חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

חלוקת רכוש

על חלוקת רכוש בין בני זוג באופן כללי, לפני חוק יחסי ממון ולאחריו

ברמת העיקרון, אחד הנושאים הקשים עליו יש לשים את הדעת, כאשר בני זוג מחליטים להתגרש, הינו נושא הרכוש, הן בכל הקשור לעניין החלוקה עצמה והן לעניין הסמכות של בתי המשפט לענייני משפחה או בתי הדין הרבניים, לדון בענייני הרכוש. שכן, סוגיה זו הנה סוגיה, אשר השלכותיה יכולות להיות הרות גורל באשר לעתידם הכלכלי של מי מבני הזוג.

הרכוש הנכלל במסגרת פירוק השיתוף ברכוש, הנו כל הרכוש מכל מין ומכל סוג אשר נצבר במהלך חיי הנישואין ו/או במהלך החיים המשותפים, כמעט מבלי לשים לב ו/או חשיבות לבעלות הרשומה בנכס. כלומר, עצם העובדה שנכס מסויים רשום רק על שמו של בן זוג אחד, לא מקנה לא את הזכות להיות הבעלים הבלעדי של אותו נכס במידה ויוכח כי נכס זה נצבר במהלך החיים המשותפים.

כמו כן, יודגש כי, קיימת מגמה ושיטה לחלוקת הרכוש בין בני הזוג לפיה בתי המשפט ו/או בתי הדין יפעלו בד"כ.

מגמה ושיטה זו מתחלקת לשניים, כאשר הראשונה תיקרא חזקת השיתוף והיא כוללת בחובה את כל אותם בני זוג אשר נישאו לפני מועד כניסתו לתוקף של חוק יחסי ממון בין בני-הזוג, תשל"ג-1973 (להלן : "החוק"), ביום 01/01/1974. שיטה זו למעשה קובעת כי כל הרכוש המשותף אשר נצבר במהלך החיים המשותפים הנו של שני בני הזוג, ללא כל קשר לדרך הרישום של הנכסים וללא כל קשר לכך שרק אחד מבני הזוג עבד בחוץ והיה למעשה הדמות המפרנסת בבית. למעשה הלכת השיתוף כאמור, קובעת כי כל מה שנצבר במהלך החיים המשותפים, נצבר במאמץ משותף של שני בני הזוג (גם אם האישה למשל עבדה כל הזמן בבית וגידלה את הילדים המשותפים). עוד יצוין כי, לפי שיטה זו, ניתן לפרק את השיתוף גם במהלך הנישואין.

השיטה השנייה מתייחסת לכל אותם בני זוג אשר נישאו לאחר 01/01/1974. על כל אותם זוגות אשר נישאו לאחר התאריך האמור, למעשה חל חוק יחסי ממון בין בני הזוג, אשר לפיו, תחול על בני הזוג שיטת איזון המשאבים הדחוי.

לשיטת איזון משאבים דחוי, בני הזוג יוכלו לפרק את השיתוף ביניהם, רק עם פקיעת נישואיהם עקב גירושין או מוות.

יחד עם זאת, חשוב לציין כי, החל מחודש נובמבר שנת 2008 הוסיפו תיקון לחוק, אשר למעשה, מאפשר לאזן את המשאבים בין בני הזוג עוד בטרם פקיעת הנישואין בכפוף לתנאים מסוימים המנויים בסעיף 5א' לחוק.

להלן התנאים המפורטים בסעיף 5א' לחוק :

"5א. הקדמת המועד לאיזון המשאבים

(א) הזכות לאיזון משאבים לפי סעיף 5 תהיה לכל אחד מבני הזוג אף בטרם פקיעת הנישואין אם הוגשה בקשה לביצועו של הסדר איזון משאבים לפי פרק זה והתקיים אחד מהתנאים המפורטים להלן:

(1) חלפה שנה מיום שנפתח אחד מההליכים האלה:

(א) הליך להתרת נישואין;

(ב) תביעה לחלוקת רכוש בין בני הזוג, לרבות תביעה לפירוק שיתוף במקרקעין המשותפים לבני הזוג לפי חוק המקרקעין, התשכ"ט-1969, תביעה לפסק דין הצהרתי בדבר זכויות בני הזוג ברכוש, בקשה לביצוע הסדר איזון משאבים לפי פרק זה או בקשה לפי סעיף 11;

(2) קיים קרע בין בני הזוג או שבני הזוג חיים בנפרד אף אם תחת קורת גג אחת במשך תקופה מצטברת של תשעה חודשים לפחות מתוך תקופה רצופה של שנה; בית המשפט או בית הדין רשאי לקצר את התקופה האמורה בפסקה זו אם ניתנה החלטה שיפוטית המעידה על קיומו של קרע בין בני הזוג.

