מיקי שחם מביא דיווחי וחדשות תאי גזע מהעולם: תאי גזע של מוך השן עוברים טרנספורמציה ע"י כימיקל שאחראי על ריח רע
ScienceDaily
26 לפברואר 2012
מדענים יפנים גילו שתרכובת ריח שאחראית להליטוזיס ׁ( ריח פה ) אידאלית לגדילת תאי גזע שלקוחים ממוך השן האנושי.
כמו כן, הובהר על ידי מיקי שחם, כי במחקר שפורסם ב-27 לפברואר, בכתב העת Journal of Breath Research החוקרים הראו שהידרוגן סולפיד (H2S) שיפר את יכולת תאי הגזע הבוגרים להתמיין לתאי כבד, מה שקידם את המוניטין שלהם כמקור מהימן לטיפול עתידי בתאי כבד.
זוהי הפעם הראשונה שתאי כבד נוצרו ממוך השן האנושי ויצרו אוכלוסיית תאים טהורה בכמות גדולה. כוונת "הטוהר" היא כמות קטנה בלבד של תאים "שגויים", שמתמיינים לרקמות אחרות או נותרים כתאי גזע. המטופלים בהם תבוצע השתלה עם תאי כבד, בהם קיימת אפשרות לפתח טרטומה או סרטן צריכה לשאוף לאפס, כפי שקורה בשימוש בתא גזע של מח עצם. "אמר מחבר ראשי של העבודה, דר' קן יאגאקי.
יכולת השינוי המופלאה של תאי הגזע הובילה למיקוד רציני בקבוצות מחקר ועורר ציפיה לריפוי מחלות רבות, כולל פרקינסון ואלצהיימר.
בניסוי זה דר' קן יאגאקי וקבוצתו מהפקולטה לרפואת שיניים בניפון, יפן, השתמשו בתאי גזע ממוך השן. זהו החלק המרכזי של השן, שעשוי מרקמת חיבור ותאים, ושהופק משיניים של מטופלים לאחר עקירה.
ברגע שהתאים מוכנים, הם מופרדים לשתי קבוצות - מבחן וביקורת. תאי המבחן נשמרים בתא עם H2S. הם נקצרים וכעבור 3, 6 ו-9 ימים נבדק האם הפכו לתאי כבד. אם התאים התמיינו בהצלחה תחת השפעת H2S, החוקרים מבצעים מספר מבדקים ומחפשים תכונות שמאפיינות תאי כבד.
נמסר על ידי מיקי שחם, כי זה שנים, דם טבורי מהווה את המקור היישומי המועדף, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות רפואת חידוש איברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
הובטח כי מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנק דם טבורי, מבעלי החברות האחיות "בנק החיים" וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
בנוסף לתצפית תחת מיקרוסקופ, החוקרים חקרו את יכולת התא לאגור גליקוגן ואז תיעדו את כמות האוריה בתא. "עד כה, אף אחד לא יצר פרוטוקול לחידוש כמות כזו של תאי כבד להשתלות. בהשוואה לשיטה מסורתית של שימוש בסרום ממקור עוברי של פרה ליצירת תאים, השיטה שלנו היא פרודוקטיבית ומה שהכי חשוב - היא בטיחותית", המשיך דר' יאגאקי.
להידרוגן סולפיד(H2S) יש ניחוח אופייני של ביצה רקובה והוא נוצר ברקמות הגוף. אמנם תפקידו המדויק אינו ידוע, החוקרים מאמינים שיש לו תפקיד מפתח בתהליכים פיזיולוגיים ומחלות רבות.
עד כה, עם כל הטוב יותר שבפן היישומי של תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, ה ב ע י ה של התחום היא ביעילות האיסוף הנמוכה של דם טבורי והמצב מצוי בשינוי בימים אלה, מיקי שחם הוא שפיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
· טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.