חפש מאמרים:
שלום אורח
23.12.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

פרשה בפעולה - דרשה ליום הכיפורים תשע"ד

מאת: ד"ר אמיר שוורץפרשת השבוע12/09/20131206 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

בס"ד.

דרשה ליום הכיפורים תשע"ד

 

מילים סמויות

 

זהה 14 מילים מתוך הקטע הנדרש והמופיעים בסוף הדרשה.

 

מה הקשר בין נינוה לקקיון?

מספרים על משה סנה שהכין נאום בכתב, והשאיר את הדף על הדוכן אחרי הנאום. כך התגלה שבמקום מסוים הוא הוסיף בצד: "טיעון חלש. לצעוק"...

מסתבר שלפעמים טיעון לא טוב יכול לשכנע אם משתמשים בטכניקות דמגוגיות. לכאורה זה מה שקורה בספר יונה ובעיקר בסופו.

יונה מסרב להגיד לנינוה את הנבואה שהקב"ה אומר לו. המקרא, בעת שהוא מספר לנו על בריחתו של יונה, אינו מספר מה הסיבה לכך, אבל בסוף הסיפור יונה עצמו מסביר את הדברים: "הֲלוֹא זֶה דְבָרִי עַד הֱיוֹתִי עַל אַדְמָתִי, עַל כֵּן קִדַּמְתִּי לִבְרֹחַ תַּרְשִׁישָׁה, כִּי יָדַעְתִּי כִּי אַתָּה אֵ-ל חַנּוּן וְרַחוּם אֶרֶךְ אַפַּיִם וְרַב חֶסֶד וְנִחָם עַל הָרָעָה". כלומר שהסיבה שיונה לא רצה לנבא היא בגלל שהוא לא מוכן לקבל את העובדה שה' סולח על חטאים. חז"ל (ירושלמי מכות ב, ו) אומרים שהבעיה הזו אינה ספציפית ליונה, אלא של הנבואה בכלל: "שאלו לחכמה: חוטא מהו עונשו? אמרה להם 'חטאים תרדוף רעה'. שאלו לנבואה: חוטא מהו עונשו? אמרה להן 'הנפש החוטאת היא תמות'. שאלו לקודשא בריך הוא חוטא מהו עונשו? אמר להן יעשה תשובה ויתכפר לו". ואם הנבואה באופן כללי אינה מוכנה לקבל את התשובה כאופציה, הרי יונה על אחת כמה וכמה.

חז"ל אומרים (פרקי דר' אליעזר, פרק לב) שיונה הוא הבן של האשה האלמנה שאליהו החיה אותו. רוחו של אליהו מפעמת בנביא הזה, וממילא גם קנאתו לה'. הדבר רמוז גם בשמו 'בן אמיתי', שרודף אחרי האמת. ברור, לכן, מדוע כשהוא מצטט את שלוש עשרה המידות הוא עושה שינוי קל: במקום לומר "אֶרֶךְ אַפַּיִם וְרַב חֶסֶד וֶאֱמֶת" כפי שמופיע בתורה (שמות לד, ו), אומר יונה: ""אֶרֶךְ אַפַּיִם וְרַב חֶסֶד וְנִחָם עַל הָרָעָה". זה לא אמת.

אפשר להבין את טענתו של יונה. הרי גם החברה שלנו לא מוכנה לסלוח לרוצח רק בגלל שהוא התחרט על מה שהוא עשה. לכל מעשה יש מחיר, והתשובה סותרת את העקרון הזה.

אבל הקב"ה אכן מרחם, והוא מחליט לשכנע אותו: "אַתָּה חַסְתָּ עַל הַקִּיקָיוֹן אֲשֶׁר לֹא עָמַלְתָּ בּוֹ וְלֹא גִדַּלְתּוֹ שֶׁבִּן לַיְלָה הָיָה וּבִן לַיְלָה אָבָד, וַאֲנִי לֹא אָחוּס עַל נִינְוֵה הָעִיר הַגְּדוֹלָה אֲשֶׁר יֶשׁ בָּהּ הַרְבֵּה מִשְׁתֵּים עֶשְׂרֵה רִבּוֹ אָדָם אֲשֶׁר לֹא יָדַע בֵּין יְמִינוֹ לִשְׂמֹאלוֹ וּבְהֵמָה רַבָּה?" זו שאלה רטורית שמסיימת את הספר. את תשובתו של יונה אנחנו כבר לא שומעים, כי החזן כבר קורא את ברכות ההפטרה. אבל אני יכול לנסות לחשוב על מספר טיעונים נגדיים שיכול היה יונה להעלות אילו ניתנה לו ההזדמנות לכך: ראשית, לקקיון לא מגיע למות כי הוא לא חטא. אנשי נינוה חטאו, ולכן אין לרחם עליהם. שנית, יונה כלל לא חס על הקקיון. הסיבה שהוא כל-כך נסער היא בגלל שחם לו והקקיון עשה לו צל. אין פה רחמים על הקקיון שבן לילה היה ובן לילה אבד, אלא סבל נוראי בגלל השמש. מהו, א"כ, הטיעון של הקב"ה? האם הוא היה משכנע אותנו אילולא נאמר בכזה פאתוס ובדיוק בסוף הספר?