(ב) בית המשפט או בית הדין רשאי בהחלטה מנומקת בכתב, לקצר את התקופות האמורות בסעיף קטן (א) או, אם הוגשה בקשה לביצוע הסדר איזון המשאבים לפי פרק זה ומצא בית המשפט או בית הדין כי קיימות נסיבות המצדיקות זאת, להקדים את המועד לביצוע ההסדר אף אם לא התקיימו הוראות סעיף קטן (א), בהתקיים אחד מאלה:

(1) ניתן כלפי בן הזוג של המבקש צו הגנה לפי חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א1991-, צו לפי חוק מניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב2001-, או צו הרחקה להבטחת מדור שקט, והכל בדיון שנקבע למעמד שני הצדדים;

(2) הוגש כתב אישום נגד בן הזוג של המבקש הכולל אישום בעבירת אלימות שבוצעה במבקש או בילדו;

(3) בית משפט ציווה על מעצרו של בן הזוג של המבקש לאחר ששוכנע כי קיים חשד סביר שהוא עבר עבירת אלימות שבוצעה במבקש או בילדו וכי קיים יסוד סביר לחשש שהוא יסכן את ביטחונם, או ציווה על שחרורו ממעצר בנסיבות האמורות, בתנאים המפורטים בסימן ו' לפרק ב' בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים), התשנ"ו-1996, אם קבע כי התנאים, כולם או חלקם, נועדו להגן על המבקש או על הילד.

(ג) בית המשפט או בית הדין שנתן פסק דין לאיזון המשאבים רשאי להתנות את ביצועו בהפקדת כתב הסכמה להתרת נישואין, לרבות כתב הסכמה למתן גט או לקבלת גט, מצד המבקש, בבית הדין או בבית המשפט המוסמך להתיר את נישואי בני הזוג.

(ד) בית המשפט או בית הדין שנתן פסק דין לאיזון המשאבים רשאי לעכב את ביצועו אם סבר כי המבקש פועל בחוסר תום לב בעניין התרת הנישואין; ואולם לא יראו סירוב של המבקש לוותר על זכויות שהוא או ילדו זכאים להן על פי דין, כחוסר תום לב.

(ה) בקשה לביצוע הסדר איזון משאבים לא תידחה או תימחק בשל כך שטרם חלפה שנה מיום שנפתח הליך כאמור בסעיף קטן (א)(1)(ב), ובית המשפט או בית הדין רשאי לעכב את הדיון בבקשה כאמור".

כאן גם חשוב לציין כי, אומנם כל הרכוש אשר נצבר במהלך החיים המשותפים מתחלק בין בני הזוג בחלקים שווים. אולם, כל רכוש מכל מין וסוג שהוא אשר היה שייך למי מבני הזוג בטרם הנישואין ו/או כל גמלה אשר מי מבני הזוג זכאי לה בגין נזקי גוף ו/או כל רכוש מכל מין וסוג שהוא אשר התקבל במתנה או בירושה, שייך לאותו בן זוג אשר הביאו אלא אם כן הוסכם ביניהם  אחרת.

לסיכום, בקצרה, רק אוסיף כי, בטרם חלוקת הרכוש, על בני הזוג להיות בטוחים כי לא קיימים נכסים אשר הם אינם יודעים להם ו/או אינם מודעים להם. או אז, כדאי מאוד יהיה לבדוק את מצב הרכוש בטרם נקיטתם של אי אילו הליכים משפטיים לרבות חתימה על הסכמי גירושין כאלה או אחרים. לחילופין קיימת האופציה להוסיף תניה בהסכם הגירושין למשל, לפיה במידה ויתגלה בעתיד רכוש כלשהו אשר מי מבני הזוג לא ידע עליו או לא יכול היה לדעת עליו, אזי תישמר למי מבני הזוג האופציה ו/או הזכות לתבוע רכוש זה גם בעתיד. על מנת שתניה זו תהיה תקפה כמובן, על בני הזוג יהיה ליתן תצהיר לגבי הרכוש המצוי בידם.

***המידע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת אי אילו הליכים או לאי נקיטתם של אי אילו הליכים. הסתמכות על האמור במאמר זה הנה על אחריות הקורא בלבד וכפועל יוצא, האחריות לכל תוצאה, ישירה או עקיפה, בשל הסתמכות על האמור במאמר זה, תחול על הקורא בלבד.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עוה"ד סטרוגנו הינה בעלת תואר ראשון במשפטים, סיימה התמחותה בבית משפט לענייני משפחה בחיפה וכן סיימה השתלמות בנושא דיני משפחה ודיני ירושה במכון להשתלמות של לשכת עורכי הדין.

עוה"ד שלומית סטרוגנו מטפלת במגוון נושאים וביניהם : ניהול תיקי גירושין בכללותם, לרבות תביעות בענייני מזונות, משמורת ורכוש וניהול תיקי ירושות וצוואות בכללותם, לרבות התנגדויות לצווי ירושה ולצווי קיום צוואה, הן בבתי הדין הרבניים והן בבתי המשפט לענייני משפחה. כמו כן, עורכת הסכמים בין בני זוג בענייני גירושין, ממון, מזונות, חזקה, שלום בית וכד' ומגישה בקשות אצל הרשם לענייני ירושה.

כתובת: שד' ירושלים 3, קרית ים
טל': 077-2115151 פקס': 077-2115152
נייד : 050-8560253
דואר אלקטרוני : str_law@zahav.net.il

אתר אינטרנט : http://www.easyget.co.il/

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת שלומית סטרוגנו עורכת דין לענייני משפחה

במידה ובני זוג החליטו לפנות להליך של גירושין וכפועל יוצא להליך של פירו התא המשפחתי, הרי שאחד הנושאים אשר יהיה עליהם לשים עליו את הדעת ואשר כרוך מעצם טיבו וטבעו בהליך של גירושין, הנו הנושא של משמורת הילדים המשותפים.

במצב דברים שבו בני זוג החליטו לפנות להליך של גירושין בדרך של פנייה לערכאות שיפוטיות הרי שעל אחד הצדדים לפחות להגיש תביעת גירושין בבית הדין הרבני אשר לו סמכות שיפוט ייחודית בענייני גירושין. כמו כן, על מנת שתביעת גירושין תתקבל ולבסוף יינתן פסק דין של גירושין, על התביעה להכיל בתוכה טענות בדבר עילות גירושין אשר מוכרות בדין העברי ואשר ניתן להוכיחן, שאם לא כן, עלול בית הדין הרבני לדחות את אותה תביעת גירושין.

אחד מאבני היסוד של הליך גירושין, הנו בניית אסטרטגיית גירושין, בטרם הפנייה להליך של גירושין. שכן, אסטרטגיית גירושין נכונה ומתאימה, במרבית המקרים גם תוביל לתוצאות המיוחלות של הצד אשר החליט לפנות להליך של גירושין.

כיום, מסתמנת מגמה לפיה, מרבית הזוגות אשר פנו להליך של גירושין בדרך של פנייה לערכאות שיפוטיות, יסיימו את אותו הליך גירושין, בסיוע של הליך גישור.

מרבית התיקים המתנהלים בענייני גירושין, נפתחים בעקבות בגידתו של מי מבני הזוג, תוך הפרה בוטה של האמון בין הצדדים.

פנייה להליך של אימוץ, תסתיים בסופו של התהליך במתן של צו אימוץ על ידי בית המשפט לענייני משפחה, עבור הילד אותו המשפחה המאמצת מעוניינת לאמץ.

הסכם ממון הנו מסמך משפטי אשר בני זוג עורכים, בדרך כלל, לפני הנישואין ובטרם מיסוד הקשר. זאת על מנת להבטיח כי במידה ומערכת היחסים תעלה על שרטון, מערכת היחסים הממונית ביניהם תתחלק באופן השונה מזה שקובע חוק יחסי ממון בין בני זוג.

מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211647 צפיות
הורים מעוניינים להבטיח את כספם באמצעות החתמת הילד/ה ובן/בת זוגו על הסכם הלוואה, במסגרתו הם יתחייבו להחזיר את הכספים עם גירושיהם או חתימה על הסכם ממון של ילדיהם עם בן/בת הזוג.

מאת: איתמר כוכבידיני משפחה11/05/211466 צפיות
עשרת התנאים אשר הורים יכולים להציב לילדיהם או אף לילדם ובת/בן הזוג המתגוררים בדירה, שההורים רכשו והעניקו במתנה לילדיהם (או הבטחת כספים שהעניקו), המשתנים בהתאם לנסיבות המקרה כדלהלן:

מאת: נועם קוריס משרד עורכי דיןדיני משפחה26/01/201796 צפיות
בית המשפט העליון בפסק דינו של כבוד השופט מ' מזוז, הכריע בימים אלו בעתירה המכוונת נגד החלטות של המשיבים 2-1, בית הדין הרבני הגדול בירושלים ובית הדין הרבני האזורי בתל אביב-יפו (להלן: בית הדין האזורי), מיום 14.2.2019 ומיום 12.11.2018 בהתאמה, בהן נקבע כי העותר חייב בגט לאשתו.

מאת: טלדיני משפחה03/06/182151 צפיות
אחד הנושאים המרכזיים בענייני גירושין הינו חלוקת הרכוש. בשיקולים של חלוקת רכוש כל צד מעלה את טענותיו כאשר מטרתו לקבל נתח משמעותי יותר בכלל הרכוש שנצבר.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה10/04/181718 צפיות
לכל עורך דין לגירושים יש את הסגנון שלו. כדאי לוודא כי הסגנון שלהם מתאים הן שלך ואת הסגנון הדרוש כדי להגן על האינטרס שלך במהלך ואחרי הגירושים.

מאת: רוני הכהןדיני משפחה28/03/181846 צפיות
איך מסייעים בשלבים הללו של הפירוק הבלתי נמנע כדי ליצור עד כמה שפחות רגעים קשים בהליך מורכב שכזה? פניות אל עו"ד משפחה הן בהחלט צעד נבון

מאת: רוני הכהןדיני משפחה23/10/171895 צפיות
ברגע בו כבר נמצאים על פרשת דרכים לקראת גירושים יש כאלה שיכולים לומר דבר או שניים לגבי איך להתגרש נכון וחשוב להבין את העניין לעומק טרם הקפיצה השירה לתוכו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica