מיקי שחם מביא דיווחי וחדשות תאי גזע מהעולם: תאי גזע מזנכימיים בהנדסת רקמות - האם יש עתיד?
Andres Hilfiker, Comelia Kasper, Ralf Hass and Axel Haverich | Langenbeck’s Archives of Surgery – 2011
מטרה
ניתוחי השתלות לוקים כרונית ממחסור באיברי תרומה ברחבי העולם.
כמו כן, הובהר על ידי מיקי שחם, כי הזרקת תאים והנדסת רקמות (TE), לפיכך צומחות בתור אפשרויות טיפוליות חלופיות.
מטרת המאמר הנוכחי היא לסקור את ההתקדמות של טכנולוגית TE, בהתמקדות על תאי גזע מזנכימיים (MSC) בתור מקור תאי לרקמה תפקודית מלאכותית.
תוצאות
MSC ממקורות שונים ורבים יכולים להיאסף עם רמת פלישה מינימאלית: דם היקפי, רקמת שומן, מח עצם, מי שפיר, דם טבורי.
בהשוואה לתאי גזע עובריים (ESC), אין דאגות אתיות; MSC יכולים להילקח מרקמה אוטולוגית או אלוגנית ולגרום להשפעה מווסתת-חיסונית על ידי דיכוי תגובת השתל נגד מאכסן (GvHD).
יתרה מזאת, MSC לא מתפתחים לטרטומות כאשר מושתלים, תוצאה שנצפית במקרה של תאי ESC ו-iPS.
מסקנה
MSC בתור תאים מולטיפוטנטים מסוגלים להשתנות לצאצאים מזודרמיים ולא מזודרמיים.
עם זאת, מחקרים נוספים חייבים להתבצע על מנת להבהיר את יכולת ההשתנות של MSC ממקורות שונים, ועל מנת להבין את התהליכים והמסלולים המעורבים.
נמסר על ידי מיקי שחם, כי זה שנים, דם טבורי מהווה את המקור היישומי המועדף, שכן תאי גזע מדם טבורי ראשוניים יותר – אינם נושאים עדיין מערכת חיסונית. עשרות מחלות וטיפולים באמצעות תאי גזע מדם טבורי נחקרים ומצויים בניסויים קליניים במסגרת רפואת חידוש האיברים והריפוי התאי. בשל היות תאי גזע שמקורם בדם טבורי בעלי יכולת התמיינות לסוגים שונים של תאי גוף, עשויים גם הם לשרת השתלות רפואת חידוש איברים דוגמת הטיפול באוטיזם, שיתוק מוחין, אלצהיימר, פרקינסון, פגיעות נוירולוגיות, ראיה, שמיעה, לב, סוכרת וכיוב'.
כבר כעת, MSC יושמו בהצלחה בניסויים קליניים, לדוגמא, לריפוי פגמי עצם גדולים, פציעות בסחוס, פציעות בעמוד השדרה, מחלות קרדיו-וסקולריות, פתולוגיות המטולוגיות, אוסטאוגנזה אימפרפקטה, ו-GvHD.
הובטח כי מיקי שחם – מומחה לתאי גזע, שימור דם טבורי ובנק דם טבורי, מבעלי החברות האחיות "בנק החיים" וסיטוג'ן, ימשיך לעדכן את הגולשים בנושא תאי הגזע והדם הטבורי – בכלל, ורפואת חידוש איברים | רפואה התחדשותית | רפואה מחדשת | רפואה רגנרטיבית | Regenerative Medicine | Gene Therapy, העושה שימוש בתאי גזע שמקורם בדם טבורי ומקורותיהם האחרים - בפרט.
הבנה מפורטת של ההתנהגות וההתבייתות של MSC הינה רצויה על מנת להגדיל את ספקטרום היישום הקליני של MSC לעבר ייצור המבחנה של רקמה תפקודית למטרות השתלה של, לדוגמא, סחוס עמיד, רקמת החלפה לשריר הלב, ושסתומי לב ביו-מלאכותיים.
עד כה, עם כל הטוב יותר שבפן היישומי של תאי הגזע מדם טבורי בהשוואה למקורות האחרים, ה ב ע י ה של התחום היא ביעילות האיסוף הנמוכה של דם טבורי והמצב מצוי בשינוי בימים אלה, מיקי שחם הוא שפיתח את טכנולוגיית ומכשיר הסיטוג'ן - הטכנולוגיה הראשונה בעולם באמצעותה ניתן לאסוף מספר תאי גזע מדם טבורי הגבוה משמעותית (בכ- 80%) שיכול לשרת גם:
· השתלות במבוגרים ולא רק בילדים כפי המצב עד היום.
· סדרות השתלות של רפואה רגנרטיבית / רפואת חידוש איברים, הדורשות במצטבר מספר תאים גבוה.
· טיפול במגוון מחלות שונות במהלך החיים.
לפי מיקי שחם, בארץ, הטכנולוגיה זמינה ללקוחות בנק דם טבורי "דם טבורי", בלבד ובקרוב מתחיל שיווקה גם בעולם.