נדמה לי שכדי להבין את הטיעון הזה צריך להבין שמה שהפריע ליונה היה לא רק עצם התשובה. הוא מוכן איכשהוא לקבל תשובה, אבל רק אם היא מחזיקה מעמד. לכן מיד אחרי שהוא ראה שאנשי נינוה חזרו בתשובה הוא החליט על דעת עצמו להישאר בסביבה: "וַיֵּצֵא יוֹנָה מִן הָעִיר וַיֵּשֶׁב מִקֶּדֶם לָעִיר וַיַּעַשׂ לוֹ שָׁם סֻכָּה וַיֵּשֶׁב תַּחְתֶּיהָ בַּצֵּל עַד אֲשֶׁר יִרְאֶה מַה יִּהְיֶה בָּעִיר". הוא אינו ממהר לחזור הביתה, אלא מתיישב בצד לראות כמה זמן תחזיק מעמד אותה תשובה. הרי מדובר בתשובה קיצונית מאוד, עד כדי כך שגם את הבהמות כיסו בשקים והכריחו לצום. חז"ל אומרים (תענית טז, א) שאפילו אם מישהו גנב קורה ושיקע אותה בבניין, הרסו את הבניין כדי להחזיר את הקורה, למרות שמבחינה הלכתית מספיק במקרה כזה להחזיר את הכסף (משנה גיטין ה, ה). תשובה קיצונית כזו לא מחזיקה מעמד זמן רב, ויונה יודע את זה. לכן הוא ממתין לראות מה יקרה.

והנה מופתע יונה: "וַיְמַן ה' אֱ-לֹקִים קִיקָיוֹן וַיַּעַל מֵעַל לְיוֹנָה לִהְיוֹת צֵל עַל רֹאשׁוֹ". בדיוק כמו שהדג הגדול היה מזומן מהקב"ה, כך גם הקקיון. יונה ודאי שמח מאוד, כי זהו אישור מהקב"ה שצריך להמתין ולראות מה יקרה. וַיִּשְׂמַח יוֹנָה עַל הַקִּיקָיוֹן שִׂמְחָה גְדוֹלָה. אבל כשפתאום הכל מתהפך עליו, וַיְמַן הָאֱ-לֹקִים תּוֹלַעַת בַּעֲלוֹת הַשַּׁחַר לַמָּחֳרָת וַתַּךְ אֶת הַקִּיקָיוֹן וַיִּיבָשׁ, (ועכשיו פתאום שמים לב: את הדג זימן ה', את הקקיון - ה' א-לוקים ואת התולעת - א-לוקים!) ופתאום הוא כבר לא מבין מה רוצה ממנו הקב"ה: האם אפשר להתעלם ממה שיעשו עכשיו אנשי נינוה? עונה הקב"ה: כשם שהקקיון השיב את נפשך ליום אחד, וכשם שבאותה שעה שמחת שמחה רבה, כך גם מעשה התשובה. גם אם התשובה לא תחזיק מעמד הרבה זמן, הדרגה הרוחנית שהם הגיעו אליה עכשיו, שוה את חייהם. אולי זו הסיבה שחז"ל קבעו לקרוא את יונה במנחה של יום כיפור: ממש לפני סוף הצום, כשאנחנו כבר חוששים מהירידה הרוחנית שתהיה אחרי הצום, באים חז"ל לומר לנו: גם אם ההתעלות שלכם תיגמר לגמרי (ואנחנו כמובן מקוים שלא כך יקרה) בסוף היום, הרי שאותו רגע שבו הגעתם לדרגות הללו היה שוה את זה.

ומה נשוחח על התשובה? כמה אירועים ומשפטים? בואו נתחיל, מה יעצו מלכי נינוה לעמם? ומה ענה ה' ליונה: הרי לקחת משאת ענית להם והם הלכו לענינם וחזרו בתשובה. ואם הרשעים מנינוה עשו תשובה ואם תשוב הרבה זכויות ילוו אותם. אם תתענגו ותאכלו מוס פתרון זה לא יתן ורק חזרה בתשובה היא המפתח להתפתחות חיובית. והאם ששמחה בבנותיה כולן דרים לידה הרי זה בזכות שמירת מצוות וחזרה בתשובה. ובכוונה נתן התוקף סליחה ותקיעת כף לנתקף. ומה עשו? פרים הקריבו בבית המקדש ( במהרה בימינו אמן).  וגם מסעודה מפס( מרוקו) קתדרא הכינה לבורא העולם. ואף אותיות אהו"י דוי כואבות על התרחקותם משם הקב"ה. ובו ביום אחד בשנה אין קירבה גדולה מזו. והקב"ה עושה מיון הטובים והרעים. והחובבן עילה מחפש להתחבר לטובים. ואדם מדבר לעצמו על כתפו לוקח את סלי חותר אל הטוב והנעלה בחיים = הדבקות לקב"ה.

 והמסקנה: גם תשובה חלקית יש בה משהו { לא כמו תשובה מלאה)אף אם אינה מחזיקה מעמד.

מילים סמויות: 

צום, תענית, תשובה, מוסף, כל נדרי, נתנה תוקף, שופר, סעודה מפסקת, וידוי, כריעה, יונה, נעילה, סליחות, יומא.

www.h-y1.coi.co.il

                                                                                       ד"ר אמיר שוורץ

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:
 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר אמיר שוורץ

מאת: ד"ר אמיר שוורץפרשת השבוע02/01/141004 צפיות
עליכם לאתר, בקטע שלפניכם, 18 מילים (שמות, מקומות, מושגים) מן הפרשה, ו-4 מילים מההפטרה. הערה: ניתן למצוא אותם בתוך מילה או בצרוף סוף והתחלה של מלים סמוכות. לדוגמא – בצירוף המילים "אבן רגילה" מסתתרת המילה "נר" – אבן רגילה

מאת: ד"ר אמיר שוורץיהדות26/12/131039 צפיות
ה' פונה אך משה: "לך לפרעה בצורה גאה ומבריקה. תמיד תהיה עם בטחון עצמי". אמור לפרעה: פעם רמאי תמיד רמאי. הבטחת שנצא ממצרים ואתה לא מוכן.

מאת: ד"ר אמיר שוורץפרשת השבוע19/12/13966 צפיות
בניו של יעקב, בני ישראל, משפחה אחת "בלבד" הופכת במהירות בפרשתנו - לעם. דמויות בודדות ופרטים "קטנים" שנראים לכאורה לא כ"כ רלוונטיים, מתגלים דווקא כחשובים לאין שיעור בתהליך העיצוב של פני ההיסטוריה כולה.

מאת: ד"ר אמיר שוורץפרשת השבוע19/12/131006 צפיות
"ויקרא יעקב אל בניו ויאמר: האספו ואגידה לכם את אשר יקרא אתכם באחרית הימים" (בראשית מט, א) "ביקש יעקב לגלות לבניו קץ הימין, ונסתלקה ממנו שכינה". (התלמוד. הסבר זה מעלה את השאלה המתבקשת:

מאת: ד"ר אמיר שוורץפרשת השבוע03/12/13998 צפיות
התמונה הפותחת את פרשת "ויגש" מלאה הוד ושגב. מול המשנה האכזר והעיקש למלך מצרים, שאנו יודעים שהוא יוסף האחר האבוד המתנכר לאחיו, קם יהודה, הרביעי בבני יעקב, וקורא תיגר על שלטון הרוע והאטימות.

מאת: ד"ר אמיר שוורץפרשת השבוע03/12/133548 צפיות
התמונה הפותחת את פרשת "ויגש" מלאה הוד ושגב. מול המשנה האכזר והעיקש למלך מצרים, שאנו יודעים שהוא יוסף האחר האבוד המתנכר לאחיו, קם יהודה, הרביעי בבני יעקב, וקורא תיגר על שלטון הרוע והאטימות.

מאת: ד"ר אמיר שוורץפרשת השבוע21/11/13749 צפיות
לילה לא קל עבר על יעקב אבינו. הפגישה שהוא כל כך חושש ממנה עומדת להתרחש למחרת והוא בקושי מצליח להירדם. הוא סוקר את החלטותיו. הוא משוכנע כי ההחלטה לפתוח דף חדש ולנקות את מערכת היחסים בינו ובין אחיו התאום הייתה נכונה,

מאמרים נוספים בנושא פרשת השבוע

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע18/07/181121 צפיות
תחילת הנאום בפרשתנו, פרשת "דברים", והוא פותח בתוכחות משה לעם רק שאלה תוכחות שנאמרות ברמז וכפי שמפרש רש"י במקום, זה מפני כבודם של ישראל,

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע06/06/181162 צפיות
בשבת נקרא בפרשת השבוע, פרשת "שלח לך", על אחד החטאים הגדולים שחטאו בני ישראל בזמן הליכתם במדבר.

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע31/05/181087 צפיות
פרשת השבוע שלנו, פרשת "בהעלותך", פותחת בנושא הדלקת המנורה במקדש ומתוכה ניתן ללמוד עניין חשוב ומהותי בעולם החינוך.

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע24/05/181103 צפיות
השבוע חגגנו וציינו את חג שבועות הוא חג מתן תורה.

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע16/05/181125 צפיות
בשעה טובה אנו מתחילים השבת את החומש הרביעי, חומש "במדבר".

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע10/05/181112 צפיות
הנה אנו שוב מגיעים לסיומו של חומש "ויקרא". חומש שבחלקו הראשון עסקנו רבות בענייני קדושה כמו קורבנות ועבודת הכוהנים בבית המקדש ובחלקו השני נגעה התורה בפרטי הפרטים של חיי היום יום הלאומיים והחברתיים שלנו כאומה וכבני אנוש.

מאת: דוד דרומרפרשת השבוע25/04/181204 צפיות
רוצים תמיד להגיע לתוצאות. להצלחות. לכבוש יעדים ולהגיע אליהם הכי מהר שאפשר.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica