זכויות הסדרי הראיה להורה הלא משמורן
המושג הסדרי ראיה, טומן בחובו, למעשה, את אותם הזמנים ו/או המועדים אשר בהם ההורה הלא משמורן יראה את ילדיו.
הסדרים אלו, נקבעו הן לטובתם של הילדים והן לטובת אותו הורה שאינו משמורן. זאת בכדי שיוכלו לשמר ולפתח את מערכת היחסים ביניהם. כלומר, קיימת חשיבות רבה להתפתחות הקשר היציב בין הילד להורה הלא המשמורן, והסדרי הראיה באים להסדיר את התפתחו זו.
במידה והילד הנו קטין בגיל הרך, הרי שהסדרי הראיה יהיו מועטים ולא ארוכים, משום שילד בגיל הרך זקוק לביטחון ויציבות ולשהות מרובה במחיצת אימו.
את הסדרי הראיה קובעים בתי המשפט לענייני משפחה ו/או בתי הדין הרבניים, בדרך כלל, לאחר שקיבלו חוות דעת מפקידת סעד לגבי המלצותיה בדבר המועדים והזמנים המתאימים בנסיבות העניין, להסדרי ראיה. באותה המידה אף יכולים בתי המשפט לענייני משפחה ו/או בתי הדין הרבניים להסמיך את פקידת הסעד לקבוע את הזמנים והמועדים להסדרי הראיה בין הקטינים לבין ההורה הלא משמורן, לאחר שבדקה ובחנה את הנסיבות לגופן.
כמו כן, ניתן לקבוע מנגנון הסדרי ראיה גם במסגרתו של הסכם גירושין אשר נחתם בין הצדדים, ובו קבעו הצדדים מי יהיה ההורה המשמורן ומה יהיו הסדרי הראיה שיוענקו להורה השני.
הסדרי הראייה הנהוגים והמקובלים בראי עולם המשפט הנם :
א. שני מפגשים בין ההורה הלא משמורן לבין הילדים בשעות אחר הצהריים, למשך מספר שעות, פעמיים בשבוע באמצע השבוע.
ב. מפגש ללינה בכל שבת שניה (סוף שבוע שני), כשמפגש זה יחל ביום שישי בצהריים – לפני כניסת השבת ויסתיים במוצאי שבת או לחילופין ביום ראשון בבוקר, כאשר באחריותו של ההורה הלא משמורן להביא את הילד עד לפתחו של המוסד החינוכי בו הילד שוהה. (מן הראוי לציין, כי מפגש ללינה לא יתאפשר בכל גיל, וכל מקרה ייבחן על פי נסיבותיו).
ג. מפגשים במחצית מהחגים והחופשות כשבדרך כלל נהוג לקבוע כי שנה של חופשות וחגים הילד ישהה במחיצתו של ההורה המשמורן ושנה אחרת במחיצתו של ההורה הלא משמורן. יחד עם זאת, ניתן לקבוע כי חג אחד הילד ישהה עם ההורה המשמורן ובחג השני עם ההורה הלא משמורן.
חשוב מאוד לציין כי, הסדרי ראיה לא יציבים מבחינת הזמנים והמועדים שנקבעו ולא מקוימים מבחינת רציפותם, עלולים לגרום לילדים נזק בלתי הפיך שיבוא לידי ביטוי בהפרעות כאלה או אחרות אשר יגרמו לו להתערערות רגשית תוך הרגשת נטישה. לכן, המלצתי היא לשני הצדדים הן להיות נדיבים מבחינת האפשרות להתקיימותם של הסדרי ראיה מרובים בין הילדים להורה הלא משמורן והן שההורה הלא משמורן יעמוד בהסדרי הראייה שנקבעו ויקיימם כלפי הילדים וכלפי עצמו. כמובן, הסדרי ראיה מרובים הנם, הסדרים רצויים ומבורכים, כאשר לא נשקפת לילדים כל סכנה מצד ההורה הלא משמורן ו/או מסביבתו.
***המידע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת אי אילו הליכים או לאי נקיטתם של אי אילו הליכים. הסתמכות על האמור במאמר זה הנה על אחריות הקורא בלבד וכפועל יוצא, האחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור במאמר זה, תחול על הקורא בלבד.