אבן הגיר הקשה ביותר בארץ, אותה ניתן למצוא במדרונות הרי ירושלים, נקראת מיזית יהודית, או בפי קבלני הבנייה בישראל ובירושלים בפרט: אבן ירושלמית. אבן גיר זו יכולה להופיע גם כאבן מעורבת קיר ודולומיט. מדובר באבן בעלת גוונים צהבהבים כהים עד אדמדמים. רוב הבתים באזור העיר העתיקה בנויים מאבן ירושלמית זו.
אבן ירושלמית היא אמירה עיצובית
האבן קרויה בערבית: 'מיזי יהוד', עדות למצב בין הערבים ליהודים בתקופות השונות בעיר: 'מיזי יהוד' כלומר: יהודים, עם קשה עורף. האבן הירושלמית כיום אינה רק סוג של אבן, אלא נחשבת הצהרה על סגנון בנייה ועל אלמנטים עיצוביים המזכירים את ירושלים ומאפיינים אותה. כאמור, האבן הירושלמית נחלקת לשני סוגים: 'מיזי יהוד' צהבהבה זהובה ו'מיזי יהוד' אבן אדמדמה. מעבר לאלה קיימת האבן הבהירה יותר, ה'מיזי' הלבנונית שזהה בתכונותיה לאבן הירושלמית המקורית.
חיפוי דמוי אבן הנראה כמו אבן ירושלמית ייקרא: בנייה בסגנון ירושלמי. כך גם כאשר מדובר בסיתות עבודת יד. נכון הדבר גם לגבי חיפוי דמוי אבן המזכיר את סגנון הבנייה של ירושלים,וזאת למרות שמדובר בשימוש באבנים מלאכותיות מחומר צמנטי בתבניות המחקות מבנה של אבנים מסותתות.
חוק הבנייה בירושלים מאז תקופת המנדט הבריטי ועד היום
אבן 'מיזי יהוד' נפוצה בארץ, אך ניתן למצוא אותה במיוחד בבנייה הירושלמית משום החוק שנחקק בזמן המנדט הבריטי. רונלד סטורס, המושל הבריטי הראשון, חוקק חוק עירוני המסדיר באופן ברור את נושא סגנון הבנייה בעיר ירושלים לפיו קירות הבתים בירושלים, קירות חיצוניים, חייבים בחיפוי אבן מסותת. חוק זה נוצר בשנת 1918 כחלק מתכנית המתאר של העיר הנשמרת גם היום.
כיום נותרו מעט מחצבות בצפון העיר ירושלים בהן ניתן להשיג את האבן. זו שימשה את הבנייה בירושלים על פני ההיסטוריה עד אשר חיפוי דמוי אבן , המענה הזול והשכיח יותר, הופיע בדמוי האבן הירושלמית. האבן המחליפה את הבנייה הקדומה יותר היא אבן חברון או אבן ביר זית. מעבר לעלות הנמוכה יותר ולקלות ההשגה של חומר הבנייה, מדובר באבנים שהרבה יותר קל לסתת אותן ונוח יותר לעצב אותן.
אבן הגיר, 'מיזי יהוד', נשמרת כיום למקרים מיוחדים כגון ייצור רהיטים כבדים, ריצוף מבנים אקסקלוסיביים וחיפוי קירות בבתי יוקרה. כמו כן נעשה בה שימוש גם במשכן הכנסת. תכנית המתאר של ירושלים אכן נשמרת בהתאם לדרישה, גם אם מדובר ב חיפוי דמוי אבן ירושלמית. האסתטיקה האחידה יחסית נשמרת ברחובות העיר.