את סיכויי לעשות את הבלתי ייאמן ולחתום על הסכם עם הוצאה לאור?
לרבים אין תשובה לשאלות אלו משום שאיננו יודעים פעמים רבות מה הם שיקוליהם של הוצאות לאור השונות. ייתכן כי הוצאה לאור אחת תקבל כתב יד זה או אחר, ואילו הוצאה לאור אחרת תסרב לכך ותשיב את פני הכותב ריקם. אך אין להילחץ. יש כיום בשוק הוצאות לאור רבות שישמחו לבחון את פרי יצירתכם ולבחון אם הוא מתאים להן. לעתים תתבשרו, ולאלה מבעלי המזל מבניכם, כי התקבלתם, לא להוצאה לאור אחת אלא לשתיים, וכך תוכלו להשוות בין שתי הצעות המוגשות לכם. כאן תוכלו להיכנס למשא ומתן ענייני על התקבולים והרווחים ממכירת הספר ולקוות כי הוצאה לאור שאתם מעדיפים לחתום עמה תהיה נדיבה כלפיכם ותאפשר לכם להגיע לידי רווחים כספיים נאים. אך אל לנו להקדים את המאוחר. עלינו קודם כול לשלוח לכמה שיותר הוצאות לאור את פרי יצירתנו ולנסות להתקבל.
מכל מקום רצוי לצרף מכתב נלווה ובו תפרטו על תקציר הספר, על הדמויות שבו ובמה הוא ייחודי. כמו כן תוכלו לצרף פרטים אישיים, השכלה, ניסיון בכתיבה ועוד פרטים נוספים העשויים לעניין הוצאות לאור.
רבים שואלים בתוך כמה זמן נקבל תשובה. ובכן, זה תלוי בעומס כתבי היד אשר על שולחנן של ההוצאות לאור. הוצאה לאור אחת תיתן תשובה בתוך שבועיים, ואילו הוצאה לאור אחרת בתוך שלושה חודשים. ייתכן שאם ספרכם הוא בעל פוטנציאל מסחרי, התשובה תגיע לביתכם מהר מאוד. או אז תפתחו את המכתב ותופתעו לגלות כי התקבלתם אל הוצאה לאור.
בינתיים עליכם לעבוד קשה על הספר שכתבתם. עליכם ללטש אותו, למחוק משפטים סתמיים, להוסיף תוכן, להמשיך לעצב את הדמויות, ולעשות הכול שהטקסט יעשה רושם על קוראיו. כי מחלקת הלקטורה בהוצאות לאור קוראות כתב יד רבים, וכתב יד צריך להיות יוצא דופן, אחר כל כך מהקיים. וזוהי משימה לא פשוטה.
ולאלה מבניכם שכבר התאכזבו מתשובות שליליות רבות, אל דאגה. תמיד תוכלו שוב לחזור אל כתב היד, לשנות עלילה, לקבל המלצה או חוות דעת מעורך ספרותי ולנסות את מזלכם שוב